Iohannis vrea „clarificări urgente” în scandalul din DNA: „Nu este afectată anticorupția, dar pune mari semne de întrebare aliaților noștri”

Iohannis vrea „clarificări urgente în scandalul din DNA: „Nu este afectată anticorupția, dar pune mari semne de întrebare aliaților noștri
Publicat: 04/07/2017, 15:40
Actualizat: 04/07/2017, 17:52

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la finalul ședinței CSAT, că este la curent cu scandalul intern din DNA și că așteaptă „clarificări urgente” de la Inspecția Judiciară a CSM și de la Ministerul Justiției, pentru a știi clar ce e adevărat și ce nu din acuzațiile lansate în interiorul DNA. De asemenea Iohannis a arătat că acest scandal nu afectează lupta anticorupție și statul de drept, însă că aliații României au „mari semne de întrebare”.

Iohannis nu a exclus schimbarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi, însă a refuzat să se pronunțe, spunând că așteaptă concluziile stabilite de instituțiile implicate și că, dacă i se va cere schimbarea șefei DNA de către ministrul Justiției, va discuta pe concluziile respective.

„Sincer nu cred că este afectată lupta anticorupție și ea se desfășoară la viteza ei normală, însă nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie încrederea cetățenilor în instituțiile statului și pun mari semne de întrebare partenerilor și aliaților noștri. Vreau să am clarificări urgente și nu doar urgente, ci și pertinente. Trebuie să știm foarte exact ce e adevărat și ce nu e adevărat, indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupți, interesați în compromiterea luptei anticorupție, sau dacă chiar a fost o scăpare. Clarificarea trebuie să vina repede și să fie credibilă, altfel lumea rămâne cu anumite semne de întrerbare, care în această zonă nu ar trebui să existe”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat de la cine așteaptă aceste clarificări urgente, Iohannis a precizat că de la Inspecția Judiciară a CSM și de la ministrul Justiției.

„Am fost informat despre aceste abordări media și cred că e bine să se verifice. Din informațiile mele, se fac verificări și în interiorul DNA, CSM se ocupă de anumite aspecte și am luat act de faptul că ministrul Justiției a solicitat o inspecție pe managament atât la Parchetul General, cât și la DNA. Aceste demersuri vor clarifica toate aceste aspecte, în ceea ce privește activitatea Parchetului General și a DNA eu m-am exprimat în repetate rânduri. Eu sunt foarte mulțumit de activitatea acestor insitutuții”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă Laura Codruța Kovesi mai trebuie să ocupe funcția de șef al DNA și dacă o va schimba din funcție, Iohannis s-a abținut să comenteze, însă nu a exclus acest lucru, dacă „concluziile” o vor impune.

„Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări ca să mai cred în ele. Cei îndreptuiți să verifice aceste lucruri vor face verificările de rigoare. Nu văd niciun motiv de suspendare. Aștept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituțional. Dacă voi semna sau nu asta e din filmul dacă și cu parcă. Când vom avea o conluzie, discutăm pe ea”, a spus Iohannis, întrebat dacă ar demite-o pe Kovesi de la DNA.

Plenul CSM a decis marți sesizarea Inspecției Judiciare, după ce trei procurori din DNA (Doru Țuluș, Mihaela Iorga și Nicolae Marin) au făcut un memoriu în care acuză metodele folosite asupra lor de Laura Codruța Kovesi în ancheta penală privind scurgerea de informații din DNA.

Procurorul-șef al DNA dezminte însă orice tensiune în cadrul instituției pe care o conduce, afirmând că „activitatea se desfășoară normal” și că nu își va da demisia din funcție întrucât nu are motive să o facă.

De cealaltă parte, procurorii DNA Doru Țuluș și Mihaela Iorga, doi dintre cei mai vechi și titrați procurori anticorupție, au ajuns, marți dimineața, la sediul CSM, acolo unde este luată în discuție solicitarea Laurei Codruța Kovesi de revocare a celor doi. În cerere se susține că Mihaela Iorga nu a înregistrat un denunț, iar Doru Țuluș e suspectat de incompatibilitate.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, neagă cu vehemență existența unui „scandal” în interiorul DNA, acuzând, în schimb, existența unui „bruiaj mediatic care ar vrea să găsească vulnerabilități ale unei instituții de elită a Ministerului Public”. „Scandal există în jurul DNA”, a subliniat Lazăr.

În total, 10 procurori DNA ar putea părăsi parchetul anticorupție, la cererea lor sau a lui Kovesi, după scandalul declanșat de scurgerea în public a unor înregistrări ale unor ședințe în care Kovesi dădea indicații privind desfășurarea anchetelor și solicita anumite soluții, despre care DNA susține că sunt falsificate. Doru Țuluș, Mihaela Iorga și Nicolae Marin sunt procurorii care s-au opus testării cu detectorul de minciuni, pe care Kovesi ar fi dispus-o în cadrul anchetei incipiente vizând infracțiunea de folosire de informații nedestinate publicității. Procurorii consideră maniera în care Kovesi se implică în acest dosar și metodele de abordare a procurorilor suspectați, ca fiind „umilitoare”. Într-un email destinat procurorilor DNA, Kovesi îi numește pe cei vinovați „infractori”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea