CSM cere CSAT desecretizare hotărârii din 2005 pe care se bazează protocolul protocolul Parchet-SRI. Ce solicită Consiliul și Curții Supreme

CSM cere CSAT desecretizare hotărârii din 2005 pe care se bazează protocolul protocolul Parchet-SRI. Ce solicită Consiliul și Curții Supreme
Publicat: 04/04/2018, 18:42

Reamintim că ziarul Gândul a cerut CSAT punerea la dispoziție a Hotărârii CSAT17/2005privind combaterea coruptiei, fraudei și spălarii banilor, despre care fostul președinte a precizat, vineri, într-o intervenție la B1 că „din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”. CSAT a răspuns că„solicitarea nu poate fi soluționată în mod favorabil”.

Totodată, plenul CSM a decis în ședința de miercuri transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanțe și parchete.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să comunice:

-dacă au fost constituite echipe operative mixte, numărul acestora, data constituirii precum și aria de acțiune a acestora sub aspectul activităților procedurale întocmite

-dacă a existat un flux de informații și s-au realizat comunicările prevăzute la art. 6 din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, aria acestor comunicări, numărul și data acestora

-dacă au existat comunicări în temeiul art. 7 alin. (1) din Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, cu excepția infracțiunilor prevăzute în Legea nr. 51/1991.

-dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații și comunicarea acestora

-instituțiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

-instituția la inițiativa căreia s-a realizat încheierea Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

-dacă există acte adiționale sau acte subsecvente la Protocolul încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații”, se arată în decizia Plenului.

În următoarea ședință, CSM va decide dacă sesizează Inspecția Judiciară în vederea efectuării unui control tematic la parchete, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, însă votul pe acest subiect va fi realuat în următoarea ședință a CSM.

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului