Femeie cu piciorul amputat, după ce a fost plimbată 7 ore între spitale

Femeie cu piciorul amputat, după ce a fost plimbată 7 ore între spitale
Publicat: 22/05/2017, 12:32
Actualizat: 26/03/2019, 01:42

Mașina în care se afla femeia în vârstă de 63 de ani s-a răsturnat, duminică, într-un șanț, la intrarea în Roman, după ce șoferul a pierdut controlul volanului.

Pentru că inițial prin 112 s-a anunțat că este vorba despre un autocar și că sunt trei victime, de la Iași s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD pentru preluarea victimei care a suferit celel mai grave răni, dar și alertarea a două autospeciale de victime multiple în caz că serviciile de urgență din Neamț vor avea nevoie de ajutor. Elicopterul SMURD a ajuns în zona accidentului în mai puțin de 20 de minute de la decolare, însă femeia în vârstă de 63 de ani fusese deja preluată de către un echipaj al SAJ și era în drum spre Spitalul Roman.

„Cei de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț au ajuns acolo și au constatat că era vorba despre o pacientă în stare foarte gravă, de 63 de ani, pentru care noi am decis aducerea cu elicopterul, însă alta a fost decizia medicului de pe ambulanța SAJ Neamț, care a transferat pacienta la Spitalul Roman”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prof. univ.dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași.

Femeia avea mai multe leziuni, politraumatisme la nivel cranian și cervical, însă cea mai gravă leziune era cea de la piciorul stâng, care îi fusese strivit în accident. Medicii de la Roman au decis transferul femeii la Spitalul din Piatra Neamț.

La rândul lor, la mai bine de patru ore de la accident, medicii din Piatra Neamț au cerut intervenția elicopterului SMURD, pentru transferul femeii la Iași, cazul fiind foarte grav. Condițiile meteo nefavorabile nu au permis ridicarea de la sol a elicopterului, iar femeia a fost transferată terestru până la Iași.

Abia la șapte ore de la accident femeia a ajuns în sala de operație, unde medicii ieșeni au trebuit să îi amputeze piciorul pentru a-i salva viața.

„A ajuns aproape de ora 21.00 în UPU Spiridon, în stare gravă. (…) S-a decis intrarea în sala de operație, la ortopedie, unde s-a efectuat amputație la nivelul coapsei, întrucât la acel moment nu a mai fost posibilă o altă intervenție de salvare a membrului care să nu pună în pericol viața. Pacienta este în ATI, este în continuare nevoie de tratament complex, inclusiv din partea colegilor de la Neurochirurgie care au venit aseară și au evaluat cazul. Va necesita trament în următoarele zile, sperăm într-o evoluție favorabilă”, a afirmat Diana Cimpoeșu.

Potrivit unor informații locale, atât medicul de la SAJ, cât și medicul din Unitatea de Primiri Urgențe din Roman au refuzat sprijinul echipajului SMURD Iași pentru transferul imediat al victimei la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași.

Medicul Gabi Popescu de la SAJ Neamț a publicat pe Facebook un mesaj dur la adresa SMURD: „Cam asta se-ntâmplă când achiziția de elicoptere primează în fața achizițiilor de ambulanțe. Cam asta se-ntâmplă când la coordonarea SMURD este un rezident care se remarcă doar prin conversația total lipsită de profesionalism, de bună-cuviință și de colegialitate față de cei de la ambulanță. Cam asta se-ntâmplă când nu verifici informația primită și o-nghiți ca pelicanu”. Eu fiind medicul care a coordonat la fața locului (și nu din fotoliu) asistența medicală acordată pacienților din acest nefericit accident și care am decis transportul pacientei grave la un spital municipal aflat la șapte minute distanță nemaișteptând elicopterul SMURD (care a ajuns la locul accidentului când pacienta era deja în drum spre sala de operație), astept solicitarea din partea Doamnei Profesor Cimpoeșu de a da nota explicativă pentru că nu am așteptat elicopterul. Și tot pe această cale îl anunț pe șeful DSU Dr. Raed Arafat că diploma de medic mi-am luat-o acolo unde a înființat el SMUR-ul, mai apoi SMURD-ul. Iar cea de specialist M.U. am luat-o tot acolo, după un examen crâncen, dar drept. Și nu este el în măsură să-mi spună că să arunc diploma undeva. Poate așa se practică la el, în țara sa natală. Noi suntem în România și dictatura a dispărut din 1989. Ar fi trebuit să știe asta”. Între timp, postarea medicului a fost ștearsă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice