DIICOT versus DNA. Comisarul Berbeceanu, trimis în judecată pentru luare de mită. Tot azi, DNA i-a trimis în judecată pe procurorii DIICOT care au deschis dosarul Berbeceanu

DIICOT versus DNA. Comisarul Berbeceanu, trimis în judecată pentru luare de mită. Tot azi, DNA i-a trimis în judecată pe procurorii DIICOT care au deschis dosarul Berbeceanu
Publicat: 16/07/2014, 17:00
Actualizat: 06/07/2016, 05:32

Traian Berbeceanu este acuzat că ar fi luat mită un Volkswagen Passat CC și că ar fi ajutat pe alți doi inculpați, soții Gheorghe și Anca Rusu, să scape de controalele autorităților. Alături de Berbeceanu au fost trimiși în judecată soții Gheorghe și Anca Rusu, Ion Urs, Adrian Mihalache și firma soților Rusu, Uranus junior 2003.

Traian Berbeceanu este acuzat de procurorii DIICOT de sprijinire a unui grup infracțional organizat, fals în declarații, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la infracțiunea de delapidare.

Procurorii susțin că Berbeceanu, din funcția de comisar șef al BCCO Alba, a sprijinit în anul 2011 un grup infracțional organizat format din Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupețiu și alții, primind în schimb un autoturism Volkswagen Passat CC 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la soții Gheorghe și Anca Rusu. Berbeceanu le-a furnizat în schimb date și informații privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziții domiciliare ori a altor măsuri procesuale, susțin procurorii DIICOT.

Berbeceanu este acuzat că în mai-octombrie 2012 ar fi divulgat grupării respective informații despre percheziții DIICOT care urmau să aibă loc la domiciliile lui Dorin Cupețiu, Dan Balint, Călin Udrea și Dorin Șionei, precum și date din dosarul penal care îi viza pe aceștia.

Procurorii îl mai acuză pe Berbeceanu că, împreună cu soții Rusu, ar fi disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian, folosindu-se de acte și convenții false, prin care se atesta că Berbeceanu ar fi plătit 10.000 euro pe mașină, plus ar fi dat la schimb un alt autoturism Volkswagen Passat – de fapt autoturismul ar fi fost primit pe gratis, constituind mită.

Mașina respectivă ar fi fost scoasă ilegal din patrimoniul firmei soților Rusu, de unde și acuzația de complicitate la delapidare adusă lui Berbeceanu. De altfel, Berbeceanu nu a menționat în declarația de avere vânzarea mașinii sale Vw Passat, ceea ce i-a făcut pe procurori să îl acuze de fals în înscrisuri.

Gheorghe Rusu se află în arest preventiv, iar soția sa Anca Rusu se află în arest la domiciliu.

Ion Vasile Urs este acuzat de complicitate la delapidare și la spălare de bani, precum și de mărturie mincinoasă. El i-ar fi ajutat pe soții Rusu să scoată din patrimoniul firmei mașina pentru Berbeceanu și să întocmească actele justificative.

Adrian Mihai Mihalache este acuzat de mărturie mincinoasă. De asemenea, firma soților Rusu, SC Uranus Junior 2003 SRL, cu sediul în Deva, este acuzată în acest dosar de evaziune fiscală, prejudiciul estimat în perioada 2010-2013 fiind de peste 1,1 milioane lei, reprezentând impozit pe profit și TVA dedus ilegal.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

Comisarul Traian Berbeceanu a respins toate aceste acuzații, spunând că sunt fabricate de procurori și foști colegi de-ai săi, cu care a avut divergențe de-a lungul timpului. Berbeceanu a dat mai multe declarații la DNA, în timp ce se afla în arest preventiv, care au convins procurorii anticorupție să deschidă un dosar penal pe numele lui Ioan Mureșan, șeful DIICOT Alba, Alin Muntean, șef serviciu în BCCO Alba și Nicolaie Cean, procuror DIICOT Alba.

DNA îi trimite în judecată pe doi procurori DIICOT ALba și un coleg al lui Berbeceanu, care au lucrat la dosarul penal al comisarului

Tot astăzi, DNA a anunțat că îi trimite în judecată pe cei trei anchetatori care au deschis inițial dosarul penal al lui Traian Berbeceanu, la Alba, și pe care comisarul i-a acuzat că l-au lucrat, din cauza unor divergențe profesionale mai vechi dintre ei.

Astfel, DNA i-a trimis în judecată pe șeful DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureșan, acuzat de abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual, pe Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT până la pensionarea din august 2013, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, precum și pe Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.

Procurorii DNA arată că în 2013, cei trei nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu și nu au respectat legea în ce privește dosarul penal la care lucrau, pe numele lui Traian Berbeceanu, precum și la arestarea preventivă a acestuia, pe 24 octombrie 2013.

Astfel, propunerea de arestare preventivă a lui Berbeceanu s-ar fi bazat pe probe construite personal de șeful DIICOT Alba sau de polițișstul Alin Muntean – declarații obținute prin întrebuințarea de amenințări, promisiuni sau favoruri, declarații luate unor persoane aflate în relații de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian, declarații conținând adăugiri sau deformări ale susținerilor persoanelor audiate, declarația inculpatului Nicolaie Cean, audiat cu identitate protejată, procese-verbale întocmite de inculpatul Alin Muntean, despre care a cunoscut că au un conținut fals sau trunchiat, documente fără relevanță probatorie.

Ioan Mureșan „nu a procedat la verificarea altor variante de anchetă, deși existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru”, arată procurorii DNA. În referatul de arestare preventivă a lui Berbeceanu, șeful DIICOT Alba este acuzat că a inserat mențiuni false sau denaturate și a ascuns existența unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale acestuia.

DNA mai arată că Berbeceanu i-a transmis șefului DIICOT Alba, Ioan Mureșan, atât direct, cât și prin intermediul altor persoane, că are informații cu privire la activități infracționale desfășurate de inculpații Cean Nicolaie și Muntean Alin, atrăgându-i atenția că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se și informații privind deținerea de către Berbeceanu a unor înregistrări în acest sens.

În august 2012, Ioan Mureșan i-a solicitat de mai multe ori lui Berbeceanu, șef al BCCO Alba, să-l numească pe inculpatul Alin Muntean șef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din cadrul B.C.C.O. Alba. Berbeceanu a constatat însă o serie de nereguli în munca lui Muntean și a refuzat solicitarea șefului DIICOT Alba.

Prin urmare, acest refuz i-a determinat pe „inculpații Mureșan Ioan și Cean Nicolaie, împreună cu ofițerul de poliție Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele și atribuțiile funcțiilor deținute, să obțină, în mod injust, denigrarea și decredibilizarea ofițerului de poliție Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliție judiciară deținut de acesta, precum și înlăturarea ofițerului din dosarele pe care le instrumenta”, arată DNA.

Începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT Alba, inculpații Mureșan Ioan și Muntean Alin au direcționat declarațiile unor învinuiți și martori audiați în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor și fără existența vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidențiindu-se o acțiune concertată pentru obținerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală.

Pentru a obține acele declarații de la învinuiți, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.
O altă categorie de declarații, ce au fost utilizate de inculpatul Mureșan Ioan în susținerea acuzării, au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relații vădite de dușmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acțiunilor BCCO), arată procurorii DNA.

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigații, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era și ofițer de caz, conținând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut. De asemenea, inculpatul Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracționale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informații către mediile infracționale, mai arată DNA.

Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu, de a fi informat o anumită persoană despre percheziția din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic, menționat de inculpatul Mureșan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenționate, nu aparținea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană. În ce privește învinuirea de a fi informat aceeași persoană despre efectuarea, în data de 08 octombrie 2012, a unei percheziții domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de inculpatul Mureșan Ioan conține o expunere de date neconcludente pentru cauză, arată DNA.

DNA mai arată că fostul procuror Nicolaie Cean a pus la dispoziție celorlalți doi inculpați, în înțelegere cu aceștia, martori dispuși să dea declarații nereale împotriva lui Berbeceanu Traian, în schimbul ușurării situației lor judiciare.

Dosarul DNA a beneficiat de sprijinul SRI și a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record