no author
Andreea Traicu
6391 vizualizări 10 aug 2017

"Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul unităţii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil. Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre urmatoarea recomandare: <<Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate>>", transmite ANSVSA.

ANSVSA desfăşoară controale în fermele avicole din ţară.

Până acum, Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Franţa au raportat că mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid. Totodată, retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz.

Sursa contaminării a fost detectată la un furnizor de produse de curăţenie din Olanda. Aproximativ 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz. Peste 300.000 de găini au fost ucise întrucât s-a descoperit că erau contaminate.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glanda tiroidă şi rinichii. 

Percheziţii şi reţineri în Olanda: Fipronil-ul a fost adăugat ilegal într-un produs utilizat pentru tratarea păsărilor 

Anchetatorii olandezi au reţinut, joi, doi bărbaţi suspectaţi de implicare în utilizarea ilegală a pesticidelor la ferme de păsări, după ce milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, relatează  The Associated Press.

Reţinerile au fost însoţite de o serie de percheziţii coordonate în Olanda şi Belgia, în condiţiile în care procurorii consideră că există dovezi că sănătatea publică a fost ameninţată de "livrarea sau aplicarea biocidului Fipronil în adăposturile pentru păsări din comerţul cu ouă".

În urma percheziţiilor, care au fost realizate în coordonare cu agenţia Uniunii Europene, Europol, anchetatorii au confiscat documente, informaţii despre conturi bancare, precum şi automobile şi bunuri imobiliare.

Ancheta olandeză se concentrează asupra unei companii din Olanda care a folosit fipronil, asupra furnizorului belgian şi asupra comerciantului olandez care a avut contract cu furnizorul. Zeci de ferme olandeze suspectate au fost temporar închise, până când găinile şi locurile în care stau nu sunt avizate din punct de vedere sanitar.

Potrivit informaţiilor preliminare, insecticidul ar fi pătruns în lanţul alimentar când a fost adăugat ilegal într-un produs utilizat pentru tratarea păsărilor de curte împotriva păduchilor, puricilor şi căpuşelor.

Fermele olandeze produc miliarde de ouă în fiecare an, majoritatea pentru piaţa de export. Se estimează că aproximativ 5 miliarde de ouă sunt vândute în fiecare an numai în Germania, potrivit unui sindicat agricol din Olanda.

Tot joi, Agenţia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie a anunţat că numărul de ouă contaminate cu fipronil este de aproape 700.000, nu de 21.000 cum fusese anunţat iniţial. Este vorba despre 11 produse pentru care s-au folosit ouă contaminate, dar conţinutul de insecticid este redus şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Ministrul Agriculturii din Germania: Este un act criminal, asta e foarte clar

Contaminarea a milioane de ouă cu un insecticid dăunător a fost cauzată de activităţi criminale, a declarat marţi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Este un act criminal, asta e foarte clar", a spus Christian Schmidt pentru postul german de televiziune ARD, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministrul german al Agriculturii a precizat că niciun ou contaminat nu ar trebui să mai fie pe rafturile magazinelor din Germania la ora actuală.

 

 

--

Citește și: