Medicul care îi dă dreptate lui Arafat: Folosirea țigărilor electronice în spațiul public stimulează fumatul

Medicul care îi dă dreptate lui Arafat: Folosirea țigărilor electronice în spațiul public stimulează fumatul
Publicat: 10/04/2018, 17:42
Actualizat: 25/03/2019, 21:13

„O problemă este legată de fumătorul în sine. Faptul că avea o interdicție de a fuma în spațiul public și acum nu o mai are, nu face decât să îi stimuleze obiceiul fumatului. Interdicția fumatului în spații publice este o măsură de descurajare a acestui obiceiului, nu numai o măsură de protecție a nefumătorilor. Practic, prin țigările electronice readuci prostul obicei, în spațiul public, de unde de abia fusese scos. Este o chestiune cu un impact psihologic foarte important. Creșterea cu 900% a consumului de țăgări electronice este favorizată de permisiunea de a le folosi și în spații în care fumatul este interzis”, a declarat, pentru MEDIAFAX, pneumologul Irina Strâmbu.

Medicul a explicat că țigările electronice sunt nocive atât pentru fumători, cât și pentru nefumători, iar interzicerea lor în spațiile publice ar fi o normalitate.

„Fumatul de țigări electronice dăunează în diferite feluri și este un obicei promovat tocmai de permisiune de a se fuma în spațiile publice. Lupăm în fel și chip împotriva fumatului în general, a fost un mare câștig faptul că fumatul în spațiile publice a fost intezis, în principal, pentru protecția nefumătorilor, însă în felul acesta s-au creat spații în care ideea de fumat nu mai există și este un lucru pozitiv, dar care se poate pierde prin permiterea fumatului de țigări electronice”, a adăugat Strâmbu.

Declarațiile medicului pneumolog vin în susținerea afirmațiilor lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI, care susține interdicția țigărilor electronice în spațiile publice, fapt pe care, unii doctori îl condamnă.

„Primul semn al faptului că un funcționar public nu își mai găsește (și, evident, nici nu-și mai merită) locul în funcția pentru care e plătit, e acela că își găsește de lucru pe subiecte care nu au nicio legătură cu „fișa postului”.Altfel spus, se „află în treabă” aiurea. Într-o astfel de paradigmă s-a plasat (și nu pentru prima dată în ultimul timp) Raed Arafat, abordând „marea problemă” a folosirii țigărilor electronice. (…) Raed Arafat (…) conduce DSU (Departamentul de Situații de Urgență). Păi e acest nou tip de fumat o „situație de urgență”? Nu e! E o problemă de „interne”? Nu e! Ajung acești fumători în situația de a avea nevoie să fie descarcerați, resuscitați, transportați cu SMURD-ul (auto sau aero) la Unitățile de Primiri Urgențe din marile spitale? Nu au! Au deci ceva în comun cu DSU? Nu au!”, reiese dintr-o postare pe Facebook a lui Dan Grigorescu, șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

Medicul susține că Arafat ar trebui „să își vadă de treburile lui”.

„Pentru că, dacă în grija DSU ar intra toate situațiile în care trebuie acționat de urgență, stau și mă întreb de ce nu își asumă domnul „eternizat în zona guvernamentală” enunțarea și (mai ales!) rezolvarea problemei construirii de noi spitale, a reorganizării pe noi baze a asistenței medicale primare sau a crizelor succesive de medicamente esențiale. Asta ca să amintesc doar „lista scurtă” a urgențelor din domeniul sănătății publice…Evident că domnul Arafat ne va spune că aceste grave probleme sunt de competența Ministerului Sănătății și al DSP-urilor din județe. Ar avea și dreptate!Cum și eu am atunci dreptate dacă îi recomand lui R.A. să-și vadă de treburile lui, alea pentru care e plătit. Le-o fi rezolvat pe toate?”,se mai arată în postarea lui Grigorescu.

Luni, Raed Arafat a propus interzicerea utilizării în spațiile publice a țigărilor electronice, prin aplicarea unor măsuri similare modului în care sunt consumate cele clasice.

„900% creștere în utilizarea țigărilor electronice în școlile în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor și nu influențează adolescentii.Vorbim de țigările electronice care se află pe piață mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmeaza să vedem în viitor și impactul noilor dispozitive intrate pe piață recent. Este clar că trebuie acționat urgent prin interdicția promovării și a utilizării în spațiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile țigărilor clasice pentru toate aceste dupozitive”, scria Raed Arafat pe Facebook, distribuind un articol al CNN privind creșterea procentului de utilizare a țigărilor electronice în școli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață