Cel mai mare exercițiu NATO în Marea Neagră. Peste 740 de marinari militari români participă la SG17

Cel mai mare exercițiu NATO în Marea Neagră. Peste 740 de marinari militari români participă la SG17
Publicat: 10/07/2017, 13:16
Actualizat: 02/10/2018, 17:13

Saber Guardian 17 este cel mai mare exercițiu multinațional la care Armata României ia parte și este și cel mai mare exercițiu din istoria modernă a României, ca număr de militari și state participante, „demonstrând capacitatea de reacție și de descurajare a țărilor aliate și partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forței”, după cum au precizat, luni, într-un comunicat de presă, reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale Române (SMFN).

Exercițiul este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR).

Potrivit Ministerului Apărării din România, Saber Guardian 17 se va desfășura pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, începând din 11 iulie.

Pe teritoriul țării noastre evenimentul va cuprinde un program de 21 de exerciții naționale, integrate și conectate, la care vor participa aproximativ 25.000 de militari și 2.000 de mijloace tehnice din 22 de state.

Forțele Navale Române participă la șase secvențe ale exercițiului cu 745 de militari, 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre de luptă, la Cincu, Râureni, Bordușani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu și Babadag.

„La Bordușani, pe malul Dunării, lângă Fetești, marinarii militari vor executa o secvență de forțare a traversării unui curs major de apă cu un grup de nave fluviale, alcătuit dintr-un monitor, două vedete blindate, două vedete dragoare, dar și un detașament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină și o structură de comandă”, arată SMFN.

De asemenea, într-un raion maritim din zona Capul Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime și un remorcher maritim vor asigura raionul de lansare a rachetelor sol-aer și aer-aer, acțiune ce face parte din secvența TOBRUQ LEGACY.

Concomitent cu acțiunea de pe mare, la Babadag, are loc exercițiul „Mărășești”, unde Forțele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfășura acțiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie – MASCAL, militarii din Forțele Navale Române vor participa la un exercițiu secvențial de evacuare a răniților pe cale aeriană.

Exercițiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Redislocarea masivă a unor militari aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, în diverse locuri de desfășurare din cadrul ariei de operații întrunite din Ungaria, România și Bulgaria vor constitui principalele acțiuni în cadrul exercițiului. Mai mult, SG17 va include antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților.

În marja SG17 sunt planificate și alte acțiuni și evenimente de sprijin, în zilele premergătoare sau ulterioare exercițiului. Pentru mărirea eficacității acestuia, SG17 va fi sprijinit de câteva exerciții de mai mică amploare ale SUA și țărilor partenere și aliate din Europa care vor avea loc, în vara acestui an, în regiunea Mării Negre, facilitându-se, în acest mod, execuția unei game largi de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare. În total, în regiunea Mării Negre se vor desfășura, în acest an, 18 exerciții internaționale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari din 23 de țări aliate și partenere, SG17 fiind cel mai mare și mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciții urmăresc să demonstreze capabilitățile întrunite și multinaționale superioare ale SUA, aliaților și partenerilor și evidențiază coeziunea, unitatea și solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...