MOSCHEEA MÂNTUIRII NEAMULUI. Șeful Cultului Musulman în România: „Noi suntem aici de secole, strămoșii noștri au luptat în Războiul de Independență din 1877 împotriva Imperiului Otoman”

MOSCHEEA MÂNTUIRII NEAMULUI. Șeful Cultului Musulman în România: „Noi suntem aici de secole, strămoșii noștri au luptat în Războiul de Independență din 1877 împotriva Imperiului Otoman
Publicat: 09/07/2015, 12:25
Actualizat: 03/09/2019, 01:57

Șeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, afirmă că noua moschee din România nu va fi cea mai mare din Europa, așa cum „s-a vehiculat în spațiul public”, și că era necesară în București.

„Nu se va face nicio mega-moschee, nu vor veni 6.000 de studenți, România nu va fi nici centru de export al islamismului fundamentalist în Europa. Comunitatea musulmană va fi un exemplu și o comunitate loială față de statul român așa cum a fost până acum”, a afirmat el contactat de gândul.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt 67.000 de musulmani. Muftiul Murat Iusuf afirmă că, în realitate, sunt circa 90.000, dintre care trei sferturi în Dobrogea. În București sunt circa 10.000 de musualmani. Aproape jumătate sunt cetățeni străini, veniți cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese.

„În București, este o singură moschee recunoscută și sunt mai bine de 17 moschei neautorizate. Noi nu avem niciun cimitir al nostru, deși suntem contribuabili. Musulmanii autohtoni, cei născuți crescuți aici, și-au îngropat persoanele decedate în cimitiriul eroilor care aparține statului turc. Noi suntem o comunitate pașnică, o comunitate foarte bine integrată în societatea românească. Sunt foarte dezamăgit de discuțiile apărute”, afirmă muftiul Murat Iusuf.

În prezent, în România, sunt 78 de moschei recunoscute de muftiu, marea majoritate în Dobrogea. Prin proiectul a cărui valoare se ridică la circa trei milioane de euro și care prevede construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de locuri, precum și a unei biblioteci, unei cantine sociale și a unui „centru de zi pentru educație religioasă pentru copii” are rolul tocmai de a preveni tendințele fundamentaliste, consideră Murat Iusuf.

„Noi vrem să evităm situații care se întâmplă în unele dintre moscheile neautorizate. În iulie 2013, luna Ramadam, a venit un așa-zis predicator din gruparea Frații Musulmani din Egipt, care a intrat în România cu o viză de business, nu de activități religioase – sunt mai multe tipuri de vize – și a ținut predică într-o moschee din București și a îndemnat oamenii să protesteze împotriva statului egiptean. Noi nu vrem să se întâmple așa ceva. Noi ne dorim ca toate activitățile religioase care se desfășoară pe raza municipiului București să fie sub auspiciile Muftiatului Cultului Musulman din România. Toate activitățile să fie controlate de către Muftiat”, precizează liderul religios al musulmanilor din România.

În continuare, acesta subliniază că un control din partea Muftiatului asupra activităților religioase musulmane în România „este în beneficiul siguranței cetățeanului, bucureșteanului”.

„Noi nu vrem moschei prin cartiere răspândite, cum sunt la ora actuală. Vrem ca toate activitățile să fie la vedere. De aceea era necesară o moschee”, adaugă el.

Murat Iusuf: „Noi suntem aici de secole, strămoșii noștri au luptat în cele două războaie mondiale”

Moscheea, care va fi construită pe o suprafață de 11.000 mp va fi mai mare decât cea din Constanța.

„S-a înțeles greșit că se va face o școală. Este doar una elementară. Dacă vreau să îmi trimit copilul să învețe niște lucruri elementare de religie le învață de la un duhovnic, ca să folosesc un termen creștin ortodox, care este agreat de noi, are diplomă recunoscută de statul român. Nu de la un duhovnic care dă stema României jos. Astfel de incidente s-au întâmplat”, atrage atenția șeful Cultului Musulman din România.

Cursurile religioase ar urma să fie susținute de către imami, absolvenți ai Seminarului Teologic de la Medgidia, „preoți formați în România”. La cursuri vor putea participa doar copii din România.

„Astfel de cursuri am ținut dintotdeauna. La Constanța, vara, în moscheile noastre copiii care vor să învețe Coranul sunt bine primiți. Sunt tabere, cursuri de vară. Noi vrem să informăm cetățeanul de rând să nu ne confunde cu acea generație care a venit în anii 1970 și a dobândit cetățenia după 1990. Noi suntem aici de secole, strămoșii noștri au luptat în cele două războaie mondiale, chiar în Războiul de Independență din 1877. Au luptat împotriva Imperiului Otoman. Nu știu de unde e atâta ură împotriva comunității musulmane”, mai spune el.

MCA: Moscheea din București riscă să devină centru pentru susținerea terorismului

Centrul pentru Combaterea și Monitorizarea Antisemitismului din România (MCA) a avertizat miercuri că moscheea care ar urma să fie construită în București riscă să fie folosită de „elemente radicale islamice ca bază regională pentru activități antisemite, anticreștine, antidemocratice și teroriste”.

„S-a demonstrat în întreaga lume că moscheile și universitățile islamice sunt implicate frecvent în activități de promovare și susținere a terorismului, a antisemitismului și a violențelor împotriva evreilor și creștinilor”, atrage atenția Maximillian Marco Katz, directorul fondator al MCA România

MCA îndeamnă Guvernul României să nu inițieze proiectul privind construirea complexului cultului musulman „fără a investiga mai întâi sursele de finanțare” și entitățile aflate în spatele acestei inițiative.

„Nu știu cine este Centrul acesta, însă eu îi sfătuiesc să vină să discutăm. Dacă se va configura de către autoritățile competente, respectiv Ministerul de Externe, că ridicarea acestei moschei va reprezenta un minim risc la adresa cetățeanului, eu voi retrage acest proiect. Vă asigur de pe acum că această moschee va garanta siguranța cetățeanului”, a fost replica șefului Cultului Musulman din România, Murat Iusuf.

Muftiul anunță că se va retrage „personal” din proiect „dacă autoritățile române vor dovedi că (proiectul n.r.) reprezintă o amenințare”.

Murat Iusuf: „Încă nu am intrat în posesia terenului. Sunt anumiți pași de îndeplinit. Poate nu ni-l mai dau”

În proiectul finanțat din banii statului turc este prevăzută și o bibliotecă. „Noi vrem să avem propriile noastre materiale, să nu mai existe cărți pe piață în România traduse de diverse ONG-uri, în care, dacă le răsfoiți cu atenție, găsiți pasaje precum că Alianța Nord-Atlantică este împotriva civilizației islamice și că civilizația occidentală este împotriva islamului. De aceea vrem o bibliotecă care să reflecte de fapt care este adevărata noastră religie. Vor fi cărți de istorie, de civilizație a noastră”, afirmă Murat Iusuf.

Cea mai mare moschee din România se află la Constanța, construită între 1910 – 1913, la inițiativa regelui Carol I ca semn de mulțumire pentru „loialitatea comunității musulmane”. „Loialitatea este cea din Războiul de Independență”, precizează Murat Iusuf.

Potrivit muftiului, moscheea cu o capacitate de 2.000 de locuri din București va avea arhitectura uneia tipice celor din Dobrogea. „Dacă se va realiza, bucureștenii se vor mândri cu ea”, susține el.

Guvernul Victor Ponta a decis să ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătrați în București, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea moschei. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expozițional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiție pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcție a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construcție vor fi asigurate de către statul turc.

„Despre arhitectura moscheii este prematur să vorbim. Încă nu am intrat în posesia terenului. Sunt anumiți pași de îndeplinit, încă nu i-am realizat. Poate nu ne mai dau terenul. Asta este situația, din păcate. Este Hotărârea de Guvern, RAPPS-ul trebuie să semneze un protocol cu Secretariatul pentru Culte. Abia apoi Secretariatul pentru Culte semnează un protocol cu noi. De asta spun că un control al acelor activități se va face și de către Secretariatul pentru Culte”, mai spune muftiul.

Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmațiile lui Traian Băsescu, susținând că fostul șef al statului știa din vremea de când era în funcție „de acest acord între statul turc și statul român pentru construirea unei moschei”. Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco – tătară se discută despre construirea unei moschei în București.

„Statul turc, în semn de reciprocitate, le-a acordat deja un teren românilor ortodocși din Istanbul pentru un cimitr. Acum, în semn de reciprocitate, statul român ne-a acordat abia anul trecut terenul. A fost acordat de Guvernul Ponta. La ora actuală, miza este una politică, nu e nicidecum altceva. Vor să fim atrași în acest scandal politic, dar noi nu suntem de acord cu aceste provocări. Ca cetățean român, nu credeam că o să apară astfel de discuții. Noi credeam că facem parte din societatea românească. Este trist că li se întâmplă asta unor turci și tătari care sunt poate mai români decât unii români”, a mai spus șeful Cultului Musulman din România.

La final, muftiul dă asigurări că proiectul este sigur și că „este sigur, fiind pentru românii turci și tătari care se consideră mai naționaliști decât românii și mai loiali față de interesele naționale, care nu și-au trădat de-a-lungul istoriei România”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri