Comisia de la Veneția vine la București pentru legile Justiției

Publicat: 11/06/2018, 13:50
Actualizat: 26/03/2019, 00:37

Subiectele abordate în cadrul discuției dintre ministrul Justiției și delegația Comisiei de la Veneția au vizat parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, dar și modificarea codului penal și codului de procedură penală. Astfel, ministrul justiției a prezentat parcursul legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanți în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituționale prevăzute de legislația română, aspecte privind controlul de constituționalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), respectiv obligația Parlamentului de a pune în acord dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale cu deciziile Curții. Ministrul justiției a precizat faptul că CCR a admis unele obiecții de neconstituționalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege și că cea mai mare parte a obiecțiilor de neconstituționalitate formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experților”, arată Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, Tudorel Toader a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României.

Delegația Comisiei de la Veneția, care s-a întâlnit luni cu ministrul Justiției, este compusă din directorul Thomas Markert, Secretar al Comisiei de la Veneția, Hanna Suchocka, președinte de onoare al Comisiei de la Veneția, Artemiza Chisca – șeful Diviziei Instituții Democratice a Comisiei de la Veneția, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneția (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Republica Moldova), Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneția (Belgia).

„O delegație a Comisiei de la Veneția va efectua o vizită în România pentru a discuta despre trei proiecte de lege care vor revizui legile privind organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii și statutul judecătorilor și procurorilor. Delegația va avea întrevederi cu președintele României, Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Biroul Procurorului General și Direcția Națională de Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanți ai Parlamentului, inclusiv Consiliul Parlamentar Special pentru modificarea legilor justiției, asociații de judecători și procurori, precum și cu organizații ale societății civile,” se arată pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Sursa citată precizează că, atât președintele României, cât și Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au cerut opinia Comisiei de la Veneția privind cele trei proiecte de lege.

Tudorel Toader anunțase vineri, la Arad, că se va întâlni cu delegația Comisiei de la Veneția.

„Eu fac parte din Comisia de la Veneția din mai 2004, tocmai am intrat în al doilea mandat, din mai 2018. Dar voi discuta nu în calitate de membru al comisiei, ci în calitate de ministru al Justiției. Luni, la ora 08.00, vom avea prima întrevedere la Ministerul Justiției. Vizita este coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe. Dânșii vor avea întrevederi cu multe autorități implicate din sistemul judiciar. Vom discuta despre subiectele actuale: Legile justiției, coduri penale modificate, eventuale alte întrebări ale dânșilor. Dar, repet, eu voi fi acolo, eu voi coordona din partea Ministerului Justiției dezbaterile, dar în calitate de ministru al Justiției, nu de membru al comisiei”, a declarat Tudorel Toader.

Comisia de la Veneția anunța, la începutul lunii mai, că a înregistrat solicitarea președintelui Klaus Iohannis prin care cerea un punct de vedere forului european pe marginea pachetului Legilor Justiției adoptate de Parlamentul României. Totodată, pe 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția, pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”