Judecător: Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiția. O facem din interior

Judecător: Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiția. O facem din interior
Publicat: 10/03/2018, 10:47
Actualizat: 02/10/2018, 22:34

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, președintele Tribunalului Timiș atrage atenția asupra problemelor „majore” cu care se confruntă angajații instanțelor de judecată, referirindu-se la programul încărcat, bugetele reduse și lipsa de personal.

„Minciuna ne stă alături. Tributari mentalității comuniste, raportăm cu mândrie patriotică depășiri ale producției la hectar, îndeplinirea sarcinilor cincinalului în patru ani și jumătate. În justiție, bilanțul activității capătă dimensiuni de congres, cu instanțe foarte eficiente pe toate planurile, fără probleme majore, doar cu mici scăpări generate, eventual, de volumul de activitate. Nici un cuvânt despre programul de lucru de 12 ore al grefierilor; de sâmbetele și duminicile petrecute de judecători la birou; de bugetele reduse cu vreo 15% față de anul trecut; de secțiile în care, în ciuda schemei de opt judecători, funcționează doar patru. De judecătorul din penal care, dacă are norocul să fie de serviciu la arestare în ziua de ședință, vine dimineața la 8 și pleacă a doua zi după-amiază din instanță”, consideră Adriana Stoicescu.

Președintele Tribunalului Timiș vorbește și despre volumul mare de muncă al judecătorilor, astfel că nu se poate pretinde „calitate impecabilă”, dar și despre legislația „confuză”.

„Vrem capete de judecător, dar nimeni nu scoate o vorbă despre legislația confuză, greoaie, care se modifică la nesfârșit. Și da, niciun parlamentar nu răspunde pentru asta; nici nu ar putea, probabil, cât timp avem legi penale emanate de comisii juridice formate din puțini juriști, dar mulți ingineri, mecanici și, uneori, ciobani. Justiția eficientă nu înseamnă indicatori străluciți. Pe om nu îl interesează că instanța în care se judecă are o rată de soluționare a dosarelor de 120%, câtă vreme lui îi oferă săli de judecată cât o sufragerie, fără aer condiționat, cu bănci de lemn ce nu au mai văzut de mult vopsea. Justiție eficientă înseamnă avocați respectați și ascultați, nu doar auziți, ca un zgomot de fond supărător; cărora li se permite accesul efectiv la dosar, pentru a asigura o apărare reală și eficientă, nu o oră pentru studierea zecilor de volume de urmărire penală, înaintea discutării unei cereri de arestare. Justiția eficientă înseamnă judecători responsabili și responsabilizați, care intră cu 15-20 de dosare pe ședință, nu cu 100. Nu puteți pretinde calitate impecabilă și nicio o eroare de la oameni care nu văd altceva decât stive de dosare, pe care trebuie să le soluționeze repede și bine, ca să nu strice datele din bilanț. Cu ce preț? Murim la 40 de ani, când ieșim din sala de judecată, după ședințe infernale, în care ne încărcăm cu toate problemele oamenilor. Interesează pe cineva? Justiție eficientă înseamnă o inspecție judiciară total independentă, puternică și respectată, ale căror decizii nu sunt aruncate în derizoriu de cei care ar trebui să le aplice și să le respecte”, explică președintele Tribunalului Timiș.

De asemenea, Adriana Stoicescu scrie pe contul său de Facebook și despre „decredibilizarea justiției”, care este făcută de „noi, din interior”, dar și despre rolul presei, precizând că este importantă libertatea de exprimare.

„Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justiția. O facem noi, din interior, când închidem ochii la derapaje, când ne ascundem mizeria sub preș apoi văruim. Poate dacă am fi fost mai atenți la mult-huliții ziariști… poate dacă am fi luat din timp măsuri… poate dacă nu am fi întors capul în altă parte… nu ajungeam aici: la aruncarea în derizoriu a actului de justiție, la anatemizarea întregului corp profesional al procurorilor decenți, muncitori și onești pentru derapajele unor colegi de-ai lor, încă magistrați. Ne mai rămâne totuși o speranță: libertatea de exprimare. A presei, a noastră, a tuturor oamenilor decenți. Ne rămâne adevărul spus tare și răspicat, în al doisprezecelea ceas, de către cei care pot și trebuie să o facă, oamenii de bună credință din presă și nu numai, urmat de acțiunile concrete ale sistemului judiciar. Altfel, doar atotputernica terapie cu bicarbonat de sodiu ne va mai putea salva”, este de părere Adriana Stoicescu.

Totodată, președintele Tribunalului Timiș vorbește pe rețeaua de socializare și despre corupția din România și consideră că „ciupeala a devenit sport național”.

„Trăitori în Gradina Maicii Domnului, urmași ai primei civilizații extraterestre de pe Pământ, cei mai viteji, mai drepți, mai ospitalieri. Sper totuși că, din când în când, ne îmbolnăvim de sinceritate și reușim să ne privim în oglindă pentru a ne vedea micile și, desigur, puținele defecte. Hoția ne însoțește de mult. De la atotputernicul gestionar de aprozar din comunism până la hoțul stilat de azi, devenit corupt, ciupeala este sport național. Corupția nu este apanajul clasei politice. Este adevărat, orice ales îți va spune că a fost „instruit” cu privire la „taxa de prietenie” ce poate și trebuie să fie primită la încheierea unui contract pentru cumpărarea panseluțelor, vitale, desigur, pentru viața comunității. Corupție este și gestul care însoțește, uneori, banala consultație: îndesarea unor bancnote în buzunarul asistentei sau medicului care, altfel, nu au timp să te vadă. Tot corupție este și promovarea unui examen condiționată de plata unei sume de bani, „modică”, nu-i așa, ca să fie toată lumea mulțumită… Nu le mai vedem ca fiind fapte de corupție; sunt normale, într-o societate tarată, care, se pare, nu mai poate distinge binele de rău”, explică Adriana Stoicescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York