Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, achitat în dosarul Motorina

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, achitat în dosarul Motorina
Publicat: 13/03/2018, 16:47

Judecătoarea Cristina Ciolacu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brașov, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Tribunalul Brașov a dispus, în cazul lui Sorin Blejnar, achitare.

Sentința nu este definitivă.

„S-a pronunțat soluția în dosarul respectiv. S-a dispus soluție de achitare în baza articolului 16, litera C Cod Procedura Penală(„nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea” – n.a.). Nu este definitivă”, a spus Ciolacu.

În septembrie 2012, fostul șef al ANAF Sorin Blejnar și alți 16 inculpați au fost trimiși în judecată de DIICOT Brașov pentru constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul „Motorina”. Printre cele 16 inculpați persoane fizice se numără doi șefi din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Brașov, Claudiu Monea și Dorel Ciobanu, dar și fostul deputat brașovean Vasile Bran.

În acest dosar procurorii DIICOT Brașov începuseră, în august 2012, urmărirea penală și împotriva lui Codruț Marta, fostul consilier al lui Blejnar, care nu se află însă printre inculpați.

„În fapt, se reține că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel și Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizaț cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetățeni români, italieni și maghiari, specializat în activități de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, arătau procurorii DIICOT Brașov.

Potrivit acestora, membrii grupării sprijinite de Blejnar și Marta ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA și peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracțională achiziționa motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin stațiile de distribuție de carburanți sau direct utilizatorilor finali, spun procurorii DIICOT.

Grupul infracțional ar fi fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Brașov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

În decembrie 2012, după mai multe amânări și fără a începe judecarea pe fond, Tribunalul Brașov a retrimis DIICOT Brașov dosarul „Motorina”, pentru refacerea urmăririi penale.

În motivarea sentinței Tribunalului Brașov se preciza că lui Blejnar i-a fost încălcat dreptul la apărare. „Instanța constată că dreptul la apărare al inculpatului Blejnar Sorin a fost încălcat prin aceea că ordonanța de începere a urmăririi penale și însuși rechizitoriul prin care se pune în mișcare acțiunea penală nu descriu faptele pentru care Blejnar Sorin este trimis în judecată”, se menționa în motivarea Tribunalului.

Procurorii DIICOT au făcut recurs la decizia Tribunalului, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Brașov, care a decis, în aprilie 2013, că Tribunalul Brașov poate să înceapă să judece pe fond dosarul „Motorina”, nemaifiind necesară trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun