Iohannis îl contrazice pe Ciorbea: „Avocatul Poporului poate ataca la CCR ordonanța de modificare a codurilor penale”

Publicat: 01/02/2017, 13:42
Actualizat: 02/02/2017, 02:23
„I-am explicat de ce după păererea mea este absolut esențial să sesizeze Curtea Constituțională, mai ales pe lipsă de motive de urgență, dar și pe probleme de fond. Știu că s-a vechiulat că în această zona Avocatul Poporului nu poate să intervină pentru că anumite articole încă nu au intrat în vigoare. Împreună cu juriștii de la administrația prezidențială am căutat documente și am găsit. Există un precedent, din octombrie 2013, când Avocatul Poporului de atunci a atacat o ordonanță pe insolvență pe 9 octombrie, cu toate că intra în vigoare pe 25 octombrie, iar CCR la vremea respectivă a decis că este corectă sesizarea. Deci se poarte fără niciun fel de problemă, se poate și, făcând uz de acest precedent, să atace la Curtea Constituțională această ordonanță”, a transmis Iohannis la ieșirea de la discuțiile cu Avocatul Poporului.
Președintele a explicat că i-a pus la dispoziție lui Victor Ciorbea toate documentele menționate și că acesta din urmă i-a promis că va analiza„cu celeritate” pentru ca în maximum două zile„să ia decizia corectă și să atace ordonanța. Să se uite puțin și în jur sunt mii si mii de oameni în stradă. Acest proteste sunt la noi, în România, este atacat statul de drept și aici trebuie făcută ordine”, a mai spus șeful statului.
În replică, Victor Ciorbea a insistat că, „dacă citim legea, așa scrie”, și că va analiza argumentele prezentat de președinte pentru a lua o decizie în cel mai scurt timp:„Domnul președinte a menționat o decizie din 2013 a Curții Constituționale, pentru că textele legale sunt cele pe care le-am menționat de dimineață. Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente și vom încerca să luăm o decizie în cel mai scurt timp. Repet, vom analiza în modul cel mai serios acest lucru. Dacă citim legea, legea așa spune. Dacă există decizii ale Curții Constituționale care fac excepție de la această prevedere constituțională, le analizăm și vedem ce se poate face”, a spus Ciorbea.
APADOR-CH: Avocatul Poporului minte. Legea îi dă dreptul să atace acum ordonanța Guvernului
Asociația non-guvernamentală APADOR-CH susține că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, minte atunci când afirmă că nu poate ataca la Curtea Constituțională ordonanța de modificare a codurilor penale, adoptată de Guvern, marți noapte, până nu intră în vigoare. Asociația invocă, în acest sens, art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, care prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituțională orice lege sau ordonanță, iar legea nu distinge între ordonanțele publicate în Monitorul Oficial, dar neintrate în vigoare și cele intrate în vigoare.
„Asociația precizează că art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituțională orice lege sau ordonanță. Legea nu distinge între ordonanțele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare și cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricție legală sub acest aspect și poate ataca, potrivit legii, și ordonanțele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare.
În consecință, asociația solicită Avocatului Poporului ca, pentru eventualele aspecte de neconstituționalitate ale OUG nr. 13/2017 să sesizeze, din oficiu, Curtea Constituțională, așa cum a făcut-o în cazul altor legi/ordonanțe, cel mai recent exemplu fiind atacarea la Curtea Constituțională a legii care interzice celor condamnați să ocupe funcții în Guvern”, se precizează în comunicatul asociației non-guvernamentale.
Încă dinaintea discuțiilor cu Avocatul Poporului, Iohannis și-a exprimat convingerea că instituția are toate competențele și pârghiile pentru a ataca la CCR ordonanța referitoare la modificarea codurilor penale. „I-am făcut o vizită Avocatului Poporului, având în vedere că este, așa cum spune și denumirea, avocatul poporului, iar poporul este foarte supărat pe această situație. După părerea mea, Avocatul Poporului are și instrumentele și puterea de a ataca această ordonanță care modifică codurile. Și am venit personal să vedem ce se poate face”, a declarat Iohannis înaintea discuțiilor cu Victor Ciorbea.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul ședinței CSM, de miercuri dimineața, că se gândește să îi facă o vizită Avocatului Poporului.

„Nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că așteptăm cu toți o poziție din partea lui”, declara șeful statului.

Klaus Iohannis urmează să ajungă la ora 12.00 la Avocatul Poporului pentru a discuta despre modificările aduse legilor din Justiție.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susține, însă, că nu poate ataca la Curtea Constituțională OUG de modificare a codurilor penale, adoptată de Guvern, marți noapte, până nu intră în vigoare.

„Vreau să verific și în Monitorul Oficial pentru că, din câte am înțeles, OUG ar urma să intre în vigoare peste 10 zile. Potrivit legii, nu avem competența de a o ataca la Curte decât după ce intră în vigoare. Prin urmare, în această perioadă de zece zile noi nu avem nicio competență. Chiar domnul președinte preciza la CSM că solicită CSM să constate că s-a născut un conflict juridic de natură constituțională și să sesizeze direct CCR. Precizez că în materie de conflict juridic de natură constituțională, noi nu avem competența. În această perioadă de 10 zile nu avem nicio competență”, a declarat Victor Ciorbea, miercuri, pentru Realitatea TV.

Întrebat dacă nu poate bloca OUG, Ciorbea a răspuns negativ.

„Potrivit legii noi putem ataca legile și OUG după ce intră în vigoare. Nu putem sesiza nimic”, a precizat Avocatul Poporului.

Întrebat dacă asta înseamnă că lasă totul în sarcina președintelui Klaus Iohannis și a Consiliului Superior al Magistraturii, Ciorbea a răspuns: „Nu al președintelui, al CSM, al celor care pot sesiza CCR cu privire la conflictul juridic de natură constituțională”.

Pe de altă parte, întrebat ce le transmite miilor de români care au ieșit în stradă, Ciorbea a răspuns că nu le spune nimic pentru că nu face „declarații politice”.

„Nu le spun nimic pentru că eu nu fac declarații politice. Mă duc să analizez”, a spus Ciorbea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun