DNA cere nouă ani de închisoare cu executare pentru Dan Șova în dosarul CET Govora pentru trafic de influență

DNA cere nouă ani de închisoare cu executare pentru Dan Șova în dosarul CET Govora pentru trafic de influență
Publicat: 04/06/2018, 15:00
Actualizat: 25/03/2019, 23:00

„Referitor la Șova Dan, limitele de pedeapsă pentruTRAFIC DE INFLUENȚĂ sunt de la 2 ani și 8 luni, la 9 ani și 4 luni. Pedeapsa de la fond este în limitele speciale, însă este NEJUSTIFICAT DE BLÂNDĂ. Pregătirea lui Dan Șova impunea o conduită în respectul legii, nu în disprețul ei. A început activitatea infracțională la sfârșitul lui 2011, când a pretins bani în schimbul intervenției la Mihai Bălan pentru încheierea unui contract cu CET Govora, însă activitatea a continuat și după intrarea în vigoare a noului cod, continuând să primească prețul traficului de influență. În ciuda probelor incontestabile, care dovedesc săvârșirea faptei, CONDUITA PROCESUALĂ a inculpatului, încercând să mute obiectul acuzațiilor în altă direcție, constituie un element important. Având în vedere toate aceste elemente, se impune majorarea cuantumului pedepsei, cu executare. Cuantum pentru Dan Șova: o pedeapsa orientată spre maximul special”, a spus procurorul DNA, în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia în acest dosar va fi definitivă. Reprezentantul Ministerului Public a cerut pedeapsă cu executare și pentru fostul director CET Govora, Mihai Bălan.

„Referitor la Mihai Bălan, el A RECUNOSCUT comiterea faptei, chiar dacă s-a considerat nevinovat. În raport de aceasta conduită, cuantumul pedepsei stabilit de prima instanță este judicios, însă pentru că a ignorat dispozițiile legale și a acționat discreționar în calitate de director al unei companii de stat, a produs un prejudiciu de 1,3 milioane lei, care până acum nu a fost recuperat. Apreciem că pentru a se realiza scopul pedepsei, pentru care sancțiunea să fie corespunzătoare în raport de gravitatea faptei, se impune ca pedeapsa sa fie executată prin privare de libertate”, a mai arătat procurorul DNA.

În acest dosar, instanța supremă l-a condamnat, în luna septembrie 2017, pe Dan Șova, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. În aceeași cauză, fostul director CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Șova și a fostului director general al centralei de energie termică CET Govora SA Mihai Bălan, pentru trafic de influență și respectiv abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova ar fi pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, FACTURI pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

În aceeași perioadă, Dan Șova a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora, mai spun procurorii DNA.

În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcția de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcția de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan și aceeași societate de avocatură s-a încheiat UN NOU CONTRACT de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA. Sursa citată a mai arătat că din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiți de Dan Șova au fost folosiți pentru plata unui imobil cumpărat în București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația