Declarație explozivă a Procurorului General. Protocolul secret dintre Ministerul Public și SRI

Declarație explozivă a Procurorului General. Protocolul secret dintre Ministerul Public și SRI
Publicat: 20/01/2017, 08:43
Actualizat: 20/01/2017, 08:53

„A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public și serviciile de informații, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am înșusit și nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic așa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de Procedura Penală. Noi anchetăm, iar dumneavoastra judecați după Codul de Procedură Penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă”, a spus Augustin Lazăr în ședința CSM de miercuri.

Procurorul general al României a explicat pentru MEDIAFAX că discuția din CSM a avut loc ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații potrivit căror s-ar fi format comisii mixte între procurori și angajații serviciilor de informații. Lazăr a confirmat existența unui protocol între Ministerul Public și SRI, menționând că acesta funcționat legal.

„Instituțiile lucreză pe bază de protocol- Acest protocol este înregistrat la secret. Nu putem discuta despre acest protocol decât că nu mai funcționează pentru că a intervenit între timp decizia CCR. Anchetele dintotdeauna au fost făcute de procurori și de ofițerii de poliție judiciară. Nu se poate înțelege cum putea să facă un ofițer, nici eu nu am înțeles despre ce se speculează în media, că niște ofițeri de informații ar fi făcut anchete în locul polițistului sau procurorului, în afară de asistența tehnică pe care SRI era abilitat să o asigure pentru supravegherea tehnică, așa cum se făcea înainte de SRI. Era singura contribuție tehnică pe care SRI putea să o aibă că ei aveau instrumentele de făcut supravegherea tehnică. A funcționat (n.r protocolul) în condițiile legi și întotdeauna între instituții există protocoale pentru a stabili regulile după care funcționează. Tot timpul au existat și vor exista protocoale între instituții că sunt niște reguli pentru ca cei care sunt membri ai acelor instituții să coopereze interinstituțional numai după acele reguli și nu cum cred ei de cuviință. Nu am înțeles ce fel de comisii mixte pentru că s-a vorbit în presă despre niște comisii mixte și niște lucruri ciudate pe care nici eu nu le-am înțeles. Protocolul nu prevedea niciun fel de comisii mixte și mi-am exprimat și eu nedumerirea că nu se putea face o astfel de comisie pentru că ancheta poate fi făcută doar de polițiști și procurori”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Precizările au fost făcute după ce Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR) a transmis către mass-media, luni, un comunicat de presă la care era atașat răspusul CSAT la o solicitare din 2016 a uniunii privind hotărârile care privesc relația dintre serviciile de informații ale statului cu justiția. UNJR spunea că în privința relației dintre parchete și serviciile de informatții, CSAT a precizat că relațiile de cooperare interinstituțională s-au materializat în „constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activități cu caracter infracțional”.

La ședința de miercuri a plenului CSM au participat și reprezentanții asociațiilor profesionale de magistrați. Dezbaterile s-au axate pe mai multe teme printre care și „Clarificarea relației SRI – Justiție și efectuarea de către CSM a demersurilor în vederea declasificării de către CSAT a deciziilor prin care serviciilor de informații li s-au extins competențele în sfera justiției, precum și a documentelor privind procedura verificării declarațiilor de necolaborare cu serviciile de informații, date de magistrați”, se arată într-un comunicat al CSM. Legat de subiectele discutate în ședință vor avea loc mai multe întâlniri de lucru cu asociațiile de magistrați.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu