În țara examenelor online, elevii merg la wc în fundul curții. Mii de școli nu au avize sanitare sau ISU

În țara examenelor online, elevii merg la wc în fundul curții. Mii de școli nu au avize sanitare sau ISU
Publicat: 01/09/2017, 08:55
Actualizat: 25/03/2019, 21:39

Peste o sută de preșcolari și elevi din comuna Alimpești vor reveni la cursuri, la școala gimnazială din localitate, cu toaleta în fundul curții și fără apă curentă. Reprezentanții Primăriei susțin că au început construirea unor grupuri sanitare moderne, însă nu au bani pentru finalizarea lucrărilor.

Toaleta din curtea Școlii Gimnaziale Alimpești nu are energie electrică și apă curentă.

Primarul Daniel Floarea a declarat, pentru Mediafax, că lucrările la un nou grup sanitar au început recent, însă au fost oprite din lipsă de fonduri. Unitatea de învățământ nu are, deocamdată, autorizație sanitară de funcționare pentru că nu îndeplinește condițiile igienico-sanitare impuse.

„Investițiile le-am făcut din bugetul local, toate sunt scumpe, bani nu prea sunt. Am luat materiale, costă în jur de 2.000-3.000 de lei. Nu ne-am permis până acum, cu banii e foarte dificil”, a spus Daniel Floarea, primarul comunei Alimpești.

Unii dintre părinți îi sfătuiesc pe cei mici să nu folosească latrina din curte.

„Dacă nu s-a putut face ceva în atâtea luni, ani chiar, unde să ducem copiii? Norocul meu e că ai mei sunt mărișori, unul în clasa a VII-a, fetița în clasa a II-a și își mai poartă singuri de grijă. Ori se duc înainte să plece, acasă, la toaletă, ori se abțin. Când au fost mici, nu știu cum s-au descurcat, nu au apă să se spele pe mâini”, a spus Tatiana Rădulea, mama unor elevi ai Școlii Gimnaziale Alimpești.

Unul dintre consilierii locali susține că banii sunt direcționați către servicii inutile.

„Caută copiii bețe prin curte când merg la toaletă ca să împingă hârtia cu bețele. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă! În comuna aceasta doar s-au furat bani. Nu s-a făcut nimic pentru oameni. 250 de milioane plătim pe lună pentru niște oameni care nu mișcă un pai în comună, avem doi angajați la Centrul de Turism, în condițiile în care nu avem niciun obiectiv turistic în comună. Mereu merg pe la școli și nu fac absolut nimic, decât acolo unde se pot fura bani. Părinților le e frică să vorbească pentru că mai au nevoie de un act, ceva de la Primărie și nu îi servește. Păcat de comuna aceasta!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Leonida Belgher, consilier local PMP.

Probleme au și unele școli din județele Cluj. Timiș și Olt, cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar.

Nouă unități de învățământ din Timiș, fără autorizație de funcționare

În județul Timiș, nouă unități de învățământ nu au autorizație de funcționare înainte de începerea școlii, iar alte 24 au primit o notificare negativă, după ce au fost identificate mai multe nereguli, printre care și un colegiu din Timișoara, al cărui etaj superior a fost închis pentru că plouă în sălile de clasă.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Timiș, Luminița Răveanu, a declarat că în județ sunt 24 de unități de învățământ care au primit o notificare negativă de certificare a conformității, fiind descoperite mai multe nereguli în urma controalelor efectuate.

„Problemele la școlile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar și pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-și desfășoară activitatea în acele unități școlare, mobilier degradat, desfășurarea activității de tip after-school fără a se asigura spațiu separat pentru servirea mesei”, a explicat Luminița Răveanu.

O problemă deosebită este înregistrată la Colegiul Tehnic „Azur” din Timișoara, unde plouă prin acoperișul spart în sălile de clasă aflate la ultimul etaj.

„Colegiul Tehnic Azur are o problemă mai deosebită. Etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiș, tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter și cele neafectate. Colegiul are autorizație, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcționa tot datorită infiltraților. La Colegiul Tehnic Azur învață în jur de 400 de elevi”, a spus directorul adjunct al DSP Timiș, Liana Tripșca.

De asemenea, în județul Timiș sunt și nouă școli care nu au autorizație de funcționare, dintre care șapte grădinițe și două școli, toate în mediul rural. Însă aceste unități de învățământ își vor deschide porțile pentru elevi în data de 11 septembrie, dar pe răspunderea directorilor.

În total, școala începe pentru 92.000 de elevi din județul Timiș.

O sută de obiective de învățământ preuniversitar din Cluj nu sunt autorizate sanitar

În județul Cluj, aproape o sută de obiective de învățământ preuniversitar din județul Cluj nu sunt autorizate sanitar înaintea începerii anului școlar, unele dintre acestea prezentând acoperiș neetanș, infiltrații de apă, clădiri degradate, mobilier vechi, iar altele nu au apă potabilă.

Sunt afectați peste 1.000 de elevi.

Medicul șef Dorina Duma, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat, că au fost constatate, la Grădinița „Pinocchio” din Câmpia Turzii, un acoperiș neetanș cu jumătate din tavane infiltrate cu ape meteorice, la atelierele Colegiului Tehnic „Someș” Dej clădirea este afectată de infiltrații cu apă meteorică, iar Grădinița „Aschiuță” Cluj-Napoca nu are cabinet medical și izolator precum și spații suficiente la blocul alimentar.

În Olt, 150 de unități de învățământ nu sunt autorizate sanitar, iar 95 dintre acestea nu au nici autorizație de securitate la incendiu

Numărul școlilor neavizate sanitar este în creștere față de anul trecut.

Potrivit reprezentanților DSP Olt, cele mai multe școli care au rămas fără autorizație sanitară nu au sursă proprie de apă potabilă sau au apă ce nu respectă parametrii de potabilitate, iar multe clădiri au componente de construcții deteriorate, precum: fațade, tavane, pereți interiori și acoperișuri.

Totodată, sunt unități cu mobilier școlar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor aflați în pregătire, cu iluminat natural sau artificial necorespunzător, etc.

Când vine vorba de grupurile sanitare, lucrurile stau cât se poate de prost. Școlile care nu au fost autorizate au toaletele necorespunzătoare, sunt deteriorate, au un număr insuficient de WC-uri, cabinele WC pentru elevi nu sunt sperate pe sexe, iar unele unități de învățământ nu au nici măcar un grup sanitar destinat exclusiv personalului didactic.

Lipsa sistemului de canalizare sau existența unui sistem de canalizare necorespunzător, lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide sau lipsa gardului împrejmuitor sunt și ele motive ce au dus la neautorizarea unităților de învățământ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală