La o zi de la proteste, Iordache are un mesaj pentru contestatarii noilor legi ale Justiției. „Aici nu discutăm despre un dialog al surzilor”

La o zi de la proteste, Iordache are un mesaj pentru contestatarii noilor legi ale Justiției. „Aici nu discutăm despre un dialog al surzilor
Publicat: 27/11/2017, 15:23
„Din punctul meu de vedere toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm, împreună cu asociațiile profesionale și CSM, să facem niște legi mai bune. Sunt niște legi care ar trebui modificate pentru că nu conțin deciziile CCR, avem, de exemplu, separarea carierelor, unde fără îndoială trebuie să ținem cont de opțiunile judecătorilor și procurorilor. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, să ținem cont de toate propunerile, și dacă nu în Parlament, atunci unde?”, s-a întrebat retoric Iordache.
Fostul ministrul al Justiției care conduce acum dezbaterile în Comisia specială a insistat că toate amendamentele discutate vin din partea asociațiilor profesionale, Asociația Judecătorilor, Asociația Procurorilor sau Uniunea Magistraților, comentând despre reacția dură a Parchetului General că a avut deja ocazia să depună observații și că un dialog normal e cel în care sunt ascultate toate punctele de vedere.
„Ministerul Public a avut ocazia și a depus observații, dar aici nu discutăm despre un dialog al surzilor. Un dialog normal în Parlament înseamnă că ascultăm toate punctele de vedere, aceste modificările sunt venite fie din partea CSM, fie din partea asociațiilor profesionale. La unele avem propunere unanimă. Un dialog normal este când ascultăm toate punctele de vedere”, a mai spus Iordache.
Deputații din Comisia specială privind Justiția au modificat, luni, Statutul procurorilor și judecătorilor, astfel magistrații nu vor mai fi suspendați automat la trimiterea în judecată, în text fiind introdusă sintagma „poate fi suspendat”,modul în care a fost adoptată modificarea generând confuzie
„Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei (…)”, prevede unul dintre amendamentele depuse de CSM și susținut de USR și ALDE.

Comisia privind domeniul justiției a decis și că „în situații personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcție a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcționare a instanței sau parchetului”.

Modificarea adusă Statutului procurorilor și judecătorilor a fost criticată de senatorul PNL Daniel Fenechiu: „Reforma legilor justiției: vă poate face dosar penal un procuror inculpat și trimis în judecată și vă poate judeca, un judecător inclupat trimis în judecată!”, scrie senatorul PNL Daniel Fenechiu, pe Facebook.
„Judecătorul sau procurorul- și, tineți-vă bine, trimis în judecată poate fi suspendat de CSM…Poate..În vechea reglementare, suspendarea era de drept la punerea în mișcare a urmăririi penale…Ăștia, ca să-l scape pe Dragnea sunt în stare să facă complete de judecată și cu judecători de la Rahova și Jilava…Vă dați seama ce corect vor judeca judecătorii trimiși în judecată? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimiși în judecată?”, a scris acesta pe Facebook.

Deputatul USR Ion Sterian a afirmat că partidul din care face parte a susținut amendamentul CSM doar pentru ca acesta să poată să fie supus dezbaterii.

„S-a creat confuzie. Una s-a dezbătut alta a reieșit din discuție (…) Am susținut amendamentul CSM doar ca să poată să fie supus dezbtaterii comisiei. S-a decis ca magistrații trimiși în judecată să fie suspendați doar dacă se consideră că se aduce atingere prestigiului profesiei. Îndrăznesc să spun că nici președintele comisiei (Florin Iordache-n.r.) nu înțelege ce a votat”, a spus Ion Sterian.

Ion Sterian a criticat „maniera în care se poartă dezbaterile”: „Se încearcă grăbirea procedurii în cadrul comisiei, ceea ce duce la comiterea unor greșeli foarte mari care vor avea repercursiuni negative asupra funcționării justiției în următorii ani”.

Solicitat să explice această modificare, președintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a negat adoptarea acestei modificări.

„Nu. Uitati-vă mai jos, am reglementat la articolul următor. Și la judecători și la procurori am reglementat că în condițiile în care este trimis în judecată este suspendat și așa mai departe. (…) Ceea ce este important este că toate aceste amendamente vin de la asociațiile profesionale”, a spus Iordache.

Parlamentarii Comisiei speciale privind justiția au adoptat, vineri, un amendament referitor la numirea conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căruia președintele României nu poate refuza numirea acestora.

De asemenea, parlamentarii au modificat Statutul procurorilor și judecătorilor, astfel Președintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor. Amendamentul a fost propus de UNJR și susținut de PSD-ALDE și UDMR

Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un punct de vedere referitor la unele amendamente votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției, avertizând că „se conturează premisele eliminării independenței procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia”.

„Ministerul Public atrage atenția asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenței procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecințe negative asupra calității actului de justiție. Astfel, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor consacră independența și stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată și votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției”, se arată într-un punct de vedere postat pe pagina de Facebook a instituției.

Modificarea adusă, arată Ministerul Public, reprezintă astfel o îndepărtare clară de la textul constituțional, care situează procurorii în cadrul autorității judecătorești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA