Interceptări ale DNA au ajuns la SRI. Comisia parlamentară va verifica ce s-a întâmplat în dosarul Mazăre-Strutinsky

Interceptări ale DNA au ajuns la SRI. Comisia parlamentară va verifica ce s-a întâmplat în dosarul Mazăre-Strutinsky
Publicat: 11/08/2017, 13:15
Actualizat: 05/06/2018, 15:02

Vicepreședintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, deputatul ALDE Marian Cucșa, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că la începutul sesiunii parlamentare din toamnă va supune problema transmiterii de către DNA la SRI a unor documente privind interceptările din dosare analizei membrilor comisiei, urmând a se decide dacă se va chema la audieri conducerea SRI sau dacă se va opta pentru o solicitare în scris.

„La începutul sesiunii parlamentare, în prima ședință a Comisiei SRI, voi discuta cu colegii din comisie și vom analiza exact situația și în funcție de necesitate, ori vom chema la audieri conducerea Serviciului Român de informații, ori vom trimite o solicitare scrisă pe acest subiect”, a precizat Cucșa pentru MEDIAFAX.

Acesta anunțase anterior, într-un comunicat de presă că va cere oficial informări de la Serviciul Român de Informații, cu privire la aspectele semnalate opiniei publice de către reprezentanții mass-media.

„Deși legea interzice ca SRI să facă acte de urmărire penală, totuși actele de urmărie penală ale DNA erau trimise SRI, evident, în cazul unor dosare importante care vizau anumiți oameni politici. Consider că este un caz de o gravitate extremă care, dacă se dovedește a fi real, reprezintă un important semnal de alarmă pentru justiția din România. În aceste condiții, se confirmă faptul că justiția reprezenta un câmp tactic pentru serviciile de informații, iar dosarele instrumentate de către DNA aveau un suport consistent din partea acestor structuri”, se arăta în comunicatul semnat de vicepreședintele Comisiei de control al SRI.

Potrivit unor note ale Cabinetului procurorului-șef Direcție, transmise în decembrie 2014, ianuarie și respectiv februarie 2015 către Serviciul tehnic al DNA, sunt desemnați beneficiari secundari ai informațiilor obținute de acest serviciu reprezentanți ai Serviciului Român de Informații.

Mai exact, beneficiarii secundari ai informațiilor erau două unități SRI din București și Constanța.

Notele sunt cuprinse în dosarul în care fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre și omul de afaceri Sorin Strutinsky, au fost arestati și ulterior trimiși în judecată. Mazăre era acuzat că ar fi primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și pentru înlesnirea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte, iar Strutinsky pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Toate notele sunt semnate de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Ulterior, pe 6 mai 2016, omul de afaceri Sorin Strutinsky a sesizat Inspecția Judiciară pentru eventuale abateri disciplinare comise de procurorul care a instrumentat cazul. În sesizare, afaceristul acuză, printre altele, „folosirea în mod nelegal și în afara cadrului procesual a sprijinului Serviciului Român de Informații”

„Procurorul de caz a abuzat de metoda de delegare a activității de supraveghere pe două direcții: una către lucrătorii de Poliție Judiciară și cealaltă către două unități militare ale SRI, instituindu-le, tot prin „hibridare”- de această dată a normelor de procedură penală- drept beneficiari secundari și punându-mă astfel în situația ca întreaga mea viață privat să fi sub atenta supraveghere a acestui serviciu, fără mandat legal, doar cu voința expres manifestată a doamei procuror”, se arată în sesizarea către Inspecția Judiciară, omul de afaceri constănțean nominalizând-o pe procurorul de caz, Ana Dana Manuela.

De altfel, Strutinsky o acuză pe aceasta de divulgarea de informații din dosar, de presiuni, audierea cu rea-credință a martorilor sau folosirea unui denunț neînregistrat.

Răspunsul a fost însă scurt: Inspecția Judiciară nu are calitatea de a pune în discuție modul de administrare a probelor, drept urmare cele sesizate de afacerist nefiind subiectul unei verificări administrative.

Inspecția Judiciară precizează, în ceea ce privește implicarea Serviciului Român de Informații, că sprijinul SRI s-a realizat în conformitate cu dispozițiile din Legea securității naționale nr.51/1991, având în vedere și hotărârea Consiliului Superior de Apărare a Țării, care a integrat problema corupției în structura strategiei de securitate națională.

Omul de afaceri a atacat în contencios-administrativ decizia Inspecției Judiciare, la Curtea de Apel București, cerând desființarea rezoluției și trimiterea dosarului pentru continuarea procedurii disciplinare.

Magistrații Curții de Apel au respins, pe 31 mai 2017, ca neîntemeiată acțiunea formulată în contencios-administrativ de către Sorin Strutinsky, stabilind că Inspecția Judiciară a respectat marja de apreciere, „rezoluția de clasare contestată nefiind emisă cu exces de putere”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
Tzanca Uraganu și Costel Bijou, la căpătâiul lui Corduneanu. Lideri de clanuri de temut, așteptați...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani