Cel mai bine păzit secret al BOR. Răspunsul Patriarhiei la întrebarea: Câți bani s-au strâns în 2016 pentru Catedrală?

Cel mai bine păzit secret al BOR. Răspunsul Patriarhiei la întrebarea: Câți bani s-au strâns în 2016 pentru Catedrală?

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat în urmă cu o săptămână că Primăria a primit o solicitare din parte Patriarhiei Române prin care se cerea sponsorizarea cu 10 milioane de lei a proiectului de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului. Aceeași sumă pare să fi fost cerută și celorlaltor primării de sector. La Sectorul 1 proiectul nu a trecut, primăriile Sectoarelor 2 și 3 au confirmat și ele că au primit solicitarea, în timp ce reprezentanții administrației Sectorului 6 susțin că nu au primit o astfel de cerere niciodată. Până în prezent, nu am primit un răspuns referitor la această problemă de la Sectoarele 4 și 5.

Contactat de Gândul, reprezentantul Patriarhiei Române, Ionuț Mavrichi, a explicat că solicitările trimise administrațiilor locale sunt perfect legale și că, în deplin acord cu cadrul legislativ, s-a cerut ajutorul pentru continuarea lucrărilor mai multor administrații centrale, dar și anumitor administrații locale din țară. Aceste adrese au fost trimise „celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei”, după cum a explicat Ionuț Mavrichi pentru Gândul.

„În deplin acord cu prevederile legale, au fost trimise anual solicitări de sprijin și unor administrații locale din țară, întrucât Catedrala este un obiectiv național. Menționăm și faptul că la finele anului trecut Guvernul a orientat Patriarhia către administrațiile locale”, explică reprezentanții Patriarhiei. La finalul lui 2015, Guvernul a tăiat din buget banii pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

În acest moment, Patriarhia Română susține că nu deține o centralizare a donatorilor și a sumelor donate și nu a precizat nici respectivele administrații locale sau modul în care sunt selectate insituțiile către care au fost înaintate astfel de cereri. Răspunsul Patriarhiei a fost simplu: „Adresele pentru solicitarea sprijinului financiar s-au trimis celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei Naționale. Sprijinul acordat a depins, bineînțeles de posibilitățile fiecărei instituții și este public”.

Totuși, care au fost aceste administrații locale?

Corespondenții Mediafax au luat legătura cu reprezentanții Consiliilor Județene și Primăriilor reședințelor de județ din mai multe unități administrativ-teritoriale din țară și, niciuna dintre instituțiile contactate se pare că nu a primit o astfel de solicitare de sponsorizare în cursul acestui an și, chiar dacă au primit, neagă alocarea vreunei sume pentru sprijinirea acestui proiect.

Consiliul Județean Alba susține că din 2014 încoace nu a mai primit nimic. În 2012 i s-a solicitat suma de 10 milioane de lei, iar în 2013 i-au fost ceruți 300.000 lei. Același lucru se întâmplă și în cazul Primăriei Alba Iulia, care nu a mai primit nicio adresă din 2013, când i s-a cerut suma de 200.000 lei, donație neonorată însă.

În ceea ce privește județul Cluj, nici Consiliul Județean, nici Primăria Cluj-Napoca nu au primit solicitări în 2015 și 2016. Primăriei reședinței de județ i s-au cerut 200.000 lei în 2014, însă instituția nu a oferit nimic. De partea cealaltă, Consiliul Județean Cluj a primit astfel de solicitări în perioada 2012 – 2014, însă, potrivit răspunsului primit, nici această instituție nu a dat nimic. Această informație se bate cap în cap cu răspunsul dat de reprezentanții Consiliului Județean Cluj reporterilor Gândul anul trecut, când au susținut că în 2014 această instituție a direcționat aproape 800.000 de euro pentru finanțarea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului.

În cazul județului Bistrița, ultima cerere de finanțare din partea Patriarhiei a fost trimisă în 2014 și, de asemenea, reprezentanții administrațiilor locale și centrale ale județului admit că nu au oferit nimic.

Județul Gorj a primit ultima solicitare în 2015, însă nu a dat niciun ban, pentru că, potrivit managerului public al Consiliului Județean, administrațiile locale din acest județ fac donații doar pentru lăcașele de cult din județ.

„Nu am avut nicio solicitare de donații pentru acest an. Am primit o solicitare anul trecut, dar noi nu acordăm donatii, probabil acesta este și motivul pentru care nu am mai primit solicitare în acest an. Noi le-am răspuns că nu putem să oferim sprijin financiar. Avem un program, însă numai pentru lăcașurile de cult din județul Gorj”,a declarat Ionel Dobre, managerul public al instituției, pentru Mediafax.

Câți bani s-au strâns prin intermediul sistemului de donații prin SMS?

Este cunoscut faptul că la dispoziția celor care vor să se implice în finalizarea lucrărilor pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului s-a pus la dispoziție un sistem care permite donarea unor sume prin intermediul unui simplu SMS. Deși această procedură ar putea permite contorizarea destul de facilă a sumelor donate, și în acest caz Patriarhia susține nu deține o statistică, după cum declară reprezentanții acestei instituții.

„Având în vedere faptul că posibilitățile de a dona sunt multiple, nu s-a realizat o analiză a sumelor provenite din donațiile prin SMS. Acest mod de donare a fost nefuncțional o perioadă de timp, însă colecta donațiilor prin SMS a redevenit posibilă începând cu 15 iulie 2016 în două rețele”, a explicat pentru Gândul Ionuț Mavrichi.

Nici sumele primite din partea Parohiilor din țară nu sunt cunoscute, explicația fiind că nu există o contribuție obligatorie a acestora pentru proiectul de ridicare a Catedralei.

„Nu există o contribuție obligatorie a parohiilor pentru construcția Catedralei naționale. Donațiile făcute de credincioșii Bisericii Ortodoxe și de către preoți sunt benevole. Donația este certificată prin eliberarea unei chitanțe speciale unice. Vehicularea în presă a unei așa-zise obligativități este o speculație nefondată”, susține Ionuț Mavrichi.

Toate datele privind sumele strânse în privința finanțării de orice tip a construcției Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să fie făcute publice, transparent și, mai ales, să fie centralizate într-un anume fel, chiar dacă sunt donații.

40 de milioane de euro necesari pentru finalizarea lucrărilor

Potrivit Patriarhiei Române, până în prezent a fost finalizată o proporție de aproape 70% din clădirea care va găzdui Catedrala, construcție care a costat, până acum, aproximativ 40 de milioane de euro. Estimările arată că finalizarea lucrărilor necesită încă pe atât.

„Acum se lucrează la cota 36-45, estimându-se finalizarea până acum a 70% din volumul construcției. Costurile finale estimate se ridică la 80 de milioane de euro. Până în acest stadiu costurile se ridică la aproximativ 40 de milioane”, a explicat Ionuț Mavrichi.

Autoritățile locale și Guvernul alocă în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru bisericile din parohiile locale, cât și pentru construcția proiectului gigantic al Bisericii Ortodoxe Române – Catedrala Mântuirii Neamului, de la București. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidențiale și europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea și repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare față de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.

Cele mai darnice autorități locale cu bugetul bisericilor au fost Primăria sectorului 1 din București, cu peste 3,2 milioane euro alocați bisericilor, Consiliul Județean Hunedoara (peste 900.000 de euro), Consiliul Județean Cluj (aproape 800.000 de euro), Consiliul Județean Harghita (aproape 700.000 de euro) și Primăria Bacău (peste 630.000 de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului