Liber la tras cu arma. MAI vrea să schimbe regulile pentru polițiști. Dan: „Îmi doresc să eliminăm constrângerile care îi fac să aibă rețineri evidente”

Liber la tras cu arma. MAI vrea să schimbe regulile pentru polițiști. Dan: „Îmi doresc să eliminăm constrângerile care îi fac să aibă rețineri evidente
Publicat: 25/07/2017, 09:43

Carmen Dan a prezentat pe scurt, luni, în cadrul unei conferințe de presă la MAI, cele trei subiecte dezbătute cu liderii sindicatelor din Poliția Română, care au vizat statutul polițiștilor, înăsprirea legislației penale care să îl apere pe polițist și uzul de armă. În cazul primei teme luate în discuție, Carmen Dan a avansat deja un termen privind definitivarea demersului legislativ.

„În ceea ce privește statutul, nu e aceasta prima încercare de a promova un act normativ în sensul acesta. De fiecare dată, acest proces de consultare s-a blocat la minister și oamenii din conducerea ministerului au fost acuzați că blochează demersul (…) Am decis, azi, ca statutul să fie elaborat, în primă fază, de către reprezentanții polițiștilor, organizație profesională și sindicate (…) Ne dorim ca, de această dată, acest demers legislativ să fie dus până la capăt și am stabilit ca, până în luna octombrie, să avem un proiect finalizat care să fie pus în dezbatere publică. E esențial ca acest proiect să fie susținut și de către cetățeni, și de către societate”, a declarat Carmen Dan, după discuțiile cu sindicatele din Poliție.

Referitor la a doua temă dezbătută și anume înăsprirea legislației penale pentru faptele de ultraj comise asupra polițiștilor, Carmen Dan subliniat faptul că propunerea legislativă pe acest subiect, înaintată deja Ministerului Justiției, va fi abordată într-o discuție cu ministrul Tudorel Toader.

„După moartea polițistului Ionescu de la Brigada Poliției Rutiere, MAI a înaintat o propunere ministrului Justiției. Propunerea viza majorarea limitelor pedepselor pentru faptele de ultraj cu două treimi atunci când victima acestor infracțiuni e un polițist sau jandarm. Voi discuta personal cu ministrul Justiției pentru ca această propunere să fie avută în atenție și considerată ca o prioritate în pachetul legislativ care va viza modificarea legislației penale”, a mai spus Carmen Dan.

Totodată, cu privire la cea de-a treia temă dezbătută, respectiv uzul de armă, ministrul de Interne a declarat că a decis ca „procesul de reglementare să fie realizat la nivelul ministerului”.

„Îmi doresc să eliminăm toate acele constrângeri care fac ca polițistii să aibă rețineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. Și aceste modificări îmi doresc să fie finalizate cât mai repede pentru a avea, până la sfârșitul acestui an, acest pachet complet”, a mai precizat ministrul de Interne.

În ceea ce privește nivelul de deficit al personalului, ministrul de Interne a precizat că se ridică la 20.000 de cadre și a asigurat, în acest context, că amenințarea unei modificări pe legea pensiilor nu are fundament, în condițiile în care „nu există un asemenea demers la nivel guvernamental, în acest moment”.

„Avem în derulare și o analiză în ceea ce privește alocarea ce urmează a ne fi acordată în urma rectificării (…) Deficitul de personal este de 20.000 de cadre, care există riscul să crească pentru că în spațiul public sunt informații nedocumentate despre amenințarea unei modificări pe legea pensiilor, care nu există și semnalul pe care vreau să-l transmit este acela de stabilitat”, a mai spus Carmen Dan.

Reamintim că discuțiile între liderii de sidicate din Poliție și MAI au avut loc după ce Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, polițist la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii și l-a înjunghiat de mai multe ori, potrivit Mediafax.

Agresorul, un tânăr de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, a fost arestat preventiv vineri. El și-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei și le-a spus polițiștilor de la fața locului că nu regretă nimic. Anchetatorii au precizat că bărbatul a mai fost condamnat de două ori în Spania pentru fapte comise cu violență.

Polițistul a fost înmormântat duminică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top