Clarice DINU
no author
Clarice DINU Dragos Suciu
5554 vizualizări 21 apr 2017

Cum s-a ajuns la această decizie?

Aurel Ruginosu, un bărbat de 59 de ani din satul Reciu, comuna Gârbova, judeţul Alba, şi-a omorât soţia în bătaie la mijlocul lunii octombrie 2016. Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Alba în decembrie anul trecut. Din materialul probator a rezultat că „în data de 14.10.2016, în jurul orei 1700,  inculpatul s-a întors de la serviciu şi a constatat că soţia sa, care consuma în mod excesiv alcool, neglijând activităţile gospodăreşti, nu preparase nimic de mâncare. Inculpatul a început că o lovească pe victimă în mod repetat cu obiecte contondente, provocându-i acesteia multiple leziuni traumatice care i-ai provocat hemoragii interne şi externe ce au dus la deces”

„Ulterior inculpatul a încercat să ascundă urmele infracţiunii prin îmbrăcarea cadavrului, aşezarea acestuia într-un sicriu şi pregătirea grabnică a celor necesare înmormântării”, se arată în motivarea instanţei. 

Cu toate acestea, judecătorul încadrează fapta la violenţă în familie, raportată la articolul privind omorul, şi-l condamnă la 4 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare. Deşi pedeapsa minimă pentru omor este de 10 ani, care de altfel a şi fost luată în calcul, aceasta a fost redusă cu două treimi. O dată pentru recunoaşterea vinovăţiei şi solicitarea judecăţii în procedură simplificată, iar pe de altă parte pentru că inculpatului i s-au găsit circumstanţe atenuante, judecătorul considerând chiar că acesta nu este „lipsit de respect” faţă de dreptul la viaţă, deşi şi-a lovit soţia până aceasta a murit. 

„De asemenea instanţa va reţine în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 alin. (2) lit. b) C.pen.  cu referire la împrejurările în care inculpatul a comis fapta, respectiv  la faptul că elementul declanşator al acţiunii sale a fost frustrarea şi furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodăreşti.  Departe de a oferi o scuză inculpatului pentru comportamentul său, instanţa apreciază că fapta acestuia nu-l caracterizează pe inculpat ca pe o persoană lipsită de respect pentru valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, care este dreptul la viaţă”, se arată în motivarea instanţei. 

Acelaşi judecător consemnează însă înainte condiţiile care au condus la decesul victimei: „a aplicat cu obiecte contondente multiple lovituri soţiei sale, R.M., cauzându-i hemoragii interne şi externe consecutive unui politraumatism cu hematoame multiple faciale, toraco-abdominale, dorso-lombare, fesiere, ale membrelor, plăgi contuze la nivelul extremităţilor cefalice, fracturi costale, hemopneumotorax stâng, rupturi pulmonare, care au condus la deces.”  

În faţa judecătorilor, Aurel Ruginosu, având ultimul cuvânt, a spus că ”a avut viaţă grea, soţia consuma băuturi alcoolice, trebuia să îşi facă singur de mâncare”, iar fapta sa nu a fost cu intenţie şi o regretă. 

Unul dintre poliţiştii care a efectuat cercetarea penală a povestit, la vremea respectivă, că bărbatul ”a bătut-o zdravăn cu pumnii în curte”, fapt confirmat şi de vecinii care au auzit-o urlând, iar după ce a văzut ”că nu mai poate sta în picioare”, a dus-o ”în pat şi acolo a lovit-o cu cârligul de la sobă”. Acesta a plecat apoi în altă cameră, iar noaptea, în urma loviturilor puternice peste faţă, abdomen, spate, mâini şi picioare, femeia a decedat. 

Bărbatul a observat că şi-a omorât nevasta abia a doua zi dimineaţa şi l-a sunat imediat pe unul dintre copiii lor căruia i-a spus că maică-sa a murit şi trebuie să-i cumpere sicriu, lucru pe care l-au şi făcut. Infracţiunea a fost descoperită după ce medicul legist, care a bănuit că ceva nu este în regulă, a refuzat să-i elibereze certificat de deces şi a sunat la Poliţie. 

Potrivit statisticilor, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, iar una din patru femei din România declară că a fost victima unei forme de abuz din partea partenerului

De asemenea,  potrivit unui sondaj INSCOP, 30% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că  „femeile mai sunt bătute şi din vina lor“, iar 6,4% susţin că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“. Potrivit aceluiaşi sondaj, 8,1% dintre respondenţi cred că „bătaia este ruptă din rai“.

--

Citește și: