Meleșcanu, audiat la DNA în dosarul OUG 13. „S-a adoptat la ceas de după-amiază, ședința a fost întârziată de CSAT”

Publicat: 21/02/2017, 13:00

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, întrebat dacă prin dosarul referitor la OUG 13 se încearcă doborârea Guvernului Grindeanu, că nu crede că Executivul va pica din această cauză, dar că e „o posibilitate”.

„Strict din punct de vedere al Ministerului de Externe, competența noastră era strict de avizare a modului de transpunere în legislația românească a unor prevederi, directive ale Parlamentului European și ale Consiliului UE”, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, Teodor Meleșcanu.
Întrebat dacă este de părere că prin acest dosar se încearcă doborârea Guvernului Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe a replicat: „Da, e una din posibilități, dar nu cred că pică din cauza asta. Probabil că dacă nu va pune în aplicare programul de guvernare, atunci sunt șanse să pice pentru că parlamentarii vor putea să își modifice eventual părerea. (…) Cred că un guvern trebuie să fie în primul rând judecat după modul în care îndeplinește programul de guvernare care a fost aprobat de Parlament”.
Legat de grațiere, Teodor Meleșcanu a mai spus că „la ora actuală, în închisorile din România gradul de ocupare este de 200 la sută. Guvernul are obligația să găsească cele mai bune modalități pentru ca situația din penitenciare să fie cât de cât omenească, niște limite minime”.
La intrarea în sediul DNA, Teodor Meleșcanu a explicat motivul pentru care a dat avizul favorabil, arătând că singura prevedere care era de competența lui era cea referitoare la armonizarea legislației române cu o deczie a Parlamentului European și a Consiliului Europei: „(Avizul -n.r.) a venit în contextul transformării introducerii în legislația română a unei directive a Parlamentului European și a Consiliului Europei. Nu era de competența mea decât această prevedere. Am dat avizul pentru că se traduceau în legislația română directivele Parlamentului European și Consiliului Europei, 216, 342″, a declarat Teodor Meleșcanu.

Întrebat dacă părea un act menit să favorizeze anumite persoane, ministrul de Externe a precizat că nu se poate pronunța „pentru că actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la categorii de infracțiuni”.

Teodor Meleșcanu a mai menționat că, din punctul său de vedere, a respectat legislația: „Ordonanța era pe site de 10 zile, așa că la un moment dat trebuia să intre pe ordinea de zi. Nu cunosc care e obiectul dosarului. Nu am avut nicio discuție pe temă pentru că nu era de competența mea. Din punctul meu de vedere, în momemtul în care CCR a decis că a fost adoptată legal, din punctul acesta de vedere nu sunt probleme și nu se poate interveni. În mod normal, orice aviz pe care îl dă ministrul de Externe se face pe baza unei analize în cadrul ministerului, care este semnată de persoanele competente. Responsabilitatea îmi aparține mie pe problema includerii în legislația română a unor prevederi ale UE. Atât.- Și pentru asta sunt gata să dau explicații. Consider că este un act necesar, întrucât CCR a declarat ca neconstituționale unele prevederi de la infracțiunea de abuz în serviciu, era normal să se facă un efort pentru a se adapta legislația la deciziile CCR. S-a adoptat la ceas de după amiază și întârzierea ședinței a fost determinată de așteptarea avizului de la CSAT”, a mai spus Meleșcanu.

Întrebat dacă se justifică urgența, ministrul de Externe a precizat: „În condițiile în care avem un vid legislativ din cauză că în 45 de zile nu au fost puse în acord prevederile din Codul Penal cu cele ale CCR, da, consider justificată”.

Meleșcanu a precizat că s-a consultat cu subalterni din minister cu privire la avizul pozitiv dat pe proiect. Referitor la proteste, ministrul a menționat că „este ideea de manifestații care nu au caracter politic evident și care se fac pe baza unei mobilizării pe mijloacele de socializare. Nu există organizatori, nu există autorizații, nu exista nimic, dar oamenii își exprimă o anumită nemulțumire și cred că în țara noastră au dreptul să o facă”.

Totodată, Teodor Meleșcanu a declarat că nu a semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei, în urma întâlnirii avute cu șeful misiunii diplomatice.

„N-am semnat nimic. Asta e problema lor, întrebați-i pe ei. Nu s-a semnat niciun protocol. E vorba de ideile, temele pe care Ambasada Rusiei le are în vedere în perioada următoare. Va trebui să vedem și care e poziția noastră”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la sediul DNA pentu audieri în dosarul deschis privind ordonanța de urgență 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale. La ieșirea din sediul DNA, Carmen Dan a precizat că a dat declarații în fața procurorilor în calitate de martor.

Joi, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, a fost audiat în calitate de martor, în celași dosar, Secretariatul General al Guvernului fiind cel care se ocupă de organizarea și pregătirea ședințelor de guvern.

În aceeași cauză a fost audiată, miercuri, Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru relația cu Parlamentul, aceasta având tot calitatea de martor.

În același dosar au mai fost audiați la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, în calitate de martor în dosar, dar și Oana Hăineală, procuror și fost secretar de stat în Ministerul Justiției, tot în calitate de martor.

Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13. DNA a cerut documente Ministerului Justiției privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.

Ordonanța de urgență 13 a fost abrogată prin OUG 14 emisă de același Guvern Grindeanu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912