Fost ofițer din DNA, opt ani de închisoare după ce a divulgat secrete din dosare, inclusiv care-l vizau pe Dragnea

Fost ofițer din DNA, opt ani de închisoare după ce a divulgat secrete din dosare, inclusiv care-l vizau pe Dragnea
Publicat: 22/05/2017, 19:43
Actualizat: 12/06/2018, 01:59

Decizia aparține Curții de Apel București, nefiind definitivă. Cei doi au fost trimiși în judecată în anul 2014.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a ajuta la urgentarea încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei, între CNANDR și o firmă. Potrivit DNA, în 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea flagrant de trafic de influență, l-ar fi informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlțeanu, inculpat și el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acțiunea organizată de instituția din care făcea parte.

Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată și ea în dosar. Banii, spun reprezentanții DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruți de Preda de la Andrei Ștefan Caunii, reprezentant al unei societăți pe acțiuni.

Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al rovinietei, între CNANDR și o altă societate comercială”, precizează procurorii în actul de sesizare a instanței.

În contul aceleiași sume, în noiembrie 2012, fostul secretar de stat trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeași persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 de lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27 noiembrie 2012, pentru una dintre ele.

Pentru a disimula suma de 200.000 de euro, care urma să ajungă la Valentin Preda, Octavia Mihaela Vasile, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii, a falsificat un document, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum și operațiunile cuprinse în conținutul acestora, în sensul că serviciile nu au fost prestate. Documentul a fost semnat și de administratorul altei firme, respectiv de Cătălin Radu, tocmai pentru a se pierde urma banilor.

„Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleași firme, care a întocmit certificatul de acceptanță parțială datat 2 iulie 2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepționarea unor servicii de către societatea în care își desfășura activitatea. Sumele de bani au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28 noiembrie 2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranșă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervențiile sale”, potrivit procurorilor DNA.

În plus, spun anchetatorii, fostul ofițer al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conțineau informații secrete de stat – nivel strict secret și le-a pus la dispoziția inculpatului Preda, care intenționa să le trimită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal.

Pentru aceste „servicii” fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să-l ajute pe Manolachi să-și angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Județean Constanța- Arhivele Naționale și să-l ajute să obțină o funcție de conducere în cadrul IPJ Constanța.

„De asemenea, inculpatul, în calitate de ofițer de poliție judiciară, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denunțător, pentru a efectua acte premergătoare, potrivit delegării primite, într-un dosar penal, astfel încât să obțină o soluție favorabilă martorului respectiv”, mai spunea Direcția Națională Anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...