no author
Liviu Dadacus - Mediafax
681 vizualizări 17 mai 2017

„Cu 16 voturi <pentru>, 7 voturi <împotrivă> şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a argumentat preşedintele comisiei, Eugen Nicolicea.

În schimb, deputatul PNL, Florin Roman, l-a acuzat pe Nicolicea că "invocă tertipuri care nu au nicio legătură cu fondul problemei".

"Domnul Nicolicea a propus în Comisia juridică respingerea urmăririi penale în cazul Bejinariu motivând că semnarea celor 2 contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respectiv 2.12.2014 (...) I-am spus că, din nou, invocă tertipuri care nu au nicio legătură cu fondul problemei. E treaba procurorilor. PNL şi USR au votat <pentru>, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat împotriva urmăririi penale”, a spus Roman.

O replică a venit la scurt timp şi din partea liderului interimar al PNL, Raluca Turcan, pe Facebook, unde a afirmat că respingerea cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD, Eugen Bejinariu, de către majoritatea parlamentară din Comisia juridică reprezintă o nouă dovadă a poziţionării PSD-ALDE împotriva actului de Justiţie şi că nimic nu îl împiedică pe Eugen Bejinariu să le solicite colegilor să voteze favorabil continuării anchetei, tocmai pentru ca un judecător să se poată pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei domniei sale.

„Nu este rolul Parlamentului să stabilească vinovăţii, dar e rolul acestui for să permită acest parcurs. PNL, ca de fiecare dată, a votat transparent şi favorabil solicitarea privind continuarea anchetei, conform deciziei asumate în ultimii ani de zile. La fel vom vota şi în plenul Camerei Deputaţilor. Solicităm majorităţii parlamentare să adopte aceeaşi conduită, pentru că este singura corectă”, a scris Turcan pe Facebook.

Comisia juridică a Camerei a reluat, luni, procedurile în cazul solicitării de încuviinţare a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinaru, ca urmare a scrisorii transmise de procurorul general Augustin Lazăr, fiind posibil ca votul pe Raport să fie dat miercuri sau joi.

„Nu se adaugă elemente noi la dosarul pe care îl aveam. De mâine (marţi, n.r.) aveţi acces la rechizitoriu, care nu a fost completat, şi dacă insistaţi şi la dosar, care e destul de mare, la staf”, a precizat luni, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, adresându-se deputaţilor membri ai comisiei.

El a arătat că ar fi vrut să vadă, în scrisoarea transmisă de procurorul general, punctul de vedere al Parchetului General cu privire la decizia CCR referitoare la abuzul în serviciu (fapta pentru care s-a făcut solicitarea, n.r.) dar şi la interdicţie de a ancheta faptele comise în calitate de ministru când s-a discutat despre OUG 13.

„Putem să studiem (rechizitoriul, n.r.) până miercuri şi să dăm votul miercuri sau joi”, a mai spus Nicolicea.

El l-a contrazis, totodată, pe procurorul general Augustin Lazăr, menţionând că urmărirea penală a celorlalte persoane din dosar nu este discriminatorie, întrucât acestea nu au avut calitatea de miniştri.

„Nu se poate crea o situaţie discriminatorie. Discriminare e atunci când compari persoane în aceeaşi situaţie. Aici e vorba de ministru, celelalte persoane nu au fost miniştri, nu prea e discriminare”, a spus Nicolicea.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi adresează rugămintea de a urgenta procedurile în cazul solicitării de începere a urmării penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000- 2004 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentăriii procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială”, se arată în scrisoarea semnată de Lazăr.

Procurorul general precizează, totodată, că lipsa unui răspuns la cererea formulată în luna noiembrie 2016 împiedică soluţionarea cauzei, afectând totodată principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală.

Potrivit acestuia, în dosar sunt implicate şi alte persoane şi, datorită legăturii dintre acestea şi Eugen Bejenariu, se impune investigarea tuturor celor implicaţ, cercetările neputând fi disjunse.

„În absenţa răspunsului Camerei Deputaţilor, urmărirea penală se desfăşoară numai faţă de persoane care nu beneficiază de imunitate, ceea ce poate crea o situaţie discriminatorie”, a mai scris Lazăr.

Scrisoarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, referitoare la deputatul PSD Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a figurat pe ordinea de zi a Biroului permanent al Camerei, care a transmis-o Comisiei juridice.

 

 

 

 

--

Citește și: