Kovesi, despre șeful Inspecției Judiciare: A făcut parte din masonerie, dar n-a declarat. Reacția lui Netejoru

Kovesi, despre șeful Inspecției Judiciare:  A făcut parte din masonerie, dar n-a declarat. Reacția lui Netejoru
Publicat: 25/09/2017, 14:13

Verificarea Direcției Naționale Anticorupție a fost făcută în urma unei plângeri depuse în luna februarie de către judecătorul Camelia Bogdan, care îl acuza pe șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, de presupus abuz în serviciu având în vedere că a făcut parte din Loja Masonică, dar nu a declarat acest lucru într-una dintre declarațiile de interese.

„Nu a fost niciodată începută urmărirea penală in personam, s-au făcut verificări doar cu privire la faptă, în urma verificărilor, noi am constatat că într-adevăr inspectorul-șef a făcut parte din masonerie, într-una dintre declarații nu a declarat acest lucru, deși era obligat, am dispus clasarea pe motiv că faptele s-au prescris și am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la această situație”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a precizat că, din informațiile pe care le deține, Lucian Netejoru nu mai face parte la momentul actual din masonerie.

„Este o situație inedită. Șeful Inspecției Judiciare nu a trecut într-o declarație de interese faptul că a făcut parte din masonerie. (…) Există o decizie a CSM, din 2012 sau din 2013, nu rețin exact, care spune că poți să faci parte, dar ești obligat în declarația de interese să declari organizația din care faci parte, dintr-o asociație de procurori, judecători. Ești obligat să declari asta în declarația de interese”, a completat Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef DNA a susținut însă că nu este în conflict cu conducerea Inspecției Judiciare.

„Nu este un conflict. Noi am primit o plângere. Potrivit legii, am făcut verificările necesare cu privire la declarațiile de interese depuse de domnul inspector, am verificat la Loja Masonică dacă a făcut sau nu parte și în momentul în care ne-am lămurit, am dat soluție de clasare. Ce conflict este?”, a declarat Kovesi.

Șeful Inspecției Judiciare merge în instanță

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a contestat în instanță soluția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) referitor la apartenența sa la masonerie, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției.

„Sunt împuternicit de inspectorul șef să vă comunic faptul că a formulat plângere la instanță împotriva soluției Direcției Naționale Anticorupție. În opinia inspectorului șef, orice apreciere venită din partea unui magistrat cu privire la o cauză aflată pe rol contravine normelor deontologice”, a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

Inspecția Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a solicitării ministrului Justiției privind verificarea eficienței manageriale de la DNA și Parchetul General. Controlul la DNA a dus la izbucnirea unui scandal in CSM. Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a vorbit în termeni duri despre situația din Consiliul Superior al Magistraturii spunând că Inspecția Judiciară va fi supusă unei „execuții”. Efectele, susținea judecătoarea, sunt după controlul „fără tact și respect” care a fost făcut la DNA.

„Am citit cu uimire avalanșa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiție, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamații, formulate la adresa activității Inspecției Judiciare care se pare că și-a realizat obiectivele ‘fără tact și respect’ atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obișnuit pentru instanțe, reclamații venite nu doar de la vârful DNA ci și din partea unor inspectori judiciari, îngrijorați de limitele controlului”, arăta atunci Baltag.

Tocmai din cauza controlului de la DNA, spuneau la acea vreme surse juridice, s-ar fi încercat schimbarea conducerii Inspecției Judiciare, lucru care nu s-a mai întâmplat, deoarece una dintre ședințele de plen a CSM a fost boicotată, după care raportul privind activitatea conducerii- singurul în baza căruia poate fi revocată conducerea, nu a mai fost pus pe ordinea de zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”