Fostul șef al CCR, despre protocolul SRI-Parchet: „S-a sărit calul cu echipele mixte. Este prea mult”. Ce spune Zegrean de efectele desecretizării

Fostul șef al CCR, despre protocolul SRI-Parchet: „S-a sărit calul cu echipele mixte. Este prea mult. Ce spune Zegrean de efectele desecretizării
Publicat: 03/04/2018, 19:48
Actualizat: 04/04/2018, 09:00

„Protocolul l-am citit și eu ca toată lumea, nu neapărat ce scrie acolo este atât de înspăimântător, ci faptul că el a existat și că au trebuit să se formeze echipele acelea mixte. Este prea mult… S-a sărit calul. Noi mereu, avem acest obicei, românii, de a sări mereu peste cal, ori într-o parte ori în cealaltă, numai pe cal nu nimerim. Ce mă miră pe mine este faptul că toată lumea se arată foarte indignată și foarte mirată de existența acestui protocol… Păi, domnii judecători care au judecat dosarele trimise de DNA, în care scria „făcut cu sprijinul SRI-ului”, nu s-au gândit atunci în ce constă sprijinul acesta?! Acuma vin și spun că ei nu știau?! Eu cred că toți știau! A fost o perioadă în care chiar spunea dosar realizat cu sprijinul SRI. Ce se înțelegea de-acolo? Cum i-a sprijinit? I-a sprijinit să nu cadă?! Sigur că știau și acuma se mira toți că ei nu am văzut, nu au auzit, pe la ei nu a trecut… Era un slogan care circula, că în România nu este judecat hoțul, ci cel care prinde hoțul și acesta este pedepsit… Era chiar și un banc pe vremuri, care spunea fazele construirii socialismului: faza a patra era să se caute vinovații și faza cincea să se pedepsească nevinovații. Mă tem să nu se ducă în direcția asta lucrurile cu acest scandal…”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, pentru MEDIAFAX, legat de protocolul SRI- Parchetul General, făcut public vineri.

Zegrean insistat că „nu era normal să existe niciun fel de echipe mixte și de verificare a procurorilor de către Serviciul de Informații sau de către oamenii din servicii de informații”. „Eu nu știu de ce au făcut asta. În lege, în codul de procedură penală, scrie cine face urmărirea penală și chiar și interceptările telefonice și ambientale sunt prevăzute în lege. Era suficient cât e prevăzut în lege mai ales că până la decizia Curții Constituționale din 2016, când articolul 142 din procedura penală a fost declarat în parte necondițional, mă refer la sintagma care spunea că interceptările și toată supravegherea tehnică se poate face și de către alte instituții specializate ale statului, a fost declarat neconstituțional. Până atunci puteau să colaboreze și aveau un text care le permitea lucrul acesta. Textul a fost declarat neconstituțional, măcar atunci ar fi trebuit să desființeze protocoalele acestea și echipele acestea mixte”, a spus fostul șef al CCR.

Cât privește efectele desecretizării protocolului asupra dosarelor penale, Augustin Zegrean spune că problema a mai fost ridicată și în 2016 când a fost declarat neconstituțional textul din Codul de Procedură Penală ce viza punerea în aplicare a mandatului de supraveghere, dar totul va rămâne la altitudinea magistratului.

„Judecătorii au suficientă minte și libertate ca să analizeze și să stabilească, de la caz la caz, dacă trebuie să mențină sau să scoată din dosare probele obținute prin această colaborare nefirească între SRI și DNA dar problema sigur se va pune în special cu dosarele care au fost deja judecate definitiv. La cele care sunt în curs de soluționare judecătorul are posibilitatea să înlăture proba obținută nelegal, mai ales după decizia Curții Constituționale. În cele care au fost judecate deja, lucrurile sunt complicate pentru că nu avem un text de lege care să spună că poate fi revizuită o hotărâre judecătorească definitivă când apare o astfel de situație”, a mai spus fostul președinte CCR, pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă au fost comise abuzuri la nivelul interceptării populației pe mandate de siguranță națională, Zegrean a afirmat, pentru agenția MEDIAFAX: „De când știu eu, de când am început să înțeleg ceva despre țara și despre România, lumea se plângea că le sunt ascultate telefoanele, mai nou că le sunt interceptate comunicările prin internet. Când am dat decizia aceea, vestita decizie pe articolul 142 din Codul de Procedură Penală și am spus că nu au voie să facă ei interceptări, am crezut atunci că lumea o să se bucure și va zice bravo CRR, a interzis ca aceștia să mai fac interceptări. Dimpotrivă am fost criticați îngrozitor, o anumită parte a presei m-a amenințat chiar că din cauza acestei decizii vor veni teroriștii noi și vor distruge România. Ce să înțeleg din asta? Ce își dorește poporul acesta?!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult