Ministrul de Interne face o evaluare surprinzătoare a polițiștilor. Ce spune Carmen Dan despre nivelul de pregătire al acestora

Ministrul de Interne face o evaluare surprinzătoare a polițiștilor. Ce spune Carmen Dan despre nivelul de pregătire al acestora

Întrebată dacă polițiștii din România sunt protejați și pregătiți, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat că nu consideră acest lucru.

„Nu consider că polițiștii sunt îndeajuns de protejați. Nu consider că sunt îndeajuns de pregătiți. Tocmai de aceea ne-ați văzut astăzi (joi – n.r.) în acțiune”, a răspuns ministrul, după ce a participat la un exercițiu demonstrativ de pregătire tactică a polițiștilor, la care au fost prezente forțe ale Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS).

La Centrul Chinologic de la Sibiu se desfășoară o pregătire tactică a polițitilor din cadrul SIAS. Aceștia se vor întoarce în inspectoratele județene unde sunt încadrați și îi vor pregăti, la rândul lor, pe polițiștii de la Ordine Publică, Serviciul Rutier și Transporturi pentru intervenția în stradă.

Ministrul a făcut referire la motivația de a întări, prin noul pachet legislativ propus spre dezbatere, statutul polițistului, declarând că propunerile au venit în urma solicitărilor polițiștilor.

„La întâlnirile cu inspectorii șefi de poliție am punctat încă o dată motivația și demersul nostru legislativ, propunerea noastră pe întărirea statutului polițistului. Am spus-o de fiecare dată, această nevoie a venit dintr-o solicitare a polițiștilor pe care eu i-am ascultat și mi s-a părut normal și firesc să fac asta, ca ministru, să începem acest demers. Am strâns propunerile lor, am pus toate aceste propuneri într-o formulă centralizată, pe masă, într-o dezbatere amplă cu sindicatele din poliție. Am spus de fiecare dată cum gândim această întărire a autorității pe cele trei planuri, ce dorim să face pe mai departe, care sunt actele normative pe care le avem în vedere atunci când vorbim de un pachet legislativ și am ieșit într-o conferință, am pus oficial acest pachet legislativ într-o dezbatere publică. Nu discutăm de o ordonanță, ci de o procedură normală, legală, firească de dezbatere publică”, a spus Carmen Dan.

Întrebată despre o posibilă retragere a proiectului, după ce APADOR-CH a cerut clarificarea sau eliminarea unor propuneri de modificare a legilor din domeniul ordinii publice, Carmen Dan a spus că nu poate fi cerută retragerea unui proiect fără argumente.

„Trebuie să stăm să ne gândim cu calm pentru că mi-aș dori să înceteze o dată propagarea acestei teorii a și să ne punem întrebarea firească: De fapt, ce ne dorim? Ne dorim un polițist protejat, cu autoritate, care să respecte și să fie respectat în egală măsură? Atunci, aceasta este calea în care putem face acest lucru, prin discuții și dialog. Sau ne dorim un polițist care să mai facă câte o eroare pe ici- pe colo sau un polițist pe care să îl luăm de fiecare dată în lumina reflectoarelor să îl acuzăm că nu este pregătit, că nu are cum să se protejeze, că face un abuz atunci când acționează, fără să analizăm așa cum este normal care sunt limitele acestor acțiuni polițienești. Nu poți cere retragerea unui proiect fără a aduce argumente”, a spus ministrul de Interne.

Dan a lansat o invitație către ONG-uri și societatea civilă la discuții, cu argumente; „Ce nu este sustenabil se înlătură, dacă există această suspiciune de nesustenabilitate, ce nu, rămâne și merge mai departe. Suntem în procedură de dezbatere publică”.

Potrivit ministrului, săptămâna viitoare va avea loc o dezbatere publică, în care vor fi discutate punctual reproșurile care se aduc modificărilor legii polițiștilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri