Arhiepiscopia Tomisului le cere profesorilor de religie să mobilizeze școlile la marșul anti-avort. BOR: Binecuvântăm, dar nu organizăm

Arhiepiscopia Tomisului le cere profesorilor de religie să mobilizeze școlile la marșul anti-avort. BOR: Binecuvântăm, dar nu organizăm
Publicat: 23/03/2017, 20:15

Într-o scrisoare trimisă luni, 20 martie, către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Arhiepiscopia Tomisului solicită, prin formulări imperative, participarea profesorilor de religie din școlile constănțene, la „Marșul pentru viață”, manifestație anti-avort organizată la nivel național duminică, arată un document publicat de Asociația Secular-Umanistă din România. De asemenea, ÎPS Teodosie transmite inspectorului școlar pentru religie din județul Constanța, Daniela Stan, că profesorii de religie „au obligația” să afișeze materiale promoționale pentru acest marș în școli și să informeze despre manifestație restul profesorilor, dar și elevii și părinții acestora. De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului arată că BOR este „coorganizator” al acestei manifestații și că biserica are „datoria, misiunea și onoarea” de a o sprijini.

Joi, Patriarhia Română neagă însă că Biserica Ortodoxă Română este organizatoare a „Marșului pentru viață”, arătând că doar că „binecuvântează și sprijină spiritual” manifestarea. Anunțul vine însă în contradicție nu doar cu Arhiepiscopia Tomisului, ci chiar cu un comunicat de presă al agenției de presă patriarhală Basilica, din februarie 2017, care anunța că Sfântul Sinod a decis „binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel național a Marșului pentru viață 2017″, deci nu doar sprijinirea spirituală.

Aveți obligația ca împreună cu toți profesorii de religie să participați la această acțiune, dat fiind protocolul dintre BOR și MEN, privind dubla subordonare a profesorului de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligația să afișeze materialele primite în școlile în care predau și să informeze cadrele didactice, elevii și părinții acestora (pe cât posibil), despre evenimentul prezentat”,arată scrisoarea trimisă de Arhiepiscopia Tomisului, în numele ÎPS Teodosie, către ISJ Constanța.

Singura referire la o situație de acest gen, așa cum este ea invocată de ÎPS Teodosie, din protocolul încheiat în 2014 de BOR și Ministerul Educației, se referă însă la evenimentele organizate de una dintre părți: „Reprezentanții instituțiilor menționate în alineatul precedent (BOR, inspectorare școlare, Ministerul Educației – n.r.) vor fi invitați la evenimentele cu caracter național/județean pe care cealaltă parte le organizează cu privire la învățîmântul religios și teologic ortodox preuniversitar”.

De altfel, scrisoarea Arhiepiscopiei Tomisului arată că BOR este organizator al „Marșului pentru viață”: „Evenimentul este deja o tradiție la nivel național, iar de anul acesta prin hotărârea Sfântului Sinod, BOR este în mod oficial coorganizator, alături de celelalte instituții, asociații și ong-uri laice care promovează dreptul la viață, nașterea de prunci și interzicerea avorturilor”.

„O societate morală se menține pe valorile tradiționale ale bisericii străbune, astfel că Biserica are datoria, misiunea și onoarea ca prin acest marș-manifest să tragă un semnal de alarmă împotriva deraierii de la valorile divine, umane și civice”, mai arată scrisoarea.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este urmărit penal pentru luare de mită, alături chiar de unul dintre semnatarii scrisorii, consilierul cultural educațional preot Bogdan Chiriluță, acuzat de complicitate la luare de mită. ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar privind o fraudă cu fonduri europene, fiind acuzat de DNA de prezentarea de documente sau declarații false, pentru obținerea de fonduri europene.

Patriarhia contrazice și se contrazice: Nu suntem organizatori, doar binecuvântăm. Participarea este „benevolă”

Patriarhia Română contrazice însă afirmațiile Arhiepiscopiei Tomisului, după ce acestea au fost făcute publice. Patriarhia precizează joi, într-un comunicat de presă, că „nu face parte dintre organizatori, dar a binecuvântat și sprijină spiritual manifestarea. Precizăm că participarea clerului și mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă„.

„Aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații și instituții pro-viață locale. (…) În cadrul acestui eveniment sunt reafirmate valorile familiei creștine tradiționale, îndeosebi darul sfânt al vieții prin nașterea de copii și creșterea lor în credință sfânta și iubire milostivă”, mai arată Patriarhia.

Cu toate acestea, într-un comunicat de presă din februarie 2017, tot Patriarhia arăta că Sfântul Sinod a decis „binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel național a Marșului pentru viață 2017 – „Ajută mama și copilul. Ei depind de tine”. (…) Prin acest eveniment se mărturisesc, la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, valorile familiei creștine tradiționale”.

„Marșul pentru viață” se află în acest an la cea de-a patra ediție și este organizat de Asociația „Studenți pentru viață”, fiind susținut și promovat și de Coaliția pentru Familie, dar și de Biserica Ortodoxă Română. Asociația „Studenți pentru viață” este înființată în 2013 de trei tinere, Alexandra-Ștefania Nadane, Ioana-Cristina Marica și Ioana-Ruxandra Stavriu, și se ocupă cu promovarea în mediul studențesc a valorilor de familie, cu consilierea tinerelor în cazul sarcinii, precum și cu promovarea „valorilor și respectului pentru viața umană din momentul concepției și până la moartea naturală”, conform propriei prezentări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun