ORA DE VARĂ 2017. România trece în acest weekend la ora de vară. Când se schimbă ora

ORA DE VARĂ 2017. România trece în acest weekend la ora de vară. Când se schimbă ora
Publicat: 25/03/2017, 20:09

ORA DE VARĂ 2017.În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii își dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară are loc în 2017 în noaptea de 25 spre 26 martie. Ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Cum se schimbă mai exact ora? Ceasurile se vor da înainte în același moment în toate țările Uniunii Europene, iar ora 03:00 devine 04:00.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 țări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura țară care nu folosește ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunțat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetățenii.

ORA DE VARĂ 2017.În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ținând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună. Din 1997, trecerea la ora de vară în România se face în ultima duminică din martie.

ORA DE VARĂ 2017. Șase din zece britanici dintre britanici sedeclară confuzi din cauzcă se schimbă ora și cer ca zilele succesoare acestui moment sădevină sărbători naționale care să le permită recuperarea, potrivit unui studiu efectuatdecompania americană Casper. Aproximativ 88% dintre britanici admit că dorm și mai puțin noaptea următoare, din cauza confuziei legatede trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers. Cinci la sută dintre britanici afirmă că pierd și mai multe oredesomn din cauza schimbărilororare,deși acest lucru are locdedouă ori pe an.

ORA DE VARĂ 2017.Puțini dintre noi știu că dispozitivele noastre electronice și ceasurile se schimbă automat, așa că mulți dintre noi se vor trezi duminică dimineața fiind suspicioși fațădeorape care acestea o afișează.

ORA DE VARĂ 2017. Cum ne afectează trecerea la ORA DE VARĂ

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaților de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat cănumărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

ORA DE VARĂ 2017.Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puține infracțiuni și accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puțină energie electrică. De asemenea, țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenție, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenția fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

ORA DE VARĂ 2017. Trecerea la ora de vară nu schimbă mersul trenurilor în noaptea de sâmbătă spre duminică. „Trenurile de călători vor circula după ora acutală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00-5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului”, se arată într-un comunicat CFR Călători, care face precizări legate de cum se schimbă ora în 2017 și în cazul mersului trenurilor.

Nu uitați! Acest weekend este weekendul când se schimbă ora. România trece la ora de vară, iar ceasul se va da înainte în noaptea de duminică spre luni, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic