Cum arată cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume. Are sub 3 kilograme și e realizată în Arad. GALERIE FOTO

Publicat: 11/03/2018, 18:04

Dan Sobol a lucrat la cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume timp de aproximativ nouă luni, după ce ani întregi a realizat diverse modele, dar mult mai grele. Bicicleta cântărește cu aproape 200 de grame mai mult decât cel mai ușor vehicul pe două roți din lume, din carbon, realizat de un german.

„Am realizat cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume, cântărește doar 2.924 de grame. Deocamdată, nu am bătut recordul mondial, în sensul că cea mai ușoară bicicletă din lume este din carbon, a fost realizată acum zece ani, dar care a fost dezmembrată și vândută între timp. Acea bicicletă cântărea 2.800 de grame. Bicicleta mea este realizată din lemn în proporție de 99%, doar axul roții este din fier”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dan Sobol.

Arădeanul spune că bicicleta pe care a realizat-o este ecologică, pentru că a folosit doar adeziv pe bază de apă, tip aracet, și că este formată din peste 1.500 de bucăți din lemn.

„Ideea de a realiza o astfel de bicicletă o am mai demult. Am fost profesor de aeromodele la Palatul Copiilor din Arad și din acel moment am început să lucrez la diverse modele. Am mai multe biciclete funcționale sau experimentale din lemn, dar care sunt mai grele. Am tot testat, am tot experimentat și în final am reușit să realizez această bicicletă, care este o bijuterie. Bicicleta a fost realizată din peste 1.500 de bucăți de lemn și are peste 2.000 de găuri de ușurare și decupări. Este o muncă fabuloasă în spate, doar o singură roată are 300 de găuri. Bicicleta este perfect funcțională și 100% ecologică, pentru că nu am folosit deloc rășini, doar adeziv ecologic”, a afirmat Dan Sobol.

Bărbatul din Arad a declarat că intenționează să schimbe roata din față, precum și ghidonul vehiculului, cu scopul de a realiza altele mai ușoare, astfel încât să poată doborî recordul mondial. De asemenea, inginerul dorește să echipeze bicicleta cu un sistem wireless de schimbare a vitezelor.

„Deocamdată, bicicleta este mecanică, nu are componente electronice, dar urmează să găsesc colaboratori pentru a realiza și această parte. În brevetul de invenție pe care doresc să-l obțin bicicleta este prevăzută cu un sistem de schimbare a vitezei wireless”, a explicat Dan Sobol.

Inginerul din Arad spune că a primit și primele comenzi pentru astfel de biciclete de lemn, care sunt realizate în funcție de cerințele clienților.

„Doresc să fac în serie mică biciclete de lemn, piesă cu piesă, personalizate. Am primit deja câteva comenzi, iar prețurile încep undeva de la 1.200 de euro în sus. Cred că oamenii optează pentru astfel de biciclete de lemn, nu de carbon, pentru că este la modă acest concept de ecologic, apoi pentru că sunt frumoase, albe, mai de iubit să zicem așa, plus că lemnul are o elasticitate pe care nu o are niciunul din celelalte materiale. La bicicleta din lemn pe care am realizat-o am folosit esență de lemn, în principal pin norvegian, pentru zonele de rezistență se folosește frasin. Am mai folosit placajul de aviație și lemnul de tisa, un lemn rășinos, elastic, ușor, rezistent și care este și foarte frumos, precum și lemn de bambus în zonele rotunde”, a explicat Dan Sobol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...