Dosarul „NOAPTEA ALEGERILOR”. Parchetul cercetează falsificarea documentelor electorale

Dosarul „NOAPTEA ALEGERILOR. Parchetul cercetează falsificarea documentelor electorale
Publicat: 24/04/2017, 17:50
Actualizat: 06/06/2018, 10:06

„În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reacția lui Băsescu: Eu am cerut primul o anchetă. Sper să se afle și câte voturi s-au furat în defavoarea mea

La scurt timp după anunțul Parchetului, fostul președinte Traian Băsescu a declarat, la Parlament, că el a cerut primul o astfel de anchetă referitoare la noaptea alegerilor din 2009 și că speră ca acum să se afle și câte voturi s-au furat în defavoarea lui.

„Aduceți-vă aminte că în prima zi când s-a făcut public faptul că au fost la Oprea în noaptea alegerilor, eu am cerut o anchetă a Parchetului și nu s-a întâmplat nimic. Reacția a apărut tocmai azi, după ce săptămâna trecută s-a vorbit despre înființarea acestei Comisii. Este clar că e un joc. Am speranța să confirme ceea a confirmat renumărarea voturilor nule, și anume că din 134.000 de voturi nule la dispoziția CCR s-a constatat că mi se furaseră mie 3000 de voturi. Sper ca această ancheta să reușească să afle și câte voturi s-au furat din cele declarate valabile, în defavoarea mea”, a spus senatorul PMP, cel care în 2009 a câștigat scrutinul prezidențial în fața lui Mircea Geoană.

Întrebat dacă e de părere că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, va fi chemată în fața procurorilor, Băsescu a răspuns că așa ar fi normal, nu doar în privința ei, ci în ceea ce-i privește pe toți cei care s-ar fi aflat în acea noapte acasă la Gabriel Oprea, care în acel moment ar fi trebuit să fie la serviciu.

„Procurorul general sau procurorul de caz va avea decizia. De bună seamă, cei care au fost la Oprea acasă ar trebui să fie chemați să spună de ce erau acolo, pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor și de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile Electorale Județene, deci trebuiau să fie la post, la serviciu, în biroul lor, conectați la toate realitățile în caz că se întâmplau incidente, și nu la Oprea la cină, cam târzie, ce-i drept, că înțeleg că a început după ora 10. (…) Eu m-am obșnuit să fiu chemat la audieri în fiecare săptămână, e un exercițiu cu care m-am obișnuit”, a mai spus fostul președinte.

PSD și ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor și persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

„Acești oameni erau strânși acolo să vadă cine iese președinte, pentru că sondajele de după ultima confruntare dădeau un teribil echilibru și voiau să-și facă strategia pentru a doua zi după anunțarea rezultatelor. (…) Ce căutau cei trei la Oprea acasă? Răspunsul meu este că nu aveau ce căuta”, a comentat Traian Băsescu presupusa întâlnire dintre George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea, din seara alegerilor din 2009.

Fostul președinte a susținut că e convins că un astfel de comoportament nu a fost unul nevinovat și că și el a fost invitat la diverse întâlniri, dar nu a fost niciodată la „chermeze de ziua lui Coldea, Maior, Kovesi sau a lui Stanciu sau mai știu eu cui”.

„Ce căutau cei trei la Oprea acasă? Răspunsul meu este că nu aveau ce căuta. Nu mă întrebați pe mine, că pe mine nu mă interesa în noaptea aia ce fac Maior, Coldea și Kovesi, cu atât mai puțin Oprea. Eu vă spun părerea mea, indiferent ce spune Dan Andronic: acești oameni erau strânși acolo să vadă cine iese președinte. pentru că sondajele dădeau un teribil echilibru și voiau să-și facă strategia pentru a doua zi după anunțarea rezultatelor”, a declarat Băsescu la B1 TV.

Fostul președinte susține că treaba celor trei nu era să meargă la tot felul de astfel de întâlniri, pentru că momentul era unul critic, încă se numărau voturi, „procurorul general trebuia să fie în biroul său, SRI-ul trebuia să vegheze la corecta desfășurare a votului până la predarea sacilor cu voturi. Deci n-aveau ce căuta acolo”.

„Eu am fost invitat la diverse întâlniri și nu m-am dus niciodată, pentru că nu mă duc la ziua celor mai mici în funcție decât mine. Dacă e cazul, ei îi chem de ziua mea să le dau un pahar de șampanie, ceea ce s-a și întâmplat. Dar nu mă duceam la chermezele de ziua lui Coldea, Maior, Kovesi sau a lui Sanciu sau mai știu eu cui”.

Băsescu a adăugat și că nu știa că toți erau așa amatori de tenis, că jucau de două ori pe săptămână, și că este convins că tot comportamentul lor nu a fost unul nevinovat. „Acolo se stabileau multe și poate domnul Dragnea și domnul Ponta ne mai spun dacă după partidele de tenis cu Maior, Coldea și alții nu cumva se mai discuta și pe cine trebuie să mai rărească din PSD”, a mai spus Băsescu.

Dragnea a făcut comisie de anchetă

Grupul PSD din Camera Deputaților i-a propus, luni, pe liderul PSD Liviu Dragnea, pe președinții Comisiilor Juridică, de Apărare și SIE – Eugen Nicolicea, Dorel Căprar și Mihai Weber – și pe deputatul Liviu Pleșoianu pentru a face parte din Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. PNL nu a stabilit, încă, propunerile pentru această Comisie, a spus Raluca Turcan, arătând că poziția liberalilor referitoare la acest demers este clară: „e o făcătură marca Liviu Dragnea”.

„În comisia de anchetă, conform ponderii, sunt cinci propuneri de la Camera Deputaților din partea PSD și două propuneri de la Senat. Din partea Camerei Deputaților, propunerea a fost – în primul rând disponibilitatea domnului președinte, Liviu Dragnea, să facă parte din comisie, președintele Comisiei juridice – Eugen Nicolicea, președintele Comisiei de apărare – Dorel Căprar, președintele Comisiei SIE – Mihai Weber și domnul deputat Liviu Pleșoianu, ca și comunicator al comisiei din partea PSD”, a precizat, luni, liderul grupului PSD din Cameră, Marcel Ciolacu.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, prin comisia parlamentară de anchetă pe care a cerut-o referitor la alegerile din 2009, vrea să se stabilească dacă „anumite persoane sau instituții s-au implicat într-un mod ilegal sau fără competențe legale în desfășurarea alegerilor sau în influențarea rezultatului final. Trebuie să vedem dacă așa este”. Dragnea a adăugat că, dacă va fi nevoie, va cere documente de la orice instituție publică din România, inclusiv de la Servicii, iar referitor la audierea lui Traian Băsescu, acesta a replicat că „e totuși unul dintre personajele principale”.

„În principal (n.r. își propune) să vadă dacă anumite persoane sau instituții s-au implicat într-un mod ilegal sau fără competențe legale în desfășurarea alegerilor sau în influențarea rezultatului final. Trebuie să vedem dacă așa este. La acea vreme, uniii dintre noi am contestat rezultatele alegerilor, nu s-a verificat, poate acum vom avea acces la mai multe informații. (…) Cineva care nu are ce să ascundă, nu văd de ce nu ar veni la audieri”, a declarat Liviu Dragnea la Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York