Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul

Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții pentru a merge gratuit cu trenul
Publicat: 13/02/2017, 11:11
Actualizat: 03/04/2017, 16:36

„Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (de exemplu supraaglomerarea sau dublarea de locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea”, argumentează CFR Călători.

În principiu, biletele sunt gratuite și pot fi procurate de la casele de bilete ale CFR Călători sau de la personalul de tren, „acolo unde în stația de urcare nu există punct de vânzare bilete”.

„Studentul care nu deține bilet gratuit de călătorie va fi considerat pasager fără bilet și va fi sancționat conform Regulamentului de Transport pe Calea Ferată din România”, precizează transportatorul feroviar.

Documente necesare la eliberarea biletului sunt următoarele:
– pentru studenții cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv pentru cei din anul I – legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport);
– pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani – adeverința pentru gratuitate la transport eliberată de instituția de învățământ superior la care sunt înmatriculați și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018.

Potrivit CFR Călători, „carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuității de transport”.

De asemenea, „studenții din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani)”.

Studenții trebuie să solicite instituției de învățământ superior eliberarea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, aceasta – instituția – fiind responsabilă cu eliberarea documentului. „Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România”, menționează CFR Călători.

Documente necesare la control în tren sunt obligatorii: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate de transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

CFR Călători precizează insistent că legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport „nu ține loc de bilet în tren”, iar dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, „acesta va fi considerat călător fătă bilet și sancționat ca atare”. În tren sunt emise bilete gratuite „numai în cazul în care stația de urcare nu are punct de vânzare, cu condiția ca biletul să fie solicitat imediat după urcarea în tren”.

Transportatorul feroviar public de călători mai precizează că studenții își vor putea procura bilete online sau de la automate „atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017″.

„Pentru evitarea unor situații neplăcute, recomandăm achiziționarea din timp a biletelor de tren”, mai arată CFR Călători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun