Ministrul Sănătății dă vina Guvernul Cioloș pentru situația spitalelor pentru arși. „Am avut un guvern care a venit pe arși și care nu a făcut nimic”

Ministrul Sănătății dă vina Guvernul Cioloș pentru situația spitalelor pentru arși. „Am avut un guvern care a venit pe arși și care nu a făcut nimic
Publicat: 19/09/2017, 14:55

Florian Bodog, ministrul Sănătății, a recunoscut, marți, la Bistrița, răspunzând unei întrebări adresate de corespondentul MEDIAFAX, că sistemul medical este depășit de situație în cazul pacienților care suferă arsuri pe o suprafață mai mare de 20% din suprafața corporală.

„Suntem depășiți în ceea ce privește capacitatea de a prelua pacienții arși în foarte multe centre și în spitalele județene capacitatea este foarte redusă. Centrul de la Iași este funcțional doar că nu au aparatură modernă. Este și o problemă de management local. Ei ar putea să utilizeze aparatura deja existentă, dar cum se obișnuiește, ei încearcă să-mi forțeze mâna. Eu mă grăbesc cât pot de repede cu dotările, comisiile lucrează și se vor achiziționa prin Banca Mondială toate echipamente pentru centrul de la Iași de arși. La Timișoara există două sau trei boxe de arși care nu sunt dotate, dar am obținut dotarea acelor boxe cu bani de la Banca Mondială. Cu toate că deranjez pe foartă multă lume când spun – am avut un guvern care a venit pe arși și care nu a făcut nimic pentru arși. Nu este o declarație politică, se poate verifica”, a răspuns ministrul Sănătății.

Legat de situația pacientului de 71 de ani rănit vineri într-o explozie puternică la Botoșani, care a fost refuzat de spitalele de arși care au motivat că nu sunt locuri, ministrul Sănătății a spus că acesta a fost transferat la Iași sâmbătă și de acolo marți a fost dus în secția de arși de la Spitalul „Baltazar” din București.

„În ceea ce privește centrele de arși, vom face centre noi la spitalul Grigore Alexandrescu, spitalul Baltazar în București, la Timișoara, la Târgu Mureș și vom face doatarea completă a centrului de la Iași care este deja construit”, a afirmat Bodog.

Inițial, bărbatul de 71 de ani din Botoșani, rănit grav în explozia dintr-un apartament, nu a putut fi trasferat spre clinicile din Capitală pentru că nu mai erau locuri și existau deja și liste de așteptare.

„Bărbatul poate fi transferat doar la București, unde există secții specializate care se ocupă de tratarea persoane care au suferit arsuri pe o suprafață corporală mai mare de 50%. Nu avem un refuz scris din partea lor, discuțiile s-au purtat prin intermediul Departamenului pentru Situații de Urgență care se ocupă de transferul pacientului la București și care, în urma discuțiilor telefonice pe care le-au avut, au spus că nu îl pot primi întrucât nu au locuri. Starea bărbatului este gravă, este intubat, este internat în secția de ATI a spitalului din Botoșani, dar riscul de agravare a situației crește pe măsură ce trece timpul”, declara, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Botoșani, Radu Bercea.

Șase persoane, printre care și un copil de 11 ani, au fost rănite în urma exploziei care a avut loc vineri după-amiază într-un apartament din Botoșani. În total au fost evacuate 24 de persoane care se aflau în blocul afectat de deflagrație. Un bărbat grav rănit în explozie a fost transportat cu elicopterul la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte