799 vizualizări 13 sep 2017

Când realizatorul relata afirmaţiile colonelului Daniel Dragomir legate de vizitele pe care Florian Coldea le primea din partea unor politicieni sau jurnalişti, Traian Băsescu a adăugat: ”Poate şi unii oameni de cultură... Am spus aşa generic, nu ştiu oameni de cultură, dar ştiu de plimbarea oamenilor de afaceri, a jurnaliştilor, a politicienilor. Ştiu că au fost.”

Fostul preşedinte susţine că şefii de atunci ai SRI aveau o justificare pentru aceste întrevederi. ”Din punct de vedere al Serviciului există acoperire, «ne chemăm sursele la ordine» (...) Erau surse, culegeau informaţii de la ei”, a spus Băsescu a adăugând că ştie câteva nume, dar nu le poate spune.

La insistenţele realizatorului, l-a menţionat pe Dan Andronic, însă doar pentru faptul că acesta a admis public existenţa unor asemenea întrevederi. ”Au fost alţii şi acum sunt mari luptători anti-DNA, deşi îşi clădeau statui de jurnalişti din... Nu mă puneţi în situaţia de a pune degetul pe jurnalişti. Nişte amărâţi morali, nişte schilozi...”, a mai spus Băsescu.

Fostul angajat al Serviciului Român de Informaţii, Daniel Dragomir, a afirmat că pentru acoperiţii serviciilor din presă, de multe ori ordinul era clar, să transforme un om "în cel mai mare infractor", iar pentru asta unii primesc bani. "Sunt trei zone ale căror abordare a condus la chestiunea abuzurilor. În primul rând acoperiţii în media şi interesele tot mai mari ale conducerii Serviciului pe zona de media. În zona acoperiţilor din media, orice serviciu are astfel de tehnici. Era interesant că un jurnalist mergea şi îi lua un interviu lui Osama bin Laden şi aducea o cunoaştere foarte mare despre o situaţie, însă în cazul nostru...un ofiţer acoperit din media care desfăşoară activitatea pe securitate naţională, este cu totul diferit faţă de un ofiţer acoperit din media care primeşte pe mailuri rechizitorii sau documente nepublice şi are un singur ordin: să îl facă pe acel om ca pe cel mai mare infractor", a declarat Daniel Dragomir, la postul Româna TV.

Fostul colonel a declarat că pe unii dintre acoperiţi i-a cunoscut în biroul lui Florian Coldea, fostul adjunct SRI. Întrebat dacă unii jurnalişti au fost plătiţi pentru serviciile lor, Dragomir a răspuns "Este posibil". Dragomir spune că exista tendinţa Serviciului de a avea o implicare abuzivă în toate domeniile de activitate, pe lângă media, precum ar fi zona de afaceri.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.

--

Citește și: