Ministrul Sănătății: Înțelegerea cu Clinica AKH pentru transplantul pulmonar, prelungită

Ministrul Sănătății: Înțelegerea cu Clinica AKH pentru transplantul pulmonar, prelungită
Publicat: 28/03/2017, 18:49
Actualizat: 28/03/2017, 21:38

„Am primit oficial răspunsul de la spitalul AKH și vă anunt cu satisfacție că a fost deblocată situația, spitalul va face din nou transplant pentru pacienții din România. Spitalul AKH ne-a oferit posibilitatea de a participa la un program de urmărire si de monitorizare a activității pe care noi o facem, la demararea procedurii de transplant în România. Dânșii vor face și un program de training. Universitatea din Viena și-a manifestat dorința de a face un program de training pentru specialiștii români care vor activa in acest domeniu, să pregătească și alte echipe decât cele care au fost pregătite în alte centre din Europa”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Potrivit lui Bodog, în acest moment cinci pacienți români fac investigații pentru a stabili dacă necesită sau nu un transplant pulmonar.

„Pentru prima etapă ei s-au angajat să facă 10 transplante. În prezent sunt cinci pacienți propuși pentru evaluare”, a explicat ministrul Sănătății.

Referitor la Spitalul „Sfânta Maria” din București, ministrul a anunțat că acesta va primi finanțare dacă echipa medicală de acolo își arată compatibilitatea cu acest tip de intervenții. Bodog a afirmat că are informații conform cărora un medic specialist de la Hanovra va veni la „Sfânta Maria”, urmând chiar să se stabilească în Capitală.

„Începând de astăzi, centrul Sfânta Maria va fi inclus în programul național de transplant și depinde de echipa medicală de acolo și de managementul echipei să poată să pornească transplantul pulmonar, la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranța pentru pacient. Este și o condiție pusă de AKH ca în Romania, după modelul Ungariei, să dezvolte, timp de un an, un program propriu de transplant pulmonar”, a adăugat Florian Bodog.

Ministrul Sănătății a explicat că un centru privat din România a depus, în urmă cu doi ani, dosarul de acreditare pentru transplant pulmonar, dar pentru că era incomplet, centrul nu a fost inclus în programul național.

„O clinică privată din România a depus documenția pentru a fi acreditată pentru transplant pulmonar. Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT, au avut două întâlniricu reprezentanții din partea acestei clinici prin care să completeze dosarul depus la ANT pentru că dosarul era incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experiență în transplantul pulmonar si până la acest moment, aceste documente nu au fost depuse”, a explicat Florian Bodog.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătății a trimis, săptămâna trecută, după o întâlnire cu Primarul General al Cpaitalei, Gabriela Firea, o echipă a Agenției Naționale de Transplant pentru a efectua o nouă evaluare la centrul Sfânta Maria. Tot săptămâna trecută, coordonatorul programului de transplant pulmonar de la AKH Viena îl înștiința pe Bodog ca spitalul austriac nu mai poate primi pacienți români pe motiv că nu mai există spațiu suficient.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult