Ministrul de Interne susține că a găsit în locuință un dispozitiv de înregistrare. SRI: Dispozitivul provine din zona privată. Poate fi cumpărat cu 200 de lei de pe orice site. UPDATE

Ministrul de Interne susține că a găsit în locuință un dispozitiv de înregistrare. SRI: Dispozitivul provine din zona privată. Poate fi cumpărat cu 200 de lei de pe orice site. UPDATE
Publicat: 29/11/2017, 23:08

Carmen Dan a precizat că a găsit dispozitivul de înregistrare audio în momentul în care a vrut să-și pună telefonul la încărcat în priză, iar fața prizei s-a desprins.

„Era un dispozitiv în perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care să îl poți vedea în mod normal. Am considerat că este un aspect care are atribuțiile și competența necesară. Am descoperit dispozitivul azi-după amiază, când am vrut să pun telefonul în priză. După-amiază. După ședința de Guvern. Dispozitivul nu era vizibil, consider că este o precizare importantă. La domiciliu este un spațiul meu privat. Este un dispozitiv funcțional”, a declarat Carmen Dan, la Realitatea Tv.

Ministrul de Interne a precizat că a anunțat imediat poliția și că a făcut plângere.

Carmen Dan a mai spus că nu beneficiază de pază. „Nu am pază, nu am SPP, nu stă niciun polițist în fața locuinței mele. Am considerat că nu este necesar. Am șofer. Plec de acasă de la domiciliu cu mașina de serviciu, revin la domiciliu. Este un spațiu privat. Nu se pune problema ca un serviciu, SPP, să intre în spațiul meu privat”, a declarat Carmen Dan.

„S-a făcut o verificare acasă și doar ce au plecat cei de la poliție, care au făcut cercetarea la fața locului. Există deja un număr de înregistrare la Parchetul General, cel puțin așa sunt informațiile mele în acest moment. Din ce mi s-a spus, sunt primul demnitar care găsește un microfon în spațiul privat în care locuiește și am procedat așa cum era normal”, a completat ministrul.

Carmen Dan a precizat că locuința unde locuiește cu fiul său este închiriată în nume propriu de câteva luni și nu este vorba de o locuință RA-APPS.

Dosar penal pentru violare de domiciliu

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu și violarea vieții private după plângerea făcută de ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Urmare a unei sesizări, în această după amiază, o echipă operativă din cadrul Poliției Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la fața locului, a identificat și ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art 224 și art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, transmite Inspectoratul General al Poliției Române.

Manda: SRI susține că nu e împlicat

Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control a SRI, a declarat miercuri seara că a avut o discuție cu o persoană din conducerea SRI și a primit informații că Serviciul nu e implicat în cazul ministrului Carmen Dan.

„Am avut o discuție acum cu o persoană din conducerea SRI, care mi-a comunicat că SRI nu e implicat deloc în această chestiune”, a declarat miercuri Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI, la România TV.

Întrebat dacă persoana respectivă este directorul SRI, Eduard Hellvig, Manda a răspuns negativ, dar a completat, legat de informație, că „o puteți lua cu caracter oficial”.

„Cred că lucrurile sunt extrem de grave, Carmen Dan are acces la informații cu caracter secret. Binențeles, una dintre variante ar fi să nu fie puse aceste microfoane în mod legal. Putem vorbi de o putere străină sau de cineva care le-a pus ilegal. E prea devreme pentru o concluzie. Trebuie văzut cine ar fi trebuit să îi asigure doamnei Carmen Dan protecție informativă”, a mai declarat Claudiu Manda, la postul România TV.

Acesta a precizat că în condițiile actuale orice demnitar poate să își pună semne de întrebare.

„Dacă doamna Camen Dan l-a găsit nu înseamnă că este singurul microfon într-un dormitor sau o casă de nivelul acesta. În România un ministru să afle ca are microfoane lângă pat pune pe gânduri orice demnitar din Romania dacă nu cumva și el are”,a mai spus Manda.

SRI: Dispozitivul provine din zona privată

Dispozitivul de înregistrare găsit de ministrul Afacerilor Interne în locuința sa provine, din primele informații, din zona privată, fiind vorba de un „dispozitiv ieftin, care poate fi cumpărat cu 200-300 lei de pe orice site”, potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

„Din primele noastre verificări, vorbim de un dispozitiv care ar putea proveni din zona privată. Cel mai probabil, vorbim de un dispozitiv dintr-o zonă privată pentru că se pare că e un dispozitiv ieftin, care costă 200, 300 de lei și care poate fi achiziționat de oricine de pe orice site. Cu aceste dispozitive ieftine nu umblă nici serviciile de informații interne și nici externe”, a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), la România Tv.

Ovidiu Marincea a mai precizat că SRI nu are nicio implicare în acest caz și că instituția va pune la dispoziție tot ce este nevoie pentru desfășurarea anchetei.

„SRI nu spionează și nu înregistrează pe ministrul de Interne din România, pentru numele lui Dumnezeu. SRI este un serviciu de contraspionaj, SRI îi prinde pe spioni. SRI nu folosește tehnică descoperibilă de persoane neautorizate . În acest caz, care este un caz extrem de grav, când un membru CSAT găsește în locuința sa un dispozitiv de înregistrare, SRI se va implica întru totul în acest caz, până la capăt. Vom acorda sprijinul ministrului de Interne și acest lucru l-am comunicat ministrului. Asta exclude orice fel de implicare anterioară a Serviciului. Directorul SRI a vb deja cu Carmen Dan, iar SRI va pune la dispoziție tot ce este nevoie pentru desfășurarea anchetei”, a completat Ovidiu Marincea.

Purtătorul de cuvânt al SRI a mai declarat că Serviciul Român de Informații nu oferă protecție contrainformativă niciunui membru al Guvernului României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu