Ministrul Sănătății dă vina pe Guvernul Cioloș pentru criza vaccinurilor și face o declarație alarmantă: Avem o problemă foarte mare

Ministrul Sănătății dă vina pe Guvernul Cioloș pentru criza vaccinurilor și face o declarație alarmantă: Avem o problemă foarte mare
Publicat: 07/05/2017, 15:38

„În prezent, avem o problemă foarte mare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că nu există în momentul de față niciun producător care să aibă posibilitatea să îmi livreze acest vaccin, care se face la nou-născut. Am găsit un stoc de vaccin, făcut de o firmă europeană, fabricat în India. Nu l-am luat pentru că nu îndeplinea în totalitate condițiile de punere pe piață din Europa”, a declarat Florian Bodog la Digi24.

Bodog acuză fosta conducere a Ministerului Sănătății că nu a luat nicio măsură de prevedere prin care să se evite situația actuală, în care mai multe județe au rămas fără stocuri de vaccin.

„Epidemia de rujeolă a fost anunțată acum un, dar Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură și nu a făcut niciun stoc pentru a suplimenta în caz de nevoie cu vaccin județe unde se epuizează. În acest moment, există 10 județe unde, la Direcțiile de Sănătate Publică nu mai există stocuri de vaccin. Doar la medicii de familie mai există. Practic, firmele de vaccin au nevoie de o strategie de livrare a acestor vaccinuri, strategie care deși există la nivel de Europa, în România nu se cunoaște necesarul de fiole pentru anul viitor. Nu a existat o strategie a vaccinărilor și a achizițiilor de vaccinuri. În noua lege, am prevăzut un stoc de minimum șase luni”, a declarat ministrul Sănătății.

În ceea ce privește legea vaccinării, aflată în dezbatere publică, ministrul precizat că părinții care nu își vaccinează copiii riscă să fie acuzați de rele tratamente aplicate minorului în cazul în care acesta se îmbolnăvește sau se dovedește că a transmis boala altei persoane.

„Există o prevedere în lege care spune că dacă copilul pățește ceva ca urmare a relelor tratamente aplicate, părintele poate răspunde penal, dar nu sunt eu, ca ministru al Sănătății, ci justiția. Personal, sunt de acord ca dacă mi-am asumat responsabilitatea (n.r. nevaccinarii), trebuie să răspund pentru asta. (..) Ca medic, sunt de acord cu acest principiu – dacă nu este vaccinat, copilul să nu intre încomunitate. Din câte știu, există și alte posibilități educaționale la momentul de față, mai personalizate. Este un risc. Nu putem să minimizăm și nu putem să nu ținem cont de ce se întâmplă în momentul de față. În Franța, dacă nu îți vaccinezi copilul, acesta nu are ce căuta în colectivitate, nu poate merge la școală”, a declarat Florian Bodog.

Bodog a mai spus că și-ar dori ca în noua lege să existe sancțiuni și pentru echipa de la minister, în cazul în care apar situații de lipsă a unor vaccinuri necesare imunizării populației, sancțiuni care ar putea culmina chiar cu demiterea ministrului Sănătății dacă nu reușește să pună la dispoziția populației vaccinurile necesare. Ministrul susține că au fost demarate procedurile de oprire a exporturilor de vaccin, precizând că are informații potrivit cărora a fost reclamat la Comisia Europeană din această cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...