Florian Coldea, trecut în rezervă, deși SRI susține că nu a încălcat legea în cazul Ghiță. Iohannis a semnat decretul

Florian Coldea, trecut în rezervă, deși SRI susține că nu a încălcat legea în cazul Ghiță. Iohannis a semnat decretul
Publicat: 17/01/2017, 18:05

Generalul Florian Coldea va fi trecut în rezervă, solicitarea de la SRI ajungând la Palatul Cotroceni, pentru a fi aprobată de președintele Klaus Iohannis. Președintele a anunțat marți seara că a semnat demiterea lui Coldea din funcția de prim-adjunct al SRI și decretul de trecere a sa în rezervă. Cererea vine la solicitarea lui Coldea, deși Comisia internă de anchetă a SRI a constatat că acesta nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, propunând repunerea sa în funcție, conform unui comunicat de presă al SRI.

SRI a anunțat că ancheta internă în scandalul Coldea-Ghiță a fost finalizată, fiind întocmit un raport „care clarifică toate aspectele vehiculate în spațiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar și alte aspecte care țin de activitățile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public”.

SRI arată că Florian Coldea nu a încălcat legea sau normele interne ale SRI, Biroul Executiv al SRI propunând repunerea în funcție a lui Coldea.

„În concluzia raportului, prezentat într-o ședință a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcție a domnului general-locotenent Florian Coldea”, arată comunicatul SRI.

Cu toate acestea, Florian Coldea i-a solicitat directorului SRI Eduard Hellvig eliberarea din funcție și punerea la dispoziția SRI. „Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Președintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuțiile funcției de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, arată SRI.

Prim-adjunctul SRI a fost suspendat din funcție săptămâna trecută, fiind pus la dispoziția directorului SRI Eduard Hellvig, pe perioada unei anchete interne a SRI care să verifice dacă afirmațiile și dovezile publicate de Sebastian Ghiță, privind petrecerea unor vacanțe în străinătate împreună cu Coldea, sunt reale. Sebastian Ghiță, dispărut de o lună din România și căutat cu mandat de arestare, a arătat că familiile Coldea și Ghiță și-au făcut mai multe vacanțe împreună în Seychelles, Toscana sau Paris, el prezentând o factură de cazare la o vilă din Toscana, din 2012, în care apar numele lui Coldea, Ghiță și al lui Vasile Dâncu, respectiv ale soțiilor acestora.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea și care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziția Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuțiile funcției de prim-adjunct al Serviciului Român de Informații vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanțele prezentate public, precum și documentele puse la dispoziție de general-locotenent Florian Coldea”, arată comunicatul SRI.

Într-o înregistrare difuzată săptămâna trecută de postul tv pe care îl controlează, Sebastian Ghiță, inculpat în mai multe dosare DNA și căutat național și internațional pentru a fi arestat preventiv, a susținut că a mers în mai multe vacanțe în străinătate cu Florian Coldea și cu familia acestuia. Ghiță a făcut publică o fotografie care ar fi fost realizată la Disneyland, în Paris, în care apar mai multe persoane printre care și două femei, despre care deputatul susține că sunt soția lui și soția lui Florian Coldea. Soția lui Florian Coldea, Dorina Coldea, lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

„La începutul anului 2010, la începutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Eram înainte de congresul PSD și am hotărât să mergem într-o vacanță pe o insulă exotică. Am stat împreună, și se poate verifica ușor, la Hilton Seychelles Nord Resort. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat zece zile și îmi aduc aminte că-l rugam să-l ajute pe Victor Ponta să câștige președinția PSD iar Florian Coldea îmi zicea că Traian Băsescu nu îl vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine dar numai să nu ajungă Ponta la PSD. Dan Andronic de la Evenimentul Zilei poate să vă confime că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcarea în avion și cu mine și cu Florian Coldea. Coldea s-a speriat atunci de Andronic și, deși avea bilet la business, s-a mutat la economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în exercusie. Nu a fost singura vacanță petrecută cu Florian Coldea. În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu și cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde am stat la o vilă numită Locanda Dell’Amorosa. Iată și un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. (…) Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanță și o poză cu familiile la Disneyland, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soția domnului Coldea”, a declarat Sebastian Ghiță în înregistrarea difuzată miercuri.

Sebastian Ghiță a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de polițiștii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, polițiștii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h și că un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina în care se afla Sebastian Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme.

Pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar.

Procurorii de la Parchetul General îl caută și ei pe fostul deputat, într-un dosar în care se investighează fapte de abuz în serviciu semnalate de Ghiță în înregistrări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912