Comandantul trupelor americane din Europa, la Cincu: „Rușii respectă întotdeauna puterea. Am demonstrat că suntem împreună și pregătiți”

Comandantul trupelor americane din Europa, la Cincu: „Rușii respectă întotdeauna puterea. Am demonstrat că suntem împreună și pregătiți
Publicat: 16/07/2017, 10:00
Actualizat: 26/03/2019, 09:13

Soldați din 22 de țări aliate NATO participă în România la Saber Guardian 17, care se desfășoară în mai multe baze militare din țară, un exercițiu spectaculos, la care participă 5.000 de soldați români și americani desfășurându-se, sâmbătă, la Cincu, în județul Brașov.

„Exercițiile militare sunt despre capabilități și despre a fi siguri că orice inamic potențial știe că suntem pregătiți, dar este și despre a lăsa ușa deschisă. Vrem ca Rusia să fie un membru responsabil al Comunității Globale, vrem ca Rusia să revină în Comunitatea Globală. Așa că lăsăm mereu ușa deschisă, dar cred că cea mai bună șansă a Rusiei de a se reîntoarce pe această ușă este misiunea Alianței a se întări. Rușii respectă întotdeauna puterea, deci am demonstrat coeziune, am demonstrat că suntem împreună și că suntem pregătiți”, a declarat Ben Hodges, comandantul Forțelor Terestre Americane din Europa.

Întrebat dacă este de părere că un exercițiu de o asemenea amploare poate să ducă la escaladarea conflictului cu Rusia, Ben Hodges a declarat că „din contră, slăbiciunea poate să fie un semnal de îngrijorare”.

„Ceea ce escaladează tensiunea este să părem slabi, neconectați, nepregătiți, acestea sunt elementele care invită la agresiuni. Dacă rămânem puternici, soldați americani, români, britanici, italieni, cred că posibilitatea oricăriei greșeli este mult mai scăzută”, a declarat Ben Hodges.

La rândul său, șeful Statului Major General al României, Nicolae Ciucă, și-a exprimat multumirea pentru felul în care s-a desfășurat exercițiul, la care soldații au folosit muniție adevărată de război, blindate, avioane și elicoptere de luptă, exact ca într-un teatru de operațiuni.

„Nu a fost numai un exercițiu prin care am dorit să demonstrăm capabilitățile militare de care dispun armatele țărilor participante, ci a fost un exercițiu în care s-a dorit obținerea unui efect maxim pe linia interopreabilității, pe linia planificării, coordonării și conducerii intergrate a acțiunilor în teren”, a declarat presei Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General.

Potrivit lui Ciucă, sincronizarea între forțele terestre și forțele aeriene, între focul infanteriei, al artileriei, al elicopterelor și al avioanelor a fost „ perfectă”.

„ Am demonstrat că România este un aliat de încredere în NATO, astfel încât, indiferent de adversar, că vorbim de Rusia sau alt adversar, suntem în măsură să asigurăm apărarea intereselor alianței și ale României la 360 de grade”, a mai spus șeful Statului Major General.

La Centrul Național de Instruire Întrunită se desfășoară exercițiul Getica Saber 17, la care participă, sâmbătă, 1.700 de militari din forțele terestre aparținând comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” și Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, alături de 3.300 militari ai armatelor din Armenia, Croația, Statelor Unite ale Americii și Ucraina.

Exercițiile cu trageri de luptă ale artileriei și ale blindatelor sunt susținute de aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene Române și ale USAREUR. În sprijin acționează structuri de informații militare, PSYOPS și topogeodezice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația