Ministrul Justiției desecretizează arhiva SIPA

Ministrul Justiției desecretizează arhiva SIPA
Publicat: 17/05/2017, 10:45
Actualizat: 24/05/2017, 09:35

„Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a precizat că nu a fost presat să ia această decizie.

„Nu m-a presat și nu mă presează nimeni, există o lege 24 pe 2000 privind normele de tehnică legislativă. Normele de tehnică legislativă ne obligă să respectăm anumiți pași procedurali. Eu am decis să desecretizez arhiva pentru că este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori în spațiul public, de regulă la venirea unui nou ministru al Justiției. Dacă există un interes public constant și atât de evident pentru conținutul acestei arhive, sigur interesul public trebuie respectat și o voi desecretiza. Procedura va fi cea legală”, a spus, la ieșirea de la ședința CSM, ministrul Justiției.

Președintele Înaltei Curți de Casaie și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui făcută pe etape.

„Ministrul Justiției spunea că acest proces ar trebui făcut în mai multe etape, lucru cu care eu sunt întru totul de acord și anume o inventariere a categoriilor de documente care ar putea face parte din această arhică SIPA și în funcție de specificul lor se va proceda sau nu la desecretizare. Dacă aceasta este declarația de dimineață a domnului ministru, eu o susțin, sunt de acord cu dânsul”, a declarat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Cristina Tarcea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Ministerului Justiției, printre altele, publicarea componenței comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, precum și măsurile dispuse de acestea, dar și data sigilării arhivei.

CSM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că este necesară clarificarea situației arhivei SIPA dintr-o dublă perspectivă: aceea a situației juridice actuale și a presupusei folosiri a informațiilor din cuprinsul fondului arhivistic în diverse scopuri.

„Plenul CSM solicită Ministerului Justiției, în calitate de custode al arhivei SIPA, să comunice elementele necesare pentru lămurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componența comisiei înființate în baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justiției, cu enumerarea concretă a atribuțiilor, responsabilităților, modalității/procedurii efective în care și-a desfășurat activitatea această comisie, precum și prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situația în care astfel de acte au fost întocmite), a raportului final și/sau a oricărui alt document care poate fi asimilat unei descărcări de atribuții/sarcini/îndatoriri/responsabilități, întocmit la momentul predării fostei DGAP către Administrația Națională a Penitenciarelor”, se arată în documentul transmis de CSM Ministerului Justiției.

Totodată, CSM a solicitat să fie cunoscut numărul comisiilor înființate ulterior și componența nominală a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justiției, având ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum și toate măsurile dispuse în urma desfășurării acestor comisii, în situația în care au existat. Consiliul mai vrea și data sigilării arhivei și procesul verbal întocmit în acest sens, dar și menționarea modalității de pătrundere ulterioară în interiorul acestei arhive, dacă acest lucru s-a întâmplat. Totodată, CSM cere detalii despre „existența unor măsuri luate la nivel de CSAT (hotărâri/avize), comunicate Ministerului Justiției, în situația în care au fost depuse sau, dimpotrivă, identificarea unei/unor eventuale sesizări a CSAT de către Ministerul Justiției pe tema modalității de gestionare, în timp, a arhivei SIPA”.

„Consiliul Superior al Magistraturii apreciază necesară clarificarea tuturor aspectelor mai sus menționate în contextul în care după mai bine de 12 ani de la adoptarea Hotărârii de Guvern nr 127/2006 privind desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție din subordinea Ministerului Justiției, această temă nu a primit încă niciun răspuns”, potrivit sursei citate.

Jurnalistul Dan Andronic susține, într-un articol publicat pe evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul DNA Paul Dumitriu. Informațiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât și de Cristi Danileț, acesta din urmă sesizând Parchetul General.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață