Conflict fără precedent în Justiție. Ministrul îl acuză pe Procurorul General că acționează împotriva Constituției. UPDATE

Conflict fără precedent în Justiție. Ministrul îl acuză pe Procurorul General că acționează împotriva Constituției. UPDATE
Publicat: 16/08/2017, 19:27
„Sesizarea este întemeiată pe faptul că, acest refuz al domnului Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituții, principiul loialității față de Constituție, prevederile Constituției României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) și art. 131 alin (1) așa cum au fost interpretate în jurisprudența Curții Constituționale”, a explicat Ministerul Justiției sesizarea inspecției judiciare în cazul „îndeplinirii atribuțiilor de serviciu” de cătreprocurorul general Augustin Lazăr.
La scurt timp, și Parchetul General a transmis o reacție referitoare la sesizarea Inspecției Judiciare, arătând că, în cursul discuției cu ministrul Justiției, Augustin Lazăr și-a susținut punctul de vedere exprimat și până acum, argumentând că solicitarea Comisiei de anchetă a alegerilor nu are bază legală.
„În acest sens, domnul Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară. Menționăm, totodată, faptul că hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul PÎCCJ și nicidecum o decizie arbitrară”, se arată în comunicatul Parchetului.
Referitor la solicitarea adresată CSM de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public apreciază că aceasta a fost justificată „de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar”.
„Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. (…) Având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, necesitatea pronunțării acestei instituții într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc”, subliniază procurorul general.
Precizările vin după ce ministrul Justiției a sesizat Inspecția Judiciară pentru că Augustin Lazăr a refuzat să pună la dispoziția Comisiei de anchetă dosarul, clasat, de altfel, referitor la ceea ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor din 2009.
Miercuri, Tudorel Toader declarase că va avea o discuție cu Augustin Lazăr, după care va sesiza Inspecția Judiciară referitor la refuzul procurorului general de a remite Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009.

„Voi avea o discuție cu domnul procuror general Lazăr și voi sesiza Inspecția Judiciară pentru ca Inspecția Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurorului general. Mai concret, reținerea dânsului de a furniza documentele solicitate de către comisia de anchetă parlamentară. Personal, am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu, am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Voi vorbi cu dânsul (n.r. Augustin Lazăr), voi vedea ce răspunsuri furnizează, dacă îl voi găsi, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară. Nu cred, și o spun cu toată convingerea și știința mea de drept penal, că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză”, a declarat ministrul Justiției.

Referitor la solicitarea Comisie de anchetă, procurorul general Augustin Lazăr a explicat, vineri, pentru MEDIAFAX, că instituția pe care o conduce respectă Constituția și legile.

„Ministerul Public își desfășoară activitatea respectând strict principiul constituțional al legalității, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni și nici să comentez acțiunile altora”, a spus, pentru MEDIAFAX, Augustin Lazăr.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis ministrului Justiției solicitarea de a controla modul în care procurorul general Augustin Lazăr își îndeplinește atribuțiile de serviciu și de a sesiza Inspecția Judiciară în cazul acestuia.

„Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader, să inițieze > exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuțiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General și, (…) în calitate de titular al acțiunii disciplinare, să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcției de Procuror General”, se menționează într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX de către președintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Potrivit sursei citate, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situația gravă” apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.

Comisia a precizat că Procurorul General, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretând „în mod eronat” prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR și că a revenit cu o nouă solicitare, demontând juridic toate motivele invocate de acesta.

Comisia de anchetă a menționat, de asemenea, în comunicatul citat și semnat de președintele Oana Florea, că în loc să „colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum a stabilit CCR, Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale CCR, încălcând două decizii ale acestei instituții.

Parlamentarii din comisie au precizat că Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de Procuror General, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând principiul cooperării loiale dintre instituții, principiul loialității față de Constituție, precum și o serie de articole din Constituție și decizii ale CCR.

Comisia de anchetă a scrutinului din 2009 a decis să revină cu solicitarea adresată procurorului general, Augustin Lazăr, pentru a-i pune la dispoziție o copie după dosarul alegerilor și cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York