Fabrică de medicamente din România, redeschisă de români, după ce gigantul britanic GlaxoSmithKline a pus lacătul pe ea

Fabrică de medicamente din România, redeschisă de români, după ce gigantul britanic GlaxoSmithKline a pus lacătul pe ea
Publicat: 10/09/2017, 21:24

De altfel, cele două părți au înființat o firmă anul trecut – Sanosan Orbit, în care indienii dețin 50% din acțiuni, iar cei doi antreprenori brașoveni, care dețin fabrica de medicamente Sanosan, restul de 50%, scrie bzibrasov.ro.

Fabrica de medicamente Europharm din Brașov era al patrulea cel mai mare exportator din județul Brașov și al doilea cel mai mare producător de pastile pe piața locală de medicamente.

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) a pus lacătul pe producția fabricii în luna decembrie 2015. Astfel, gigantul farma a „parafat” un plan pe care compania îl desenase pentru unitatea de producție în urmă cu mai mulți ani.

Britanicii de la GSK au anunțat încă din vara lui 2013 că fabrica va ieși din rețeaua companiei din cauza supracapacității de producție a grupului. Un an mai târziu ei anunțau închiderea ei și căutarea unui cumpărător.

„Activitatea de producție a fabricii Europharm din Brașov a încetat în decembrie 2015. În această perioadă se desfășoară procesul de încetare a activității fabricii, care se va finaliza în martie 2016. În ultima parte a anului 2015 fabrica din Brașov a avut un nivel ridicat al producției pentru a asigura continuitatea stocurilor necesare aprovizionării piețelor pentru pacienți. Așa cum anunțam în 2013 însă, decizia de închidere a fost justificată de o supracapacitate de producție pentru formele orale solide în rețeaua globală a GSK”, spunea anul trecut Petru Grădinariu, corporate affairs and communication manager al GlaxoSmithKline România.

Fabrica de medicamente Europharm din Brașov și-a majorat afacerile în 2015- ultimul de activitate – cu 44%, până la 612,6 milioane lei (137,8 milioane euro), înregistrând în același timp un profit brut de 35,9 milioane lei (8 milioane euro), după ce ultimii doi ani îi încheiase pe pierdere. Grupul britanic GSK, proprietarul fabricii, a anunțat încă din 2013 că renunță la această unitate, în care a investit peste 100 milioane euro. În 2014, fabrica a raportat o cifră de afaceri de 426 milioane lei și pierderi de 9,1 milioane lei.

Fabrica Europharm Brașov a fost fondată în anul 1994 de către omul de afaceri Mihai Miron, iar GSK a cumpărat fabrica în două etape: 65% în 1998 și restul de 35% în 2003.

Europharm și-a început activitatea de export în 2008, când a inițiat investiții în linii de producție pentru transferul unor produse importante din portofoliul grupului britanic, precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA. Pe fondul acestor investiții, fabrica GSK din Brașov exporta medicamente în peste 80 de țări, inclusiv în Japonia și SUA. Exporturile ajungeau la peste 70% din producție și GSK anunța planuri pentru o bază de export de 300 milioane dolari.

În aceste condiții, anunțul din iunie 2013 că renunță la fabrica din Brașov a surprins pe toată lumea. GSK a justificat decizia prin supracapacitatea de producție la nivelul grupului pentru unele medicamente. Reprezentanții companiei explicau atunci că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată și nu există potențial de creștere pe termen lung pentru producția de alte produse sau volume.

La vremea respectivă, GSK intenționa să vândă fabrica unui investitor cu același domeniu de activitate. Zece luni mai târziu, compania a anunțat că nu a găsit cumpărător și a decis închiderea unității, clădirile și terenul pe care se află acestea fiind scoase la vânzare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole