HG privind circulația lemnului a fost reclamată la Avocatul Poporului

HG privind circulația lemnului a fost reclamată la Avocatul Poporului
Publicat: 25/07/2014, 20:44
Actualizat: 13/04/2019, 03:57

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea și Ileana Frimu, consilieri, și Camelia Goleanu, expert în cadrul instituției, s-a întâlnit vineri cu primari și reprezentanți ai mai multor comune din județul Alba, zona Munților Apuseni, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

Aceștia au criticat Hotărârea de Guvern (HG) nr. 470/2014 privind circulația masei lemnoase, precum și Ordinul nr. 596 din 26 iunie 2014 privind aprobarea Metodologiei de testare a implementării Sistemului informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, sub aspectul încălcării unor prevederi din Codul silvic (Legea nr. 46/2008) și din Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munților Apuseni.

Potrivit Avocatului Poporului, art. 63 alin. (3) și (31) din Codul silvic consacră dreptul persoanelor fizice de a exploata în regie proprie un volum de maximum 20 m3/an din pădurile pe care le au în proprietate, prevederi de care beneficiază și persoanele fizice care au facilitățile prevăzute de Legea nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munților Apuseni, cu modificările și completările ulterioare, precum și membrii formelor de proprietate asociative prevăzute de lege. Or, prin prevederile Hotărârii de Guvern nr. 470/2014 se stabilește că exploatarea și transportul masei lemnoase se poate realiza doar prin firme atestate. În aceste condiții, dar și motivat de faptul că se instituie obligația de transport a masei lemnoase „în vale” în vederea depozitării, iar apoi a transportării acesteia din nou „la deal”, unde sunt situate casele majorității celor avuți în vedere de actul normativ, prețul lemnului se dublează.

Astfel, tot lemnul ajunge să fie achiziționat doar de către marile firme, în defavoarea cetățenilor din zonă, care au aproape ca unică sursă de existență, prelucrarea și valorificarea lemnului în condițiile legilor menționate, se mai spune în comunicatul citat, precizându-se că, în prezent, în anumite localități, s-a oprit realizarea unor produse specifice din lemn.

De asemenea, în condițiile statuate de noul act normativ, persoanele fizice nu își mai pot utiliza propriile animale sau atelaje în vederea transportării masei lemnoase, aceștia fiind obligați să apeleze la firme cu autovehicule atestate în acest sens. Afectați de aceste măsuri sunt și membrii composesoratelor care primesc partea ce li se cuvine în natură, fiind impusă interdicția de a vinde materialul lemnos, conform susținerilor reprezentanților unor comune din Alba, care au fost prezenți la întâlnirea cu Avocatul Poporului.

Față de aspectele expuse în cadrul întâlnirii, Avocatul Poporului a subliniat faptul că o hotărâre emisă de Guvern nu poate face obiectul unei sesizări de neconstituționalitate, dar urmează ca plângerea formulată de reprezentanții comunelor din zona Munților Apuseni să fie analizată din perspectiva legislației în materie în vigoare.

Contactată de MEDIAFAX, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape și Păduri, a declarat că HG criticată se referă doar la urmărirea transporturilor de lemn în timp real, pentru prevenirea tăierilor ilegale, prin introducerea datelor fiecărui transport în Sistemului informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL).
Prevederile respective nu îi obligă însă pe proprietarii de păduri nici să facă transportul numai prin firme atestate, nici să transporte lemnul „în vale”, la depozit. Totodată, ei își pot transporta lemnul cu căruțe, a spus Doina Pană.

Ministrul a mai punctat că nu este obligatoriu ca proprietarul să fie cel care introduce datele transportului de lemn în SUMAL, acest lucru putând fi făcut de reprezentantul ocolului silvic, care îi dă dreptul să exploteze lemnul respectiv, conform prevederilor legale.

Pană a mai spus că prevederile HG nr. 470/2014 intră în vigoare la 8 octombrie, deocamdată ele fiind testate la nivelul unor județe din țară, printre care și Alba.

Ministrul a anunțat că intenționează să implementeze hotărârea de probă în toată țara, din 20 septembrie, după ce vor fi făcute informări la nivel național.

Guvernul a adoptat, pe 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Ministrul Doina Pană a explicat atunci că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu același aviz de însoțire.

Ea a explicat că există, încă din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmărește trasabilitatea lemnului din pădure și până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.

Discutând cu cei care au conceput și administrează sistemul, Pană a ajuns la concluzia că există posibilitatea extinderii lui, astfel încât înregistrarea drumului lemnului din pădure și până la beneficiarul final să se facă în timp real și tot drumul să fie monitorizat.

Pentru aceasta, va trebui ca toți agenții economici să-și echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, șoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone și să introducă niște date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoțire, cod care indică ora, minutul și secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, a explicat Pană.

Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit și codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz.

Dacă pe traseu, o mașină cu lemne este oprită și nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă, a arătat Pană.

Chiar dacă un transport un este verificat, și în momentul predării mărfii la depozit trebuie accesat sistemul astfel încât lemnul tăiat ilegal să nu poată fi primit. Cei de la depozit nu pot spune că au verificat datele transportului de lemn fără să o facă, pentru că rămâne o amprenta intrării în sistem, a mai spus Pană.

Ministrul a precizat că, pentru a propune acest sistem, s-a consultat cu reprezentanții inspectoratului teritorial de regim silvic și de vânătoare (ITRSV), Romsilva, proprietarilor și administratorilor de păduri, firmelor care exploatează lemn și ai Ministerului de Interne.

„Spre surpriza mea, plăcută, toți au acceptat această formă. Deci nu numai declarativ sunt împotriva tăierilor ilegale, ci sunt chiar de foarte bune intenții”, a declarat ministrul.

Ea a mai explicat că, pentru implementarea acestui sistem, este nevoie de alte imprimante, motiv pentru care a discutat cu Imprimeria Națională, iar acestea trebuie să fie securizate și personalizate, pentru că au fost și situații în care cineva declara că și-a pierdut formularele pentru avizele de însoțire a mărfii, pe care le vindea altcuiva și își procura altele.
Inițial, sistemul a început să fie implementat de probă în trei județe (Argeș, Sibiu, Alba).

Pană a mai spus că agenții economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.

Ministrul delegat pentru Ape și Păduri Doina Pană declara, într-un interviu acordat MEDIAFAX la sfârșitul lunii martie, că este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care să limiteze cât mai mult factorul uman și posibilitatea corupției în gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care împiedică polițistul să „se preteze la o înțelegere”, pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula șoferul oprit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers