Dacia reclamă pierderi după „protestul incorect” al angajaților

Publicat: 02/12/2016, 14:23
Actualizat: 08/02/2017, 19:47
„Ca urmare a accidentului care a avut loc pe 25 noiembrie în centrul orașului Pitești, accident în care două autobuze ce transportau angajați ai Automobile Dacia au fost implicate, o anchetă desfășurată de autoritățile competente pentru stabilirea cauzelor accidentului este în curs. Autobuzele aparțin unei companii furnizoare de servicii de transport pentru Dacia. Automobile Dacia colaborează cu trei operatori independenți pentru transportul salariaților săi. 3 milioane de kilometri se parcurg anual pentru a se asigura necesarul de transport al salariaților. Cele trei societăți și mijloacele lor de transport sunt autorizate și certificate de autoritățile competente”, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanții Automobile Dacia.
Conducerea Automobile Dacia susține că încă de marți, 29 noiembrie, într-o ședință, au luat măsuri în sprijinul siguranței angajaților și au cerut Autorității Rutiere Române și Registrului Auto Român să verifice din nou, cât mai curând posibil, dacă societățile care asigură transportul salariaților respectă toate prevederile legale.
„Astăzi, 2 decembrie, în ciuda acțiunilor clarificate, comunicate și stabilite în ședința respectivă, acțiuni care țin de responsabilitatea Automobile Dacia, un protest incorect, la care au participat câteva sute de angajați, a fost organizat în afara uzinelor. Protestul a generat pierderi de producție. Președintele-Director General Dacia reafirmă faptul că prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea și sănătatea angajaților, atât la locul de muncă cât și în timpul deplasării la și de la locul de muncă. Planul de acțiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc în cadrul CSSM”, mai precizează, în comunicat, reprezentanții Dacia.
1.500 de muncitori au protestat, vineri dimineața, în fața uzinei Dacia de la Mioveni, după accidentul de vinerea trecută, când două autobuze pline cu angajați ai uzinei s-au ciocnit, liderii sindicali susținând că omenii nu se mai simt în siguranță.

Producția de la Dacia Mioveni a fost oprită timp de o oră, muncitorii de la schimbul unu oprindu-se inițial în parcarea din fața uzinei și huiduind conducerea care nu le asigură condiții optime de transport.

„Atâta timp cât aceste servicii de transport au fost asigurate de Dacia, peste 30 de ani, nu s-au întâmplat asemenea evenimente, în condițiile în care drumurile erau mult mai proaste. Incomparabil mai proaste cu ce există astăzi. Din nefericire, în ultima perioadă de timp, ultimele 3-4 luni, s-au întâmplat o serie de evenimente legate de mijloacele de transport. Șoferii care au fost salariați ai Dacia și au fost externalizați împreună cu activitatea la firmele care asigură transportul, o mare parte dintre ei și-au dat demisia pentru că n-au vrut să pună în dificultate securitatea salariaților pe care îi transportă și a lor. E un mare semn de întrebare, pentru că nu li se asigură piesele de schimb. (..) Multe autobuze sunt într-o stare precară. Au fost cumpărate de afară, în condiții pe care nu le cunoaștem, dar rezultatele se vad”, a declarat Anghel Marin, viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia.

„Aceste autobuze au sistemele de frânare defecte, vin cu uși deschise sau nu se închid, sistemul de direcție e defect. Salariații noștrii care fac naveta cu aceste autobuze, ne sesizează aproape zilnic problemele care se întâmplă pe aceste trasee. Nu e un singur traseu. Ce fac transportatorii? Iau autobuzul care are problemă și îl duc pe un alt traseu. Ei mută problema. Așa am ajuns să facem acest protest”, a declarat Avram Costel, un alt lider al muncitorilor de la Dacia.

Oamenii spun că protestul de vineri e doar primul din seria de proteste care vor urma, dacă nu li se vor lua în seamă nemulțumirile.

„Ce e astăzi e doar un început, un protest declanșat în urma ultimului eveniment care a avut loc pe traseul salariaților de acasă la serviciu. E al nu știu câtelea accident. Ca atare s-a ajus în faza în care salariaților le este teamă să se urce în autobuze”, a declarat Ion Iordache.

Mai mult, protestatarii susțin că au fost amenițați să nu vorbească despre problemele legate de transport.

Pe 25 noiembrie două autobuze care transportau muncitori de la Dacia s-au ciocnit la Pitești, iar autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Din primele date a reieșit că autobuzele circulau în aceeași direcție, dinspre cartierul Trivale, iar unul dintre șoferi nu ar fi păstrat distanța în trafic și a lovit autobuzul din fața sa.

În sprijinul victimelor au sărit, pe lângă echipele de interveție, și alți participanți la trafic. Un polițist argeșean de la o secție din București a intrat pe geamul autobuzului și a ajutat la evacuarea răniților.

În urma accidentului, șoferul a fost transportat în stare gravă la spital, în comă, precum și un muncitor cu fracturi costale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...