Fenomenul rar care vestul României. „Nu au fost depășite valorile maxime admise”. FOTO

Fenomenul rar care vestul României. „Nu au fost depășite valorile maxime admise. FOTO
Publicat: 17/04/2018, 19:47

Purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bihor, Loredana Tîrț, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că măsurătorile efectuate la stațiile de monitorizare a calității aerului nu au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admise.

„S-a observat, marți, un strat de praf saharian, venit din Ungaria, dar care nu afectează calitatea aerului și alți factori de mediu. Am observat pe mașinile din Oradea o peliculă fină de praf. Din măsurătorile continue efectuate la stațiile de monitorizare a calității aerului nu au rezultat depășiri ale valorilor maxime admise”, a spus Tîrț.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor au declarat, la rândul lor, că praful nu ar fi periculos pentru populație, dar persoanele care doresc să se simtă mai în siguranță ar trebui să își limiteze ieșirile în aer liber și să își aerisească prin ventilație naturală încăperile unde locuiesc.

„Nu s-au semnalat probleme legate de sănătatea populației. În momentul în care ar fi un pericol real, cu impact, autoritățile emit avertizări către populație și recomadă măsurile necesare”, au spus sursele citate.

Meteorologul de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crișana, Robert Balazs, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că norul de praf saharian a ajuns în România luni, în special în vestul țării. Însă și marți a plouat în județul Timiș cu apă și noroi, doar că această concentrație de praf saharian este mai mică. Astfel, pe mașini, frunze sau geamurile locuințelor din Timișoara pot fi observate particule roșiatice.

„Practic, norul de praf saharian a ajuns în toată țara, mai ales în partea de vest. Deci, în toată Europa Centrală și de sud-est parțial, jumătatea de vest a României, Ungaria, Cehia și Serbia a ajuns praf din Sahara. Ieri (n.r. luni), în jurul prânzului, a ajuns praful saharian, chiar și pe frunze au rămas urme de praf, asta din cauză că a plouat foarte puțin și concentrația de praf a fost foarte mare, a plouat sub jumătate de litru pe metrul pătrat. Astăzi (n.r. marți), deja scade din intensitate. Acum a început să plouă foarte slab, să picure, o să mai fie și acum, dar mult mai puțin”, a afirmat Robert Balazs.

Potrivit meteorologului de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crișana, astfel de fenomene se întâmplă în fiecare an, doar că în această primăvară a plouat mai puțin, iar praful saharian a putut fi mai ușor observat.

„O să treacă pentru că se schimbă circulația vântului, o să devină nord-vest. Praful acesta saharian poate să vină doar pe o circulație sudică. Când e o furtună de praf, traversează nordul Africii în anumite condiții și aduce aerul încărcat cu praf peste Marea Mediterană până în Europa. În fiecare an se întâmplă astfel de fenomene, doar că acum a fost mult mai intens pentru că a plouat puțin și a fost ușor observabil. Evident că orice praf este neplăcut mai ales pentru cei alergici, care au probleme cu plămânii, dar are și o latură bună, e un bun îngrășământ, pentru natură e ceva bun”, a explicat Robert Balazs.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de Administrația Națională de Meteorologie, particulele de praf saharian au o concentrație redusă deasupra României.

„În ultimele zile, deasupra regiunilor sudice, centrale și de sud-est ale Europei a evoluat o formațiune de presiune coborâtă care a favorizat avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste zone sau semnalat deja precipitații pe arii extinse, concentrația particulelor de praf este în scădere. Deasupra României particulele de praf saharian au o concentrație redusă, iar în condițiile în care în următoarele 48 de ore local și temporar va ploua va fi favorizată antrenarea acestora spre sol”, a arătat Administrația Națională de Meteorologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ