Care sunt domeniile cel mai grav afectate de criza forței de muncă din România

Care sunt domeniile cel mai grav afectate de criza forței de muncă din România
Publicat: 16/07/2017, 16:14

„Cererea de forță de muncă urmează, de fapt, evoluția industriilor care au înflorit în România. Vorbim, în afară de zona de IT, de zona de centre de servicii (shared center services sau BPO), de industria automotive, care e foarte dezvoltată la noi în țară și există o permanentă căutare a candidaților și vorbim inclusiv de zona de retail. Să nu uităm că vedem peste tot deschizându-se lanțuri de retail și acestea, din punctul meu de vedere, vor căuta întotdeauna candidați”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Sorina Donisa.

Piața forței de muncă nu oferă suficienți candidați cu pregătire în domeniul IT, deși cererea din partea companiilor este ridicată nu doar în România, ci la nivel european și chiar global. „Se caută foarte mult aceste competențe tehnice, tot ce înseamnă aceste competențe software, digital. Piața nu oferă încă suficienți astfel de candidați. De aceea, vedem în zona de IT și o creștere a salariilor destul de rapidă, tocmai pentru că cererea de candidați este mult mai mare decât oferta de pe piață”, spune Sorina Donisa.

În ceea ce privește exportul de forță de muncă în Occident, directorul APT subliniază că „peste trei milioane de români lucrează în străinătate. Dacă acum zece ani vedeam că pleacă în străinătate forță de muncă din categoria care nu avea niște calificări înalte, în ultimii ani de zile vedem o plecare accentuată a specialiștilor”.

Companiile pregătite să instruiască candidații reprezintă una dintre soluțiile pe care acestea le-au găsit pentru a acoperi deficitul de forță de muncă. „Ne confruntăm cu această criză a forței de muncă. Este foarte greu să găsești candidați în piață. Surpinzător că în același timp există încă persoane care își caută un loc de muncă și există încă persoane care spun că este greu să își găsească un loc de muncă. Cred că avem și o diferență între ceea ce caută piața sau companiile pe piață și ceea ce oferă piața forței de muncă din punctul de vedere al pregătirii, dar în momentul de față suntem într-un moment în care multe companii sunt pregătite și sunt dispuse să investească în pregătirea candidaților de pe piață, chiar dacă nu au toate competențele necesare. Important este atitudinea și să își dorească să învețe”, precizează Donisa.

KeysFin, compania care oferă servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri, atenționa într-un studiu că una dintre marile provocări ale semestrului al doilea și în general a următorilor ani o constituie criza de pe piața forței de muncă, deficit care, potrivit investitorilor, tinde să se adâncească.

„Într-adevăr, consumul intern estimăm că va crește în continuare, pe fondul avansului puterii de cumpărare a populației. Probleme ar putea să apară în ceea ce privește forța de muncă. Se găsesc din ce în ce mai greu angajați pregătiți și la costuri corespunzătoare”, afirmă Mihai Mîndruțiu, director financiar Vitacom Electronics SRL.

„Vedem, la tot pasul, tot mai multe reclame în care mari jucători din economie anunță că sunt în căutare de personal, de la hipermarketuri la unități de producție. Alături de inflamarea consumului și inflație, criza forței de muncă tinde să devină un semn de întrebare semnificativ în economie”, spun analiștii de la KeysFin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912