Darius Vâlcov n-a mai fost audiat în dosarul de trafic de influență: „Se simte rău și a avut febră”

Darius Vâlcov n-a mai fost audiat  în dosarul de trafic de influență: Se simte rău și a avut febră
Publicat: 19/06/2017, 21:23

În această cauză, fostul viceprimar al municipiului Slatina, Minel Prina, a declarat, luni, în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, că Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, ar fi primit indicații de la Vasile Blaga, fost președinte PDL, ca unele licitații să fie câștigate de o anumită firmă. Fostul viceprimar al municipiului Slatina este acuzat de procurorii anticorupție că a fost complice la infracțiunea de trafic de influență în dosarul în care Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost ministru al Finanțelor, este acuzat de trafic de influență și luare de mită.

Minel Prina a fost audiat, luni, de judecătorii instanței supreme, în fața cărora a declarat cum a ajuns să fie implicat în circuitul de primire a mitei.

„Domnul Berna (Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion – n.r.) a venit la mine la birou, iar înainte de a începe orice discuție mi-a înmânat un bilet pe care scria că are o promisiune financiară pentru domnul Vâlcov și nu poate să o mai achite cash și dacă pot, sau putem, să îi dăm o societate prin care să se achite de această obligație. (…) Am mers la domnul Vâlcov, i-am zis cele relatate de domnul Berna și atunci am aflat de comisiunul de 20% din valoarea lucrărilor de execuție din contractul de reabilitare a rețelei de apă și canalizare. Mi-a zis să iau legătura cu domnul Ramba (Ovidiu Ramba, acționar al unor companii aflate în subordinea Primăriei Slatina – n.r.) și să îl pun în legătură cu domnul Berna”, a declarat Prina în fața magistraților.

Fostul viceprimar a mai spus că a executat ordinul primit de la Darius Vâlcov, dar a susținut că nu a vrut să știe niciodată ce s-a întâmplat cu plata acelui comision și nici la cine au ajuns banii în final.

„Aceasta este fapta pe care am comis-o și mi-o asum. O să o regret câte zile voi avea. Nu am primit nicio sumă de bani de la domnul Berna, nu am fost implicat în niciun alt fel în această afacere, pur și simplu nu am vrut să știu ce se întâmplă mai departe și nici nu a venit cineva să îmi spună ce s-a mai întâmplat. Toate acestea au avut loc cât domnul Vâlcov era primarul municipiului Slatina. Eu nu am făcut decât să transmit ordinul domnului Vâlcov către domnul Ramba – să ia legătura cu domnul Berna pentru a efectua tranzacția comisionului de 20%. Când domnul Vâlcov mi-a zis despre ce e vorba, eu am dedus că e vorba de mită”, a mai spus Prina judecătorilor.

În declarația sa, acesta a făcut referire și la fostul lider al Partidului Democrat-Liberal (PDL), Vasile Blaga.

„În 2009, într-un grup de trei-patru persoane, domnul Vâlcov ne-a spus că Vasile Blaga i-a impus ca licitațiile companiei de apă să fie date unei anumite firme, unei persoane, fără a preciza, însă, despre cine e vorba. Ulterior a avut loc această întâlnire cu domnul Berna. Nu știu dacă la dânsul făcea referire domnul Vâlcov în acea discuție, dar știu că atunci ne-a spus tuturor că nu va accepta această solicitare a domnului Blaga”, a declarat instanței fostul viceprimar.

În acest dosar ar fi trebuit să fie audiat luni și Darius Vâlcov, însă fostul ministru al Finanțelor a solicitat judecătorilor să fie audiat în cadrul unei alte ședințe deoarece „azi-noapte s-a simțit rău, a avut febră și nu se simte bine”, cerere acceptată de magistrați.

Următorul termen a fost stabilit de instanță pentru data de 4 septembrie.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în 2009, administratorul societății comerciale Tehnologica Radion l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, județul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate. Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA.

Conform rechizitoriului, cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condițiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda fostului ministru al Finanțelor.

Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înțelegerii cu omul de afaceri, fostul ministru al Finanțelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului