Dragnea l-a sunat pe Viktor Orban: „România va rezolva problema de la liceul din Târgu-Mureș. Ungaria ne va sprijini la OCDE”

Dragnea l-a sunat pe Viktor Orban: România va rezolva problema de la liceul din Târgu-Mureș. Ungaria ne va sprijini la OCDE
Publicat: 23/09/2017, 18:32

„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, și am convenit două lucruri: 1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureș. 2. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a scris Dragnea pe Facebook.

El a precizat că i-a explicat oficialului maghiar că situația de la Târgu-Mureș s-a creat în urma unei sentințe judecătorești și nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorității maghiare, dar că e obligația autorităților române să găsească rapid o soluție legală și durabilă.

„I-am promis că vom găsi această soluție. La rândul său, premierul Orban a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog și a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru OCDE. Aderarea României la această organizație este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an”, a mai spus Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a propus, în urmă cu o lună, detensionarea situației de la Târgu-Mureș, el declarând că Guvernul și ministerul Educației trebuie să se aplece cu mai multă atenție și curaj asupra situației liceului de la Târgu-Mureș și să identifice soluții, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacția Ungariei.

„Eu cred că și Guvernul și ministerul Educației ar trebuie să se aplece cu mai multă atenție și cu mai mult curaj asupra situației de la Târgu-Mureș, asupra liceului respectiv. (…)Eu cred că, cu curaj și cu înțelepciune, ministerul Educației ar trebui să se aplece în mod serios și să găsească o soluție”, a spus Dragnea, la acel moment.

„Nu știu dacă acțiunea instituțiilor de forță din România e benefică pentru România și pentru liniștea pe care ne-o dorim cu toții, mai ales în 2018. Nu știu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult și să creeze o stare de nemulțumire în creștere? Și aici nu mă refer la reacție Ungariei. E un subiect separat. Mă refer la situația în sine”, a adăugat Dragnea.

Premierul Tudose a precizat, tot la acel moment, că autoritățile române vor explica părții maghiare că, în privința Liceului Romano-Catolic, este o problemă în Justiție și o greșeală de comunicare și de abordare a consiliului local.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la acel moment, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată în comunicatul dat publicității de către MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român la Ministerul de Externe ungar.

MAE a amintit că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. „Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria și sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arată în comunicatul citat.

MAE a reacționat și față de atenționarea că Ungaria s-ar putea opune aderării României la OCDE. „În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă. România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală”, mai precizează sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...