Inspecția Judiciară a început verificările la DNA. Ce a cerut ministrul Justiției. „Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă”

Inspecția Judiciară a început verificările la DNA. Ce a cerut ministrul Justiției. „Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă
Publicat: 17/07/2017, 12:44

Reprezentanții Inspecției Judiciare au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că inspectorii IJ au început, luni, verificările la Direcția Națională Anticorupție (DNA), perioada controlului fiind 17 iulie-11 august.

Verificările vin după ce ministrul Justiției a transmis o solicitare Inspecției Judiciare, pe 19 iunie, de efectuare a unor controale la Direcția Națională Anticorupție și la Parchetul General privind eficiența managerială.

Pe 3 iulieMinistrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că activitatea managerială a conducerii DNA și Parchetului General este evaluată, în prezent, la CSM și că el a sesizat Inspecția Judiciară, în urma apariției în spațiul public a înregistrărilor în care Laura Codruța Kovesi dădea indicații referitoare la cum trebuie făcute anchetele și pe cine ar trebui să vizeze – un caz punctual fiind fostul premier Sorin Grindeanu.

„Am sesizat Inspecția Judiciară pentru a face evaluarea de fond privind activitatea managerială la DNA și Parchetul General De ce? Pentru că la cele două nu au fost făcute evaluari de fond din 2007, de zece ani. Zece ani o instituție să nu fie verificată, nu știu dacă e tocmai în regulă. (..) Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă, să se constate că sesizările au fost puse pe rol cu celeritate, să răspundă acelei cerințe de soluționare în termen rezonabil. Avem nevoie de o justiție dreaptă, susținem prevenirea și combaterea corupței dar sunt obligată să nu văd numai partea pozitivă ci și pe cea negativă, că, din păcate, mulți cetățeni sunt arestați, anchetați, condamnați ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie și mai mult decât o pată neagră pentru justiția din România. (..) Faptul că sunt aceste discuții în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafață eventualele disfuncționalități, neconcordanțe, măsuri pe care unii sau alții le subliniază. Nu am vorbit cu Codruța Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporționale disfuncționalității constatate”, a declarat ministrul Justiției, pe 3 iulie.

Toader a opinat că ar fi „regretabil” dacă se dovedește că sunt adevărate „controversele” din interiorul DNA, făcând referire la discuțiile lansate în spațiul public dintr-o ședință prezidată de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Ca ministru al Justiției, pot spune că este regretabil faptul că în spațiul public au apărut aceste controverse. Și mai regretabil este dacă acele controverse sunt adevărate sau nu”, a afirmat ministrul.

Toader a subliniat că verificările IJ au drept scop determinarea ordinii în care se soluționează dosarele înregistrate pe rolul celor două unități de parchet. El a explicat că nu și-ar dori ca anumite dosare să fie soluționate „cu prioritate”.

„Nu se poate intra peste independența și autoritatea procurorului în soluționarea unei cauze. E vorba despre o evaluare managerială privind, cu titlu exemplificativ, soluționarea cauzelor în faza de urmărire penală, într-un termen rezonabil. Se va verifica și soluționarea cauzelor în ordinea cronologică a înregistrărilor de la cele două unități (DNA și PG – n.red.). Să nu avem cazuri de justiție selectivă, adică o sesizare să aștepte și alta să fie soluționată cu prioritate”, a explicat ministrul Justiției.

Tudorel Toader a reamintit că activitatea DNA și a Parchetului General nu a mai fost evaluată de mai bine de zece ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?