Miliardarul Beny Steinmetz, ARESTAT în Israel. „Este un război politic finanțat de Soros” . Consultantul Tal Silbertein, arestat și el. UPDATE

Miliardarul Beny Steinmetz, ARESTAT în Israel. „Este un război politic finanțat de Soros . Consultantul Tal Silbertein, arestat și el. UPDATE
Publicat: 14/08/2017, 20:21

Benjamin „Beny” Steinmetz, trimis în judecată în România în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa și a unui teren din Snagov, a fost fost arestat în Israel pentru presupusa implicare într-un caz spălare de bani și dare de mită. Steinmetz, împreună cu alți trei oameni de afaceri și consultantul Tal Silberstein, a fost reținut luni dimineață pentru audieri într-un caz privind presupusa folosire de contracte false, fraude, spălare de bani și obstrucționarea justiției.

Locuințele și birourile suspecților au fost percheziționate de anchetatorii israelieni.

Poliția crede că suspecții ar fi folosit în mod sistematic contracte pentru tranzacții inexistente, inclusiv afaceri cu proprietăți într-o țară străină, cu scopul transferului și spălării banilor obținuți în mod ilegal.

În fața instanșei, Beny Steinmetz a sustinut că întreaga investigație care îl vizează este „un război politic”. El l-a acuzat pe miliardarul George Soros că finanșează o campanie împotriva sa, iar tot dosarul se bazează pe mărturia unei femei necunoscute.

În luna decembrie a anului trecut, omul de afaceri fusese arestat la domiciliu pentru câteva zile în acest dosar, în urma investigației care a vizat firmaBSG Resources, investigație făcutăîn colaborare cu autorități din SUA, Elveția și Guineea, a mai spus oficialul poliției israeliene.

Beny Steinmetz, care deține oficial doar o poziție de consultant la compania respectivă, este acuzat de coruperea unor oficiali guvernamentali din Guineea, în legătură cu zăcămintele pe care le exploatează acolo. Steinmetz și alți oameni de afaceri sunt acuzați că au plătit zeci de milioane de dolari unor oficiali de la Conakry, capitala Guineei.

Scandalul din jurul lui Steinmetz este legat de proiectul zăcământului de minereu de fier de la Simandou, din Guineea, care ar valora 20 de miliarde de dolari. Compania lui Steinmetz a câștigat în 2008 de la guvernul de la Conakry dreptul de a exploata jumătate din acest zăcământ. Ulterior, compania și-a vândut 51% din drepturi gigantului brazilian minier Vale SA, în 2010, contra sumei de 2,5 miliarde de dolari, primin însă doar o tranșă de 500 de milioane, scrie Bloomberg.

BSGR a rămas fără drepturile de exploatare din Guineea, după ce o comisie guvernamentală a stabilit că licențele i-au fost acordate ca urmare a corupției. Steinmetz și compania sa au susținut însă că totul face parte din planul gigantului minier Rio Tinto, al doilea ca mărime din lume, de a recâștiga dreptul de exploatare a zăcământului de la Simandou.

În 2013, autoritățile din New York au deschis o acnhetă vizând spălarea de bani în legătură cu operațiunile de la Simandou. Un om de afaceri francez cu legături cu BSG Resources a fost deja condamnat pentru că a încercat să obstrucționeze ancheta și a încercat să mituiască un martor, mințind anchetatorii americani.

Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Israel, s-a născut în 1956. El a moștenit Steinmetz Diamond, o afacere din Geneva, de la tatăl său. În prezent, Beny are o avere estimată de 2,3 miliarde de dolari.

Steinmetz, împreună cu fratele său Daniel, au fondat ceea ce va urma să devină Beny Steinmetz Group Resources. În prezent, Beny ocupă un rol de consilier în Bordul Director al companiei.

Tal Silberstein, consultantul preferat de mai toți politicienii din România

Tal Silbertein a început să lucreze pentru politicienii din România, în 2002, pentru început cu Traian Băsescu, însă relația sa contractuală cu actualul președinte și PD-ul de la acea vreme a fost întreruptă din cauza unor neînțelegeri legate de bani. 2004 l-a găsit în campania pentru prezidențiale a PSD-istului Adrian Năstase, pentru ca ulterior să fie sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu și al PNL. În toată acestă perioadă, Tal Silberstein a rămas în relații apropiate cu Vasile Blaga pe care de altfel l-a consiliat în 2008 când a candidat la Primăria Capitalei. De asemenea, pedeliștii au mers pe mâna lui și în 2009 în campania pentru prezidențiale a lui Traian Băsescu.

Înainte să lucreze în România, Tal Silberstein i-a avut printre clienți pe fostul premierul israelian Ehud Barak, în campania din 1999, pe fostul cancelar austriac, Alfred Gusenbauer, dar și pe foștii președinți ai Boliviei, Gonzalo de Lozada, și Serbiei, Boris Tadici.

Acuzațiile din România: Steinmetz a pus banii pentru grupul infracțional care îl ajuta pe prințul Paul să revendice ilegal proprietăți

În România, miliardarul Beny Steinmetz este trimis în judecată în lipsă în dosarul „Ferma Băneasa”, alături de omul său de legătură în România, israelianul Moshe Agavi, dar și de consultantul politic Tal Silberstein. Steinmetz a avut pe numele său un mandat de arestare preventivă, care a fost însă revocat de un judecător de la instanța supremă. În dosar, mai sunt judecați oamenii de afaceri Remus Truică și Dan Andronic, prințul Paul de România, un fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, un avocat și mai mulți foști oficiali și demnitari din Snagov.

Steinmetz este judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor.

Procurorii DNA acuză că în perioada 2006-2013, s-a format un grup infracțional organizat care avea ca scop obținerea prin retrocedarea de către stat a unor imobile cu valoare ridicată, precum Pădurea Snagov sau Ferma Regală Băneasa, ele fiind revendicate în mod ilegal de prințul Paul al României (Lambrino).

Paul a apelat la omul de afaceri Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, care să intervină la funcționarii din instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. La rândul său, Truică a apelat la personaje influente și cu bani, pentru a finanța coruperea oficialilor.

Printre aceștia s-a numărat și miliardarul Beny Steinmetz, care „a condus legăturile infracționale ale grupului organizat din afara țării, prezent rar în România, a asigurat mare parte din banii care au fost necesari pentru a fi avansați în cadrul proiectului infracțional ce formează obiectul cauzei”, conform procurorilor DNA.

Prințul Paul le-ar fi promis lui Remus Truică și celorlalți afaceriști finanțatori o cotă de 50%-80% din valoarea imobilelor revendicate de el – era vorba de peste 28 de hectare din Ferma Băneasa și aproximativ 30 de hectare de pădure din Snagov. Terenurile urmau să fie vândute apoi la prețuri mult subevaluate către firma Reciplia SA, care le-a vândut mai departe altor persoane, fără să obțină vreun ban în schimb, conform DNA.

Retrocedarea ilegală a pădurii Snagov a provocat un prejudiciu de peste 9,5 milioane de euro statului român, iar retrocedarea Fermei Băneasa un prejudiciu de aproape 136 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom