Inspecția Judiciară rămâne la CSM. Comisia Iordache revine asupra amendamentului care le-ar fi conferit magistraților superimunitate. UPDATE

Inspecția Judiciară rămâne la CSM. Comisia Iordache revine asupra amendamentului care le-ar fi conferit magistraților superimunitate. UPDATE
Publicat: 12/12/2017, 17:25

UPDATE 16:42:Comisia specială pentru legile Justiției a revenit, marți, asupra unui amendament adoptat anterior care prevedea că efectuarea „în continuare” a urmăririi penale a magistraților se poate dispune numai după încuviintarea Secției pentru judecători sau procurori din CSM și l-a respins.

Textul amendamentului admis inițial și ulterior respins este următorul: „Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Secției pentru judecători sau procurori”.

Amendamentul a fost propus de CSM și UNJR și asumat de USR și ALDE. Ulterior, atât USR cât și ALDE au anunțat că renunță la a-și asuma amendamentul. Nemaifiind asumat de partide politice, amendamentul a fost „tăiat” practic din Raportul la lege.

Presa a relatat că acest amendament la Legea 317/2004 privind CSM adoptat inițial ar fi conferit o „super-imunitate” magistraților.

UPDATE 16:30 Președintele Comisiei speciale pentru Legile Justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat, marți, că PSD renunță la înființarea Consiliul Național de Integritate a magistraților, menționând că Inspecția Judiciară va rămâne structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

„Spaima ca votăm la ministerul Justiției această Inspecție judiciară dispare. Noi am lansat ideea în spatiul public, în dezbatere”, a spus Iordache.

El a spus că PSD renunță la introducerea articolului care prevede că „se înființează Consiliul Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor, organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă a cărui organizare și funcționare se stabilesc prin lege”.

Iordache a spus că, în schimb, va rămâne în vigoare articolul 65, care se modifică și va avea următorul cuprins: „Inspecția Judiciară este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București”.

Articolul, propus de AMR și însușit de ALDE și PSD, este cvasi similar celui din textul legii în vigoare, care prevede că „se înființează Inspecția Judiciară ca structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul București, prin reorganizarea Inspecției Judiciare”.

Iordache a declarat, anterior, că PSD are în vedere să depună o lege care să stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecția Judiciară, acuzând faptul că această instituție nu este funcțională în cadrul CSM.

Tot Iordache declara că Inspecția Judiciară ar urma să devină o instituție autonomă aflată sub controlul unui Consiliu de Integritate format din membri CSM, ÎCCJ, Parchetul General, reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor profesionale ale magistraților.

La mometul difuzării acesti știri, membrii Comisiei dezbat și urmează să se pronunțe prin vot.

UPDATE 13:42:Comisia specială pentru Legile justiției a adoptat, marți, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că efectuarea „în continuare” a urmăririi penale a magistraților se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori din CSM.

„Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Secției pentru judecători sau procurori”, amendamentul fiind propus de CSM și UNJR. Până în prezent era necesar aviz doar pentru măsurile preventive, respectiv reținere și arestare preventivă.

UPDATE 11:35:Comisia specială pentru Legile justiției a admis, marți, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că doar Inspecția judiciară exercită acțiunea disciplinară în cazul magistraților, și nu și ministrul Justiției sau președintele ÎCCJ, cum prevede legea în prezent.

Textul amendamentului admis este următorul: „Acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de judecători, procurori și magistrați-asistenți se exercită de Inspecția Judiciară, prin inspectorul judiciar”.

Amendamentul a fost propus de CSM și însușit de USR și ALDE.

În acest moment, textul legii în vigoare prevede că „acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de un judecător se exercită de Inspecția Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiției sau de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

UPDATE 11:00:Comisia specială pentru Legile justiției a adoptat, marți, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că președintele Secției pentru Judecători este de drept președintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că președintele CSM nu va mai putea fi un procuror.

Textul integral al amendamentului adoptat este următorul:
„Președintele Secției pentru Judecători este de drept președintele Consiliului Superior al magistraturii și este ales dintre membrii prevăzuți la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, de adunarea electivă din care fac parte membrii prevăzuți la art. 3 lit. a)-c), după cum urmează:
a) judecătorii aleși în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv 2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, 3 judecători de la curțile de apel, 2 judecători de la tribunal și 2 judecători de la judecătorii
b) membrii de drept, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și Ministrul Justiției
c) membrii desemnați, cei 2 reprezentanți ai societății civile”.

Amendamentul a fost propus de ALDE și de PSD.

Textul de lege aflat în acest moment în vigoare prevede că „Președintele și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși de plen, în prezența a cel puțin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorității membrilor acestuia”.

Adoptarea acestui amendament implică faptul că președintele CSM va fi un judecător și nu va mai putea fi un procuror.

Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE și UDMR.

Reprezentanții PNL și USR au criticat, luni, în Comisia specială privind legile justiției, intenția PSD-ALDE de a modifica Legea 317/2004 privind CSM, arătând că încă nu e clar ce variantă referitoare la Inspecția judiciară s-a propus, modificările fiind cunoscute pe ultima sută de metri.

Astfel, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a precizat, la dezbaterile generale, că nu există niciun fel de justificare ca PSD-ALDE să intre cu „bocancii” peste legile justiției.

„Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificați această lege. Comisia Europeană v-a cerut să discutați cu Comisia de la Veneția. CSM, aici de față, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect așa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer și la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecție Judiciară”, a spus predoiu.

„A fost una în spusele domnului ministru Toader, alta desenată în cartotecile domnului Toader în 23 august, a treia o vedem astăzi în fața dumneavoastră aici. Nu știu ce vom vota până la urmă și ce variante veți mai aduce. Este insuficient discutat acest proiect, este insuficient gândit din perspectiva efectelor. Nu există niciun fel de coerență cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea până la Crăciun, așa cum v-ați propus la ordinul știm noi cui, nu există niciun fel de justificare ca să intrați cu bocancii peste aceste legi ale Justiției”, a adăugat Predoiu.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la rândul său, faptul că a primit ultima variantă a modificărilor ce se doresc a fi aduse legii abia vineri.

„Ultima variantă ne-ați trimis-o vineri. Sunt chestiuni de detaliu foarte importante și lucrurile acestea nu se fac în weekend, nu se fac așa la o cafea, trebuie discutate foarte bine cu magistrații, cu organizațiile profesionale, cu CSM. Repet, propunerea ultimă pe care ați inserat-o este trimisă abia vineri. Când se puteau consulta reprezentanții CSM cu magistrații? Sau când se puteau consulta reprezentanții asociațiilor profesionale cu membrii acestora?”, a spus Stelian Ion.

„Cred că e inadmisibil să se modifice lucruri atât de importante și la capitole importante cum este Inspecția Judiciară de pe o zi pe alta, într-un weekend în care probbail că s-a discutat într-un cerc foarte restrâns această variantă. Evident că o asemenea dezbatere nu există și Curtea Constituțională va fi cea care va tranșa în final încălcarea acestor reguli de transparență și procedurale”, a adăugat Stelian Ion.

Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a admis, luni, că „marea spaimă” privind modificarea de către PSD-ALDE a legilor justiției constă în subordonarea Justiției prin Inspecția judiciară, el precizând că această abordare este „total falsă”.

„(…) Asta era marea spaimă, că vom subordona Justiția prin Inspecția judiciară care va fi în subordinea ministrului Justiției. Total fals”, a spus Iordache.

„Inspecția judiciară vrem să devină instituție autonomă, dar modul în care sunt selectați judecătorii și procurorii, cât și numirea, revocarea procurorului șef, inspectorului șef și inspectorului șef adjunct, să se facă de CSM prin INM. Mai transparent decât atât, a elimina politicul în tot ce înseamnă procedura de selecție, în procedura de numire, de revocare, nu există”, a spus Iordache.

Comisia specială pentru legile justiției a adoptat, luni, un amendament la Legea 317/2004 care prevede că membrii CSM trebuie să aibă o vechime de cel puțin 7 ani în funcția de judecător sau procuror și să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.

„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor și procurorilor numiți de Președintele României, cu o vechime în funcția de judecător sau procuror de cel puțin 7 ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani”, se prevede în amendamentul adoptat luni de Comisie, la propunerea Guvernului.

Textul actual al legii în vigoare prevede că „membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor și procurorilor numiți de Președintele României”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice